Alimentatia naturala este foarte importanta atat in cazul adultilor, cat mai ales in cazul bebelusilor. Corpul celui mic este extrem de sensibil, iar conservantii din alimentele pe care le ingeram zi de zi ii pot provoca afectiuni grave care pot ajunge pana la decesul celui mic. Parintii trebuie sa se comporte responsabil si sa inteleaga cat de importanta este alimentatia naturala. Multi dintre conservantii alimentari care sunt inofensivi corpului uman ajuns la maturitate, pot genera dezechilibre majore in cazul bebelusilor.
Adesea parintii cedeaza la insistentele celui mic, care are tendinta de a gusta din ceea ce mananca adultii, mai bine nu tineti copilasul langa dumneavoastra atunci cand mancati decat sa ii oferiti acestuia ciocolata, snacks-uri, chips-uri, pateuri si lista poate continua. Trebuie sa intelegeti ca a-i refuza bebelusului anumite alimente nu este o dovada de rautate, ci este o dovada de responsabilitate.
Pana la varsta de patru luni pentru copilasii alimentati cu lapte praf si sase luni pentru copiii alimentati la san, nu trebuie sa existe altceva in afara de lapte in alimentatia lor. Alimentatia naturala pentru bebelusii de aceasta varsta consta doar in lapte. Atentie, laptele de vaca nu este un lapte benefic pentru cei mici, asadar in cazul in care mama dintr-un motiv sau altul nu poate alapta, va recomandam sa il alimentati pe cel mic cu lapte praf special conceput pentru alimentatia naturala a sugarilor pe care il puteti achizitiona din comert. Daca nu detineti resursele materiale necesare, trebuie sa stiti ca statul roman ofera familiilor nevoiase lapte praf in mod gratuit in centrele speciale aflate in apropierea zonei in care locuiti.
Alimentatia naturala diversificata incepe abia dupa patru luni de viata pentru sugarii alaptati artificial si dupa sase luni de viata in cazul celor alaptati la san, asa cum am mentionat anterior. Bineinteles ca inceperea alimentatiei diversificate nu se face brusc si nu se face in nici un caz din auzite. Cei mici trebuie sa primeasca alimente pentru varsta lor treptat, iar in cazul in care refuza va trebui ca parintii sa faca o pauza si sa ii alimenteze din nou cu aceleasi alimente peste maxim trei zile, dar nu mai curand de doua zile.
Alimentatia naturala este deosebit de importanta, dar la fel de importanta este si alimentatia corecta, aveti in vedere in momentul in care incepeti alimentatia diversificata, ca cei mici nu au voie orice, exista numai anumite alimente de care au nevoie, iar daca nu va informati si gresiti este foarte posibil sa ii faceti rau.
Destul de frecvent apar la stiri bebelusi care au primit alcool chiar din mana parintilor lor, pentru ca acestia au auzit din batrani ca alcoolul le face bine si ii linisteste. Responsabilitatea sta in mainile dumneavoastra, cei mici pot fi entuziasti la aparitia de gusturi noi, insa nu confundati entuziasmul lor cu o alimentatie corecta. Alimentatia naturala a celor mici trebuie sa inceapa cu legume fierte si pasate, de cele mai multe ori consistenta mancarii este mai mult apoasa decat solida in primele luni de la inceperea alimentatiei, acest lucru nu trebuie sa va sperie, pentru ca este normal.
Cei mici trebuie sa invete sa inghita alimente usor mai vascoase decat laptele, ei nu sunt capabili sa mestece si va trece mult timp pana ca ei sa deprinda un proces atat de banal pentru noi adultii. Tocmai de aceea alimentele la inceputul diversificarii vor fi mai degraba apoase, cel mici trebuie sa deprinda atat deglutitia alimentelor cu o vascozitate crescuta, cat si alimentatia cu ajutorul unei lingurite. Foarte multe mamici fac greseala de a incepe diversificarea fara sa foloseasca lingurita, ci punand piureul diluat intr-un biberon. La vederea biberonului cel mic se va astepta sa primeasca lapte, nu face inca legatura intre culoarea laptelui si alte culori, dar biberonul il recunoaste si se asteapta sa primeasca lapte.
De cele mai multe ori bebelusul refuza biberonul, numai dupa cateva inghitituri, asa cum este normal. Fiecare dintre noi ramane dezamagit cand in asteptarea unui gust primim altul, mai ales daca acesta nu a mai fost simtit niciodata si inca nu putem determina daca ne place sau nu. Va recomandam ca atunci cand incepeti diversificarea alimentatiei sa o faceti cu lingurita, chiar daca va dura mai mult timp si cel mic se poate plictisi, trebuie sa retineti ca nu trebuie sa manance tot din prima, ci este suficient sa se deprinda cu gustul.
In momentul in care cel mic poate manca iaurt sau branzica, va recomandam sa le preparati in casa, alimentele existente pe piata contin foarte multi conservanti, alimentele pe care le cumparati din piata de la diversi comercianti ambulanti nu va certifica igiena in care au fost preparate, insa daca dumneavoastra le preparati atunci puteti fi siguri ca alimentul cu care este hranit cel mic este unul natural si preparat in conditii de igiena. Exista pe internet, dar in acelasi timp si medicul pediatru curant va poate ajuta in acest sens, mamici care au impartasit din experienta lor si care va indica exact cum sa preparati aceste alimente la dumneavoastra acasa.
Alimentati-va copilul cu responsabilitate pentru ca de felul in care il hraniti dumneavoastra depinde starea sa de sanatate din viata adulta, alimentatia naturala este primordiala in cazul bebelusilor, iar dumneavoastra sunteti singurii in masura sa alegeti alimentele potrivite pentru copilasii dumneavoastra.