Părinți și copiiAntocianii din afine au proprietăți antiinflamatoare și antioxidante

Antocianii din afine au proprietăți antiinflamatoare și antioxidante

Afinele sunt fructele de pădure cu cel mai bogat conținut de antociani. Aceste fructe sunt extrem de hrănitoare și considerate un superaliment cu puține calorii și mulți antioxidanți. Ele se pot cumpăra din piață vara, sunt delicioase, bogate în vitamine și iubite de adulți și copii.

Conform unui studiu realizat de cercetători, antocianinele extrase din merișoare ajută la prevenirea și tratarea infecțiilor tractului urinar. Despre afine, cercetătorii au spus că prezintă o concentrație semnificativ mai mare de antociani comparativ cu fructele de pădure.

Pigmenții antociani sunt cei mai abundenți flavonoizi din fructele de pădure și au efecte sănătoase, legate de activitatea lor antiinflamatorie și antioxidantă. Prin consumul de antociani (cam 24 mg pe zi) se reduce cu 12-32% riscul de boli coronariene.

Care sunt beneficiile afinelor pentru sănătate?

Oamenii de știință recomandă consumul de afine deoarece acestea au antociani cu efecte antioxidante, hipolipidemiante și hipoglicemiante. Afinele au antociani care contribuie la prevenirea obezității și a diabetului zaharat. S-a demonstrat faptul că acești pigmenți au o activitate de inhibiție a radicalilor liberi, iar unii dintre ei au efecte potențiale hipoglicemiante și hipolipidemiante și pot ajuta în tratamentul diabetului.

Pigmenții naturali din afine au efecte excelente asupra sănătății, ajută în prevenirea creșterii în greutate și a diabetului zaharat de tip 2.

Consumul de afine este bun pentru organism. Aceste fructe au compuși care exercită o activitate antioxidantă puternică, previn îmbolnăvirea, îmbătrânirea prematură a organismului, au efect împotriva bacteriilor din tractul urinar.

Alte beneficii ale afinelor sunt:

  • Mențin funcția creierului, îmbunătățesc memoria, puterea de concentrare
  • Au puține calorii, ajută la scăderea în greutate
  • Reduc oboseala musculară, ajută la recuperarea rapidă a mușchilor după o activitate fizică intensă sau după antrenament
  • Mențin sănătatea ochilor, măresc acuitatea vizuală, ajută al consolidarea oaselor, mențin vitalitatea gingiilor, pielii, dinților, părului
  • Contribuie la echilibrarea hormonală, cresc rezistența organismului
  • Reduc stresul oxidativ (despre care se spune că accelerează procesul de îmbătrânire în creier)
  • Au proprietăți antidiabetice, au compuși ce blochează efectele negative ale zahărului și ajută la controlul zahărului din sânge
  • Îmbunătățesc funcția celulelor endoteliale care căptușesc suprafața interioară a vaselor de sânge
  • Ajută la reglarea fluxului de sânge și în controlul tensiunii arteriale
  • Reduc nivelul de trigliceride din sânge, scad riscul de boli cardiovasculare, cum este ateroscleroza și infarctul miocardic
  • Previn bolile cardiovasculare și neurodegenerative
  • Au efect bun asupra celulelor nervoase
  • Au proprietăți anticancerigene, inhibă proliferarea celulelor canceroase, previn dezvoltarea cancerului de sân, de colon, prostată și col uterin.

Afinele reduc colesterolul din sânge

Oamenii de știință recomandă 50 g de afine pe zi. Această cură de afine se face timp de 2 luni și poate ajuta la reducerea nivelului de oxidare al colesterolului LDL din sânge cu 27%. Acest colesterol rau (LDL) este o cauză a bolilor de inimă. De asemenea, antioxidanții din afine au rol în reducerea nivelului de colesterol și deci sunt buni pentru sănătatea inimii.

Există studii care arată și faptul că afinele scad hipertensiunea arterială. Aceste fructe sunt recomandate oamenilor care suferă de obezitate, care au un risc mai mare de boli de inimă. Prin consumul a 50 g de afine se reduce tensiunea arterială și se previne dezvoltarea bolilor de inimă.

Consumul de afine are și un impact bun asupra ficatului. Oamenii de știință au spus că prin aportul de 240 g de afine pe zi se îmbunătățește sănătatea ficatului. Este recomandat sucul de afine care este sănătos și revigorant pentru organism. Sucul de afine este bun pentru ficat. Se bea câte un pahar și jumătate de suc de afine pe zi, timp de 3-4 luni. Acest tratament are un impact asupra mitocondriilor, previne steanoza hepatică sau acumularea de grăsime în ficat. Consumul de afine previne dezvoltarea bolilor de ficat.

Afinele sunt cel mai bun desert pentru copii

Afinele sunt bogate în nutrienți, au fibre, vitamina A, C, E, mangan și 85% apă. Prin consumul de afine se oferă organismului o serie de nutrienți importanți pentru sănătatea organismului. Acestea au antioxidanți care protejează corpul de radicalii liberi și astfel previn deteriorarea celulelor din organism.

Comparativ cu alte fructe și legume, afinele au cel mai mare conținut de antioxidanți.

Deoarece afinele au un conținut foarte bogat în antioxidanți, ele pot preveni deteriorarea ADN-ului, respectiv prin combaterea radicalilor liberi. Cercetătorii spun că radicalii liberi sunt cei mai mari dușmani ai ADN-ului. Un studiu realizat de cercetători a arătat faptul că prin consumul de suc de afine și mere timp de o lună se poate reduce deteriorarea oxidativă a ADN-ului (ce este cauzată de radicalii liberi) cu 20%.

Afinele sunt recomandate în dieta copiilor deoarece ele stimulează memoria și concentrarea. Ele au flavonoide care sporesc capacitatea mentală și ajută în procesul de învățare. Afinele au nutrienți sănătoși care oferă un plus de energie, cresc imunitatea organismului și oferă o stare de bine. Aceste fructe se consumă proaspete. Sucul de afine este bun pentru tratamentul bolilor de stomac, cum este colita, greața, vărsăturile, dizenteria, gastrita. Sucul ajută la normalizarea glicemiei și în caz de diabet, elimină toxinele din organism, are proprietăți antibacteriene, antivirale, antioxidante, antiinflamatoare, de combatere a infecțiilor din organism.

Sunt recomandate afinele sălbatice, acestea fiind considerate mai bune decât afinele de cultură.

S-ar putea să te intereseze și articolele: Rețete cu afine, Sirop de afine.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.