Sarcină & BebeRâgâitul bebelușilor este absolut necesar! Cum putem să-i ajutăm?

Râgâitul bebelușilor este absolut necesar! Cum putem să-i ajutăm?

Ragaitul bebelusilor este absolut necesar, parintii care ignora acest aspect ii vor provoca celui mic un disconfort intestinal pe care il pot evita cu un minim de efort. Exista nenumarati parinti care se prezinta de urgenta la medic, fiind extrem de ingrijorati de faptul ca imediat dupa ce este alaptat cel mic varsa o cantitate suficient de mare de lapte, incat sa considere ca bebelusul nu s-a hranit deloc. Bineinteles exista afectiuni in care regurgitarea bebelusilor poate fi patologica si tocmai de aceea vizita la medic este mai mult decat indicata.

In majoritatea cazurilor insa regurgitarea bebelusilor poate fi evitata de parinti prin ragaitul bebelusilor. Toti parintii trebuie sa retina ca nu exista posibilitatea ca micutul sa nu fi inghitit aer pe parcursul suptului. Chiar daca acesta intarzie sa iasa la suprafata si copilasul nu reuseste sa ragaie (sa eructeze) asta nu inseamna ca el nu exista. Va trebui sa aveti rabdare si sa puneti acest aspect pe primul plan, ragaitul bebelusilor este mai important decat credeti. De retinut ca acest fenomen nu se intampla numai in cazul alimentatiei la biberon, alimentatia la san are aceeasi problema, cel mic inghitind aer si in acest caz.

Chiar daca folositi tetine dotate cu orificii speciale ce au rolul de a elibera aerul in timpul suptului, ele nu sunt suta la suta eficiente, aerul reusind sa patrunda in tubul digestiv al celui mic. In primele luni de viata cei mici sufera de colici, ingestia de aer in timpul suptului nu va face decat sa le agraveze colicile si veti observa cu cel mic prezinta dureri insuportabile si are perioade in care izbucneste in plans fara un motiv care sa fie foarte evident pentru dumneavoastra. Ragaitul bebelusilor trebuie sa existe dupa fiecare supt, iar dumneavoastra ii puteti ajuta pe cei mici sa ragaie.

In timpul suptului cel mic pe langa lapticul ce il hraneste, primeste si o portie considerabila de aer. Acest fenomen se intampla si in cazul adultilor, numai ca acestia au invatat sa isi controleze cantitatea de aer ingerata si bineinteles sa o impinga in afara ragaind mai zgomotos sau mai putin zgomotos. Cel mic nu stie deocamdata sa faca acest lucru, tocmai de aceea odata inghitit aerul nu va iesi afara decat antrenand odata cu el si o cantitate mai mare sau mai mica de lapte. Pentru a evita acest fenomen este suficient sa asteptati ca ragaitul bebelusilor sa se produca.

Dupa alaptare, fie ca cel mic a ingerat cantitatea completa de laptic, fie ca nu, copilasul trebuie ridicat la verticala si sprijinit de umarul mamei. Nu ignorati acest fapt, chiar daca bebelusul sub influenta lapticului cald a adormit pe parcursull alaptarii. Pozitia este mai grea in cazul bebelusilor care inca nu isi pot tine capul, dar mai ales in cazul acestora intregul proces nu trebuie ignorat. Asadar dupa alaptare ridicati copilasul la verticala si sprijiniti-i caputul de umarul dumneavoastra.

cum ajuti bebele sa ragaie

Este bine sa aveti pe umar o carpa curata, pentru ca este foarte posibil ca odata cu iesirea aerului, cel mic sa regurgiteze si o cantitate mai mare sau mai mica de lapte. Ragaitul bebelusilor este foarte important si pentru nimic in lume nu trebuie sa renuntati atunci cand eructatia dureaza mai mult. Poate sa dureze si jumatate de ora pana cel mic reuseste sa ragaie. Totul trebuie tratat cu rabdare si cu insistenta din partea dumneavoastra. Pentru a-l ajuta sa ragaie, puteti sa il loviti usor cu palma pe spate, reusind astfel sa ii zguduiti usor intregul corp firav.

Mare atentie la puterea cu care il loviti pe cel mic, este posibil sa nu va dati seama de puterea pe care o aveti si in acest fel sa il loviti prea tare pe copilas, daca nu reusiti sa va controlati este mai bine sa lasati acest proces in seama altui membru al familiei. Zguduind corpul celui mic reusiti sa impingeti aerul combinat cu laptele din stomacul celui mic inspre suprafata si intr-un final afara. Nu zguduiti copilul in incercarea disperata de a-i produce eructatia, singura modalitate de a reusi sa grabiti ragaitul bebelusilor este sa mentineti copilul la verticala si eventual sa il loviti usor in mod ritmic cu intreaga palma pe spate.

Ragaitul bebelusilor este foarte important, disconfortul intestinal generat de prezenta aerului in tubul digestiv nu este de neglijat, bebelusii nu stiu sa faca acest lucru singuri, tocmai de aceea trebuie ca dumneavoastra sa ii ajutati sa o faca. Adesea asteptarea va doboara, mai ales in cazul nou – nascutilor care trebuiesc hraniti din trei in trei ore si pe parcursul noptii.

Daca sunteti extrem de obositi si riscati sa adormiti cu cel mic in brate in timp ce incercati sa il determinati sa eructeze, va recomandam sa incetati. In acest caz insa cel mic va trebui asezat in pat pe o parte, in nici un caz pe spate. La un moment dat aerul va gasi o modalitate de a iesi singur si impreuna cu el va iesi si o cantitate de lapte mai mare sau mai mica. Asadar ragaitul bebelusilor se va produce, foarte posibil atunci cand dumneavoastra ati adormit sau nu sunteti atenti.

Daca lasati copilasul pe spate, el nu va putea sa se intoarca singur si se va ineca cu laptele ce iese odata cu aerul. In mod sigur acest lucru este de evitat si nu poate fi considerat decat o tragedie imensa. In general, fie ca ati reusit sa determinati copilasul sa ragaie, fie ca nu ati reusit, va recomandam sa lasati copilasul in patut pe o parte, in nici un caz pe spate. Acest sfat are o importanta imensa in cazul in care copilasul este in primele luni de viata si nu reuseste sa execute singur aproape nicio miscare.

Ragaitul bebelusilor este important, parintii trebuie sa inteleaga acest fapt si trebuie sa dea dovada de rabdare si intelegere, mai ales avand in vedere ca riscurile la care va expuneti propriul copil sunt suficient de mari.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.