Timp liberAeromodelismul, un hobby ce îi atrage pe tot mai mulți

Aeromodelismul, un hobby ce îi atrage pe tot mai mulți

Dintre ramurile modelismului, aeromodelimsul se numara printre cele mai populare, fiind o activitate foarte placuta si relaxanta, potrivita pentru persoanele de toate varstele. Pe langa faptul ca aeromodelismul este un hobby foarte interesant, poate fi considerat, alaturi de rachetomodelism, un adevarat sport.

Dupa cum spune si numele, aermodelismul presupune a proiecta, a crea si a lansa in cele mai multe dintre cazuri modele in miniatura ale avioanelor. Nu intotdeauna aeromodelele sunt lansate in aer, unele dintre acestea fiind construite pentru a fi colectionate, pentru a fi vandute colectionarilor sau pentru a fi expuse in muzee.

Asadar, aermodelele pot fi impartite in doua categorii: zburatoare si nezburatoare, iar materialele din care sunt construite difera, cele mai populare fiind plasticul, hartia, lemnul, metalul.

Aermodelismul este un hobby cat se poate de complex care are o istorie destul de interesanta. Fiecare aermodel reprezinta o parte importanta a istoriei, iar realizarea aeromodelelor, fie ele chiar si din hartie, dateaza de peste 2000 de ani. Primele modele de avioane din hartie au fost realizate pe teritoriul Chinei, materialul folosit fiind hartia. In urma cu mai mult de 2000 de ani, se spune ca hartia a fost unul dintre cele mai importante materiale inventate de catre chinezi, aceasta devenind vitala avand in vedere ca era folosita in absolut orice domeniu.

Avand in vedere ca hartia este un element biodegradabil, pastrarea primelor modele de “avioane” din hartie ar fi fost imposibila, insa cercetarile au aratat ca inca de pe atunci interesul oamenilor pentru realizarea unor aeromodele era crescut. Treptat, aeromodelele din hartie au evoluat si au fost asimilate de catre arta plierii hartiei – origami. Bineinteles, diferentele dintre machetele realizate de catre chinezi si avioanele realizate mai tarziu, avand in vedere ca istoria aviatiei este relativ recenta, sunt foarte mari. Este foarte probabil ca inca din vremurile antice, oamenii sa se fi inspirat din zborul pasarilor pentru a realiza acele machete din hartie pe care le puteau lansa de la sol.

Dupa cum am afirmat si anterior, aermodelele pot fi lansate in aer, bineinteles la altitudini mici, sau pot fi create doar pentru a fi colectionate. Cele mai multe dintre machetele realizate pentru a fi colectionate sunt create dupa planurile avioanelor vechi. La randul lor, aermodelele care nu sunt destinate lansarii pot fi impartite in doua categorii: aermodele tactice – concepute de catre pasionati pentru a fi colectionate, pentru a fi daruite persoanelor dragi sau construite pentru a participa la concursuri si expozitii, si aeromodelele de inalta precizie construite pentru muzee; cele din urma nu numai ca reproduc forma avioanelor, dar si pe cea a mecanismelor.

Avand in vedere ca transportul aerian a devenit foarte popular si accesibil in ultima perioada, cele mai multe companii aeriene din intreaga lume apeleaza la aeromodelism, acesta reprezentand o veritabila forma de publicitate si promovare.

Aeromodelismul

Aeromodelismul este foarte important si pentru proiectare si cercetare, machetele fiind construite la scara si testate in culoare aerodinamice pentru a studia comportamentul aerodinamic. Mai mult decat atat, machetele radiocomandate sunt folosite si in domeniul militar, geografic, biologic si de cercetare fiind o alternativa mai ieftina la avioanele reale.

Dupa cum am spus si anterior, pe langa faptul ca aeromodelismul reprezinta o pasiune foarte interesanta si o activitate care poate fi practicata de catre oricine, indiferent de varsta, aeromodelismul este si un sport recunoscut de Federatia Aeronautica Internationala. Insa, in aceasta categorie pot fi incluse doar aeromodelele zburatoare. Acestea, la randul lor, pot fi impartite in mai multe categorii. Principalele categorii de aeromodele zburatoare sunt:

•aeromodelele clasa F-1, concepute pentru zborul liber, fara ca aeromodelistul sa poata controla macheta;
•aeromodele clasa F-2 care pot fi controlate de catre pasionatul de aeromodelism prin intermediul cablurilor si al unor sarme;
•clasa F-3 cuprinde aeromodele cu radio-comanda;
•clasa F-4 cuprinde machetele;
•aeromodelele cu motor electric sunt incluse in clasa F-5;
•clasa F-7 cuprinde aerostatele.

Aeromodelismul poate fi practicat de catre persoanele de toate varstele, insa este de preferat ca, inainte de a porni construirea unei machete, incepatorii sa se documenteze temeinc cu referire la modelul sau modelele pe care doresc sa le realizeze. Este bine ca aeromodelistii incepatori sa porneasca prin realizarea unor machete mai simple, de preferat nezburatoare, pentru a se putea obisnui.

Nu este un hobby usor, insa satisfactiile sunt numeroase. Este o activitate relaxanta care este chiar si pe placul celor mici. In acest fel, copiii se vor familiariza inca de la o varsta frageda cu anumite reguli si principii ale fizicii si matematicii si le vor asimila intr-un mod cat se poate de interesant, aeromodelismul fiind considerat in acest fel un hobby educativ.

Fiecare pasionat de aeromodelism este liber sa isi aleaga modelele pe care doreste sa le construiasca si este de preferat ca inca de la inceput acestia sa isi achizitioneze un kit complex. Unul dintre avantajele principale ale acestui hobby este simplul fapt ca pasionatii se pot inscrie in cluburile de aeromodelism unde pot impartasi idei cu alti pasioanti, unde pot afla lucruri noi si utile, dar se pot inscrie si la competitiile de aeromodelism.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.