Anemia la femeile însărcinate este un subiect foarte important, pentru că este un factor de risc pentru devoltarea unor boli la copil. Medicii spun că prezența deficitului de fier este o problemă și la o femeie însărcinată și la copilul ei nenăscut.
La unele femei poate fi un deficit de fier înainte de sarcină, din cauza dietei în care există alimente vegetale și lactate dar lipsește fierul hem. Asta poate duce la devoltarea anemiei în sarcină.
Conform datelor statistice:
- Mai mult de jumătate dintre gravide suferă de anemie
- Deficitul de fier se dezvoltă încet, până la sfârșitul sarcinii, în funcție de alimentația a 50-100% dintre femei
- Anemia la femeile însărcinate, în țările în curs de dezvoltare, ajunge la 80%
- O cantitate de 22,5 ml sânge conține 1 mg fier.
Anemie în sarcină, simptome
Deficitul de fier și anemia feriprivă apar frecvent în perioada de sarcină. Mai multe studii ale cercetătorilor au arătat ce impact negativ poate avea anemia asupra perioadei de sarcină, nașterii copilului, perioadei postpartum, dar și asupra stării nou-născutului și dezvoltării copilului.
Simptomele care indică anemia sunt:
- Amețeală, oboseală, slăbiciune
- Piele palidă, dificultăți respiratorii
- Probleme de atenție și de concentrare
- Ritm cardiac crescut, tahicardie, tinitus.
Medicii obstetricieni recomandă gravidelor un aport de fier și de acid folic încă din primele luni ale acestei perioade a sarcinii.
Ei spun că suplimente de fier și acid folic sunt importante în prevenirea anemiei, dar și în scop terapeutic. Prin aportul de fier la femeile însărcinate se obține o crește normală a conținutului de feritină și de fier seric și scade riscul de anemie la finalul sarcinii. În plus, deficitul de fier este combătut și nu va afecta cursul sarcinii, starea de sănătate a nou-născutului.
Suplimentarea cu fier ajută și în prevenirea altor probleme: a preeclampsiei, a nașterii premature, a sângerărilor în timpul sarcinii, a sângerărilor după naștere, a dezvoltării unor complicații inflamatorii și infecțioase.
Experții spun că necesarul zilnic de fier este de 22,4 mg la o femeie aflată la vârsta fertilă. Dacă alimentația este echilibrată, atunci necesarul zilnic de fier este asigurat.
Medicii spun că absorbția fierului în intestinul subțire scade în primul trimestru de sarcină, iar apoi crește în al doilea și al treilea trimestru de sarcină. De obicei creșterea absorbției de fier nu este atât de mare încât să asigure necesarul zilnic și astfel apare în organism o lipsă naturală de fier. În perioada de sarcină, o parte din fier merge la placentă, o parte la fât, o parte la globulele roșii din organism, iar o parte se pierde în timpul nașterii.
Hemoglobina și hematocrit în sarcină
Din cauza pierderilor de fier naturale zilnice, imediat după naștere în corpul femeii va fi o carență de fier destul de mare, iar asta duce la scăderea hemoglobinei. Organismul produce singur hemoglobină din fier și îl menține la nivelul necesar. Pentru furnizarea hemoglobinei însă, este necesar aportul de fier.
Carența de fier se poate identifica prin analize de sânge, prin detectarea microcitelor, a unor forme de eritrocite specifice acestui tip de anemie.
Medicii recomandă un tratament la fiecare femeie însărcinată, pentru a combate anemia feriprivă în timpul sarcinii. Suplimentele de fier sunt prescrise oral și ele se dau indiferent de severitatea anemiei. Ele nu se recomandă în anumite cazuri, cum sunt acelea de intoleranță, de reacții adverse severe, sau în cazuri de enterită, ulcer peptic, boală Crohn, colită ulcerativă, sindrom de malabsorbție.
Doza zilnică Fe este de 2 mg/kg greutate corporală, respectiv de 100-200 mg/zi.
La femeile în care sunt contraindicații la aportul de suplimente orale de fier, de care am amintit mai sus, medicii recomandă agenți parenterali care conțin Fe și doza este de cel mult 100 mg/zi.
Alimente bogate în fier necesare în sarcină
Principalele alimente care conțin fier sunt: carnea de vită, ficatul de pui, tonul, stafidele, quinoa, spanacul, fasolea albă, cartofii, lintea, alunele și altele.
Aceste alimente sunt recomandate femeilor gravide, pentru a avea o dietă echilibrată în minerale.
Aportul de fier este important și în timpul alăptării. Mama pierde în jur de 1 mg de minerale pe zi.
O alimentați săracă în nutrienți, cu un conținut redus de vitamine și fier, reprezintă un factor de risc al dezvoltării anemiei.