Animale de companieCele mai comune boli la pisici, află cum se manifestă simptomele

Cele mai comune boli la pisici, află cum se manifestă simptomele

Exista cateva boli comune la pisici care, desi la prima vedere dau acestor animale de companie simptome foarte neplacute, prin tratament si supravegherea lor de catre cadrele medicale veterinare se pot vindeca. Indiferent de boala orice persoana care are o pisica drept animal de companie trebuie sa fie atenta la comportamentul acesteia si la starea ei zilnica, astfel ca in momentul in care manifesta anumite schimbari ciudate in felul ei de a fi sau are simptome care arata ca este afectata starea ei de sanatate nu trebuie decat sa o duca la un medic veterinar pentru a o ajuta.

Bolile respiratorii sunt considerate de medicii veterinari boli comune la pisici. De regula acestea afecteaza tractul respirator superior si dau simptome de: nas infundat, durere in gat, inflamatii diverse ale sistemului respirator al pisicii, iar in cazuri grave bronsita, pneumonia. Astfel de boli pot afecta pisicile de toate varstele indiferent de rasa sau sex si sunt cauzate de un agent patogen, de un virus care a fost contactat de la un animal bolnav.

Principalele simtome apar dupa 5-7 zile si acestea constau in faptul ca animalul stranuta, isi freaca nasul cu labuta, lacrimeaza, are scurgeri purulente la pleoape, prezinta secretii nazale, temperatura corpului creste la 40-41ºC, corneea devine opaca, apare durere in gat.

Pisica poate fi tratata acasa sau la o clinica veterinara, trebuie tinuta in repaos, la cald, sa i se dea hrana calda mai ales lichide pentru a preveni deshidratarea corpului dar niciodata fierbinti si sa i se administreze medicamente recomandate de un medic veterinar. Tutunul poate afecta sanatatea pisicii, daca sta intr-o camera unde se fumeaza si inhaleaza fumul de tigara poate suferi iritatii, stari de tuse, durere in gat, nu mai vrea sa manance si ii creste temperatura.

Bronsita este o boala ce se manifesta prin frisoane, dispnee, tuse, febra, stare generala de rau si oboseala. Tratamentul se face timp de 2 saptamani, daca nu se recuge la medicamente sau alt tratament boala se agraveaza si bronsita devine cronica.

Pneumonia este o complicatie la bronsita si se manifesta prin febra mare, tuse cu sange, dificultati respiratorii, pleurezie. Este o boala foarte grava care necesita spitalizare intr-o clinica veterinara, aplicarea unui tratament de urgenta sub directa supraveghere a cadrelor medicale.

Cele mai comune boli la pisici

Astmul se manifesta prin crize de sufocare si respiratie suieratoare, greoaie. De regula astmul survine datorita unor boli inflamatorii ale sistemului respirator.

Bolile de ochi sunt foarte frecvente la pisici, dintre acestea fac parte conjunctivita, patrunderea unui corp strain in ochi, leziuni oculare si altele. Pisica prezinta inflamatii la nivelul ochilor a membranelor conjunctive, lacrimeaza tare sau are canalele lacrimale blocate, are alergii sau anumite simptome care arata prezenta unor infectii cum sunt secretiile purulente. In cazul in care are un corp strain in ochi cu siguranta are dureri si leziuni oculare, lacrimeaza excesiv si are corneea inflamata, uneori ochiul poate fi grav deteriorat.

Bolile sistemului digestiv sunt si ele boli comune la pisici. Dintre acestea fac parte gastroenterita, inflamarea glandelor anale, diareea, constipatia, enterita, inflamatia stomacului, viermii intestinali si problemele create de ingerarea unor corpuri straine sau produse alimentare neadecvate.

Simptomele care indica prezenta unor astfel de boli sunt: lipsa poftei de mancare, greata, varsaturi, cresterea temperaturii corpului la 40ºC, diaree uneori cu sange, senzatie de sete accentuata, dureri la stomac, febra, inflamatii ale diferitelor zone ale intestinelor. Pisica trebuie dusa la medic pentru a i se stabili un diagnostic si un tratament adecvat.

Bolile sistemului excretor fac parte din categoria de boli comune la pisici si sunt urmatoarele: cistita, pietre la vezica urinara, nefrita si altele. In cazul acestor boli pisca are dificultati de urinare, uneori urina ei poate fi cu sange, are dureri locale, stari febrile, isi pierde pofta de mancare, are stari de letargie si apatie.

Medicul ii va stabili un diagnostic si ii va administra de regula un tratament pe baza de medicamente antibiotice si calmante. Intotdeauna tratamentul trebuie aplicat de urgenta pentru ca pisica sa nu faca alte complicatii si sa nu mai sufere, aceste boli fiind foarte dureroase pentru ea.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.