Sarcină & BebeDe ce este recomandată alăptarea bebelușului: Sfaturi utile pentru proaspetele mămici

De ce este recomandată alăptarea bebelușului: Sfaturi utile pentru proaspetele mămici

Alaptarea bebelusului este cea mai naturala si benefica modalitate de a-ti hrani copilasul, cu multe beneficii asupra sanatatii tale si a lui. Fie ca alaptezi direct de la san – cum este recomandat, fie ca pompezi si il hranesti cu biberonul, laptele matern este singura si cea mai completa sursa ce ii asigura o combinatie perfecta de nutrienti bebe-ului. In special in prima jumatate de an de viata, alaptarea bebelusului ii asigura o sanatate, imunitate si dezvoltare armonioasa.

De regula, se recomanda alaptarea bebelusului in timpul intregului prim an de viata, laptele matern asigurandu-i aportul de nutrienti si vitamine de care are micutul nevoie sa creasca mare si sanatos. De la varsta de 5-6 luni, pe langa alaptare se introduc noi alimente in regimul micutului, insa tot laptele tau ar trebui sa fie sursa esentiala de hranire.

Alaptarea poate sa iti cauzeze disconfort si chiar durere primele dati, insa daca perseverezi, vei invata metode si pozitii de hranire a bebelusului mai comode. Dupa o vreme, va deveni un fapt natural, ceva ce faci pentru ca este normal, la fel cum mananci daca ti-e foame. Totusi, unele mame nu se pot obisnui cu alaptarea de la san, gasind-o prea solicitanta si simtind chiar o anumita respingere fata de aceasta.

Nu este o tragedie, nu inseamna ca nu esti o mama buna daca intampini dificultati. Daca incerci timp de o perioada si nu te poti obisnui cu alaptarea bebelusului de la san, dupa primele trei luni, poti incepe sa pompezi si sa il hranesti cu biberonul. El tot isi va primi sursa de lapte matern.

De ce este recomandata alaptarea bebelusului:

Desi primele dati poti simti un disconfort, vei vedea ca prin alaptare se creeaza o legatura speciala,  indestructibila, unica, intima, cum nu ai mai simtit intre tine si acest micut pe care incepi sa il cunosti. Tu simti ca il protejezi, iar micutul se simte in afara oricarui pericol si fericit la sanul tau; alaptarea ii creeaza micutului un sentiment de siguranta, apartenenta, confort emotional si intimitate.

Alaptarea bebelusului este solutia creata de Mama natura, tocmai de aceea este cea mai la indemana, naturala, sanatoasa si eficienta modalitate de hranire a micutului. Natura si-a creat mecanisme eficiente de supravietuire, mai eficiente decat tot ce inventeaza omul.

alaptare bebelus

Dupa cum s-a spus, laptele matern constituie sursa cea mai completa de nutrienti si vitamine. Dovada: pe masura ce micutul se dezvolta, laptele tau isi schimba compozitia, pentru a fi in masura sa ii satisfaca nevoile in crestere. Absolut nici o femeie nu are o compozitie identica a laptelui matern cu o alta: el este diferit in functie de nevoile specifice ale fiecarui micut.

Laptele matern nu poate avea o compozitie incorecta (cum se poate intampla cand prepari lapte formula) si este cel mai usor digerabil pentru stomacul sensibil al bebelusului. Grasimile sunt mai usor de digerat, ceea ce este evident daca urmarim proportia de bebelusi alaptati ce sufera de tulburari intestinale precum diareea sau constipatia mult mai scazuta decat la cei hraniti cu formula.

Alaptarea bebelusului il fereste pe micut de imbolnavire, crescandu-i imunitatea si prevenind astfel o serie de infectii comune. La fel, un bebelus alaptat are mai putine riscuri de a dezvolta alergii, caci substantele continute de laptele matern sunt in general potrivite (depinde si de ce consuma mamica).

Se pare ca alaptarea bebelusului ar ajuta si la sanatatea mamei si chiar la pierderea kilogramelor acumulate pe perioada sarcinii. In plus, alaptarea scade semnificativ riscul de a dezvolta cancer mamar si te ajuta la refacerea emotionala si afectiva dupa nastere. A alapta reduce stresul proaspetei mamici si o calmeaza.

Unele studii arata o corelatie directa intre bebelusii alaptati si o inteligenta peste medie. Asadar, s-ar putea trage concluzia ca alaptarea bebelusului ii asigura nutrientii necesari dezvoltarii creierului, insa ii asigura si un mediu protectiv, sigur si afectiv favorabil unei bune dezvoltari.

Alaptarea bebelusului scade considerabil riscul ca micutul sa se confrunte cu: diabet zaharat, hipertensiune arteriala, colesterol crescut, astm, obezitate si unele infectii.

Asa ca, atat timp cat nu suferi de nici o afectiune fiziologica, starea ta de sanatate este buna si produci lapte matern, asigura-i bebelusului tau o hrana completa si sanatoasa si bucura-te de aceasta legatura unica dintre mama si puiul ei.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.