Alegerea intre alaptarea la san sau la biberon nu tine neaparat de preferintele parintilor, ci este determinata de factori externi ce ii determina pe acestia sa aleaga una dintre cele doua variante. Orice medic recomanda alaptarea la san, ea este alimentarea naturala pe care bebelusii o prefera. Prin intermediul laptelui produs de glandele mamare ale mamei, cel mic primeste colostrul. Colostrul este plin de anticorpii transmisi de mama, care in acest fel isi protejeaza copilul de diverse boli. Corpul mamei este matur, a trecut deja prin multe dintre etapele vietii si le-a depasit cu succes.
Corpul mamei prezinta imunitate dobandita la multe boli si tocmai de aceea cel mic are nevoie de cunostintele mamei. Cunostintele de acest fel nu se transmit verbal bineinteles, ci se transmit prin intermediul laptelui matern. In timpul sarcinii corpul mamei l-a ferit pe cel mic de toate bolile si in acelasi timp i-a transmis diferite informatii legate de imunitate pe care le-a dobandit in mod natural. De indata ce copilasul paraseste corpul mamei el nu mai este protejat si are nevoie de noi anticorpi pentru a se feri de boli. Asadar alaptarea la san sau la biberon nu trebuie sa fie o preferinta personala.
Pe timpul sarcinii mamele sunt instruite in asa fel incat alegerea dintre alaptarea la san sau la biberon sa fie una responsabila. In cazul mamelor ce nasc prin operatia cezariana, lactatia se instaleaza in glandele mamare la un interval de trei zile, interval in care cel mic va trebui hranit. Alaptarea la san sau la biberon in acest caz are considerente ce inclina mai mult catre biberon, avand in vedere ca glandele mamare ale mamei nu sunt inca pregatite pentru a alapta.
Bineinteles ca in acest caz mamele vor alege alaptarea la biberon, insa un personal medical responsabil ar trebui sa le instruiasca pe acestea si sa le ofere o formula de lapte in orice alt recipient, evitand biberonul. Biberonul este de evitat pentru ca in timp cel mic va incepe sa il prefere, alaptarea la san sau la biberon tinand si de preferintele celui mic. Fiind obisnuit din prima zi de viata cu biberonul, copilasul va ajunge sa refuze sanul mamei care nu ii ofera la fel de repede hrana si pentru care trebuie sa depuna un anumit efort.
Ca fiecare dintre noi cei mici vor alege calea cea mai usoara de a se alimenta, nefiind capabili sa aleaga ceea ce este mai bun pentru ei. Si in acest caz puteti ghida preferintele copilului intre alaptarea la san sau la biberon, hranindu-l pe cel mic de preferat dintr-o seringa de unica folosinta. In acest mod evitati problema preferintei catre biberon.
Parintii trebuie sa retina ca alegerea intre alaptarea la san sau la biberon nu trebuie sa fie una arbitrara, pentru ca alaptarea la san este net superioara celei la biberon. Desi formulele de lapte sunt optimizate in zilele noastre, fata de anii precedenti, ele nu au ajuns la un nivel care sa se poata macar compara cu laptele mamei.
In primul rand, formulele de lapte praf sunt produse din lapte de vaca, laptele de vaca nu este un lapte inferior laptelui de mama, insa calitatile sale nu sunt cele pe care si le doreste micutul ce abia a venit pe lume. Laptele de vaca este potrivit pentru puii de vaca, asa cum este si normal, pentru a deveni cat de cat potrivit pentru copii el trebuie prelucrat si anumiti nutrienti trebuiesc adaugati.
Laptele de vaca este sarac in fier, el chiar contine anumite componente ce ajuta la eliminarea fierului, tocmai de aceea majoritatea copilasilor hraniti artificial sunt anemici, lipsa de fier din alimentatie marcandu-le formula sanguina. Majoritatea formulelor de lapte existente pe piata sunt imbogatite cu fier, insa sunt multe componente din lapte care ajuta la eliminarea fierului, asadar acest considerent reprezinta inca un argument care va poate ajuta sa alegeti intre alaptarea la san sau la biberon.
Pentru mamicile ce doresc sa scape de kilogramele in plus dobandite pe parcursul sarcinii alegerea intre alaptarea la san sau la biberon trebuie facuta cu responsabilitate. Mamicile renunta la alaptare pentru a-si putea pune in practica dieta de slabire dezechilibrata care a dat roade de fiecare data. In acest caz sfatuim mamicile sa se comporte responsabil si sa realizeze ca alaptarea presupune un efort din partea corpului mamei, el necesitand mult mai multe calorii decat ar fi normal. Asadar, urmand un regim cu carne la gratar, cu salate, contribuiti atat la sanatatea celui mic, dar in acelasi timp puteti scapa si de kilogramele in plus. Alegand alaptarea la biberon, va privati propriul copil de beneficiile laptelui matern.
Exista mamici care nu au o cantitate suficienta de lapte, iar cel mic nu se satura, in acest caz mamicile trebuie sa se informeze asupra modalitatii de a mari cantitatea de lapte pe care o produc glandele mamare. Exista in acest sens nenumarate ceaiuri cu acest rol, dar si medicamente pe care le puteti procura din farmacie la recomandarea medicului care trebuie sa stie despre problema cu care va confruntati.
Alaptarea la san sau la biberon nu trebuie sa fie una bazata pe propriile noastre interese, alaptarea la san este singura alimentatie benefica pentru copilul dumneavoastra, tocmai de aceea va recomadam sa faceti toate eforturile, astfel incat cel mic sa se numere printre copilasii care au parte de alimentatia la san.