Relații de familieAceste trucuri înainte de culcare, te pot ajuta să dormi mai bine

Aceste trucuri înainte de culcare, te pot ajuta să dormi mai bine

Ce poți face pentru a combate insomnia, sau somnul superficial? De regulă, principalele cauze ale tulburărilor de somn sunt problemele de sănătate. Există situații în care factorii de risc pentru insomnie sunt alții: stresul, stările de nervi, gândurile negative, etc. Din fericire, un somn bun este întotdeauna la îndemână, dacă aplici câteva trucuri înainte de culcare, care te pot ajuta să dormi mai bine.

Află în acest articol câteva sfaturi pentru a dormi mai bine și de ce este recomandat să dormi cu ușa de la dormitor închisă.

Navigare rapidă în articol:

  1. Cum trebuie să fie temperatura în dormitor?
  2. Sfaturi pentru a dormi mai bine
  3. De ce NU trebuie să dormi cu ușa de la dormitor deschisă?

1. Cum trebuie să fie temperatura în dormitor?

În prezent, foarte multe persoane adulte au probleme cu insomnia. În SUA, aproximativ 30% dintre adulți suferă de tulburări de somn. Pentru a-i ajuta, cercetătorii au studiat aceste probleme, au căutat sfaturi la medici specialiști în tulburări de somn și au ajuns la concluzia că temperatura în dormitor este importantă pentru somn.

Ei consideră că temperatura în dormitor trebuie să fie cuprinsă între 66-68 grade Fahrenheit, astfel somnul va fi mai odihnitor. Asta înseamnă cam 18-19 grade Celsius. Prin urmare, oameni sunt sfătuiți să acorde o atenție mai mare temperaturii din camera în care dorm, să folosească un termometru și să programeze termostatul de la centrală pentru una din aceste valori. Desigur cei care sunt mai friguroși pot seta termostatul până la 20-21 de grade, astfel încât să se simtă confortabil.

Specialiști spun că o scădere a temperaturii corpului induce somnul; dacă în cameră este mai rece, este mai ușor să adormi decât dacă este prea cald. Asta nu înseamnă însă ca în dormitor să ai acea senzație de frig, pentru că frigul trezește. Dacă în cameră este prea cald, încât transpiri, atunci somnul nu va fi bun. Specialiștii recomandă temperatura în cameră să fie potrivită, astfel încât persoana care doarme să se simtă confortabil.

Somnul REM

Dacă temperatura în cameră nu este potrivită, este afectat somnul REM – acea perioadă a somnului când visezi, sau când se spune că miști ochii. Doar în timpul somnului REM oamenii mișcă ochii. În somnul non-REM nu se întâmplă asta. Visele apar în timpul somnului REM.

Specialiștii au spus că în general, somnul REM ține aproximativ 90 de minute după ce adormi. Prima etapă de somn REM este scurtă, de aproximativ 10 minute, apoi etapele următoare sunt puțin mai lungi. De obicei ultima etapă de somn REM poate dura și o oră și are loc dimineața.

Probabil mulți oameni au observat faptul că visează în zori, atunci este ultima etapă de somn REM, care ține destul de mult și visele sunt mai lungi. În timpul somnului REM crește frecvența cardiacă și respirația, visele pot fi destul de intense deoarece creierul este mai activ decât în alte faze de somn.

2. Sfaturi pentru a dormi mai bine

Uleiul de lavandă poate fi un instrument pentru a dormi mai bine. Mirosul de lavandă are efect calmant, reduce anxietatea și starea de agitație. Unii cercetători au spus că parfumul de lavandă poate relaxa corpul, mintea, are efect calmant asupra sistemului nervos. Ei recomandă uleiul de lavandă pentru că poate îmbunătăți calitatea somnului.

De asemenea, iasomia are un miros dulce care induce somnul. Persoanele care suferă de insomnie pot folosi parfum de iasomie pentru a reuși să aibă un somn odihnitor. Cercetătorii consideră iasomia chiar mai eficientă decât lavanda, în ceea ce privește efecte sale mai puternice de a îmbunătăți calitatea somnului.

Alte opțiuni olfactive care îi ajută pe oameni să doarmă mai bine sunt: vanilia (are efect relaxant, reduce stresul) și valeriana (reduce anxietatea).

Care este durata normală a somnului?

Fiecare om știe că are nevoie de somn, dar probabil nu știe exact câte ore pe noapte ar trebui să doarmă pentru a-și menține sănătatea. Durata de somn a fost stabilită de specialiștii de la SleepFoundation.org, în funcție de vârstă, astfel:

  • Oamenii cu vârsta cuprinsă între 18-64 de ani au nevoie de 7-9 ore de somn
  • Adulții care au depășit 64 de ani ar trebui să doarmă 7-8 ore pe noapte
  • Bebelușii nou-născuți trebuie să doarmă 14-17 ore
  • Copiii de 1-2 ani au nevoie de 11-14 ore de somn
  • Copiii cu vârsta cuprinsă între 3-5 ani trebuie să doarmă 10-13 ore
  • Copiii de 6-13 ani au nevoie de 8-10 ore de somn.

Oamenii care dorm mai puțin au un risc mai mare de a suferi de obezitate, boli de inimă, diabet zaharat de tip 2, depresie și alte probleme cognitive. De asemena, ei pot ajunge în timp să aibă probleme de concentrare și de memorie, din cauza deficitului de somn sau a trezirilor din timpul nopții.

Somnul insuficient afectează sănătatea omului.

Munca în ture afectează somnul

Foarte mulți oameni lucrează în ture și de aceea au un risc crescut de somnolență și oboseală. În categoria lor intră: muncitori, asistente medicale, medici, șoferi și alții. Deficitul de somn crește riscul de probleme de sănătate la acești oameni. De obicei ei ajung să sufere de probleme cardiace și hipertensiune arterială.

Din păcate, oamenii care lucrează în ture reușesc cu greu să doarmă între 7-9 ore. Asta îi face să fie mai obosiți, mai puțin productivi, nervoși, iar în timp să dezvolte probleme de sănătate din cauza deficitului de somn. Pentru a se menține cât de cât în formă, ei trebuie: să evite drumurile lungi, să bea cafea la serviciu pentru a-și păstra vigilența, să facă pauze scurte de somn pe parcursul schimbului dacă este posibil (cum fac medicii care sunt de gardă), să nu lase sarcinile mai grele la sfârșitul turei, să fie activi și în pauze pentru a nu-i lua somnului.

S-ar putea să te intereseze și articolul: Cum să scapi de stres și de tensiunea nervoasă după muncă, în timpul liber.

Specialiștii spun că femeile au o tendință mai mare de a suferi de somnolență comparativ cu bărbații. Aproximativ 20% dintre femei suferă de oboseală sau de somnolență excesivă. De asemenea, există mai multe femei decât bărbați care suferă de insomnie. Cauzele tulburărilor de somn la femei sunt: fazele ciclului menstrual, modificările hormonale, schimbările de temperatură, scăderea nivelului de estrogen de la menopauză, responsabilitățile familiale și altele.

Aceste probleme – de somnolență excesivă sau oboseală cronică – se pot trata la medic.

Nu dormi cu telefonul lângă pat!

Mulți oameni dorm cu telefonul mobil lângă pat și apoi se miră că somnul lor nu este odihnitor. Iată ce se poate întâmpla dacă dormi cu telefonul prea aproape de cap:

  • Cercetătorii au spus că folosirea telefonul prea des poate crea probleme de sănătate, de fertilitate, cancer și afecțiuni mintale
  • Există dovezi care arată că telefonul emite radiații; undele transmise de telefon afectează creierul, ele pătrund mai ușor mai ales în creierul copiilor
  • Lumina albastră are efect de trezire și de aceea oamenii care privesc ecranul telefonului înainte de culcare reușesc apoi cu greu să adoarmă
  • Folosirea constantă a telefonului a fost asociată și cu cancerul de ureche sau tumorile la creier
  • Există studii care au arătat că păstrarea telefonului în timpul somnului aproape de cap poate scădea sănătatea mentală și crea insomnie sau alte probleme de somn.

Pentru ca somnul să fie mai odihnitor este bine să lași telefonul în afara camerei, în spatele ușii; distanța nu va fi foarte mare, încât să fii îngrijorat că nu vei auzi alarma setată pentru a te trezi dimineața. Acesta este cel mai bun și simplu lucru pe care îl pot face pentru sănătatea ta în fiecare seară.

Aflați aici cum să eliminați energiile negative din locuință și cum vă pot influența acestea starea.

3. De ce NU trebuie să dormi cu ușa de la dormitor deschisă?

Există multe motive pentru care ar trebui să dormi cu ușa camerei închisă. Unii cercetători au demonstrat de ce este mai bine pentru oameni să doarmă cu ușa de la dormitor închisă. S-a spus despre riscul major pentru securitate de a avea ușa de la cameră deschisă, cât și despre alte aspecte de care poți afla în cele ce urmează.

Păstrarea ușii de la dormitor închisă are semnificație psihologică

Se spune că ușa închisă la cameră poate crea o stare de confort mai ales pentru persoanele care au anumite temeri ori stări de anxietate. Acest lucru simplu – de a închide ușa la cameră – nu este chiar nesemnificativ, are anumite explicații psihologice.

De regulă este un lucru caracteristic celor care sunt introvertiți. Ușa închisă va crea acelei persoane un sentiment de bine, pentru ea asta este ceva mai reconfortant. Unii spun că acest obicei de a închide ușa la cameră apare și la unii oameni extrovertiți – de exemplu pentru a menține căldura în dormitor.

Specialiștii spun și alte lucruri: ușa închisă la cameră semnifică activități private, sau preferința pentru confidențialitate. Mulți oameni preferă să aibă un spațiu personal, în care să se simtă în siguranță, mai ales atunci când dorm.

O ușă închisă la dormitor îți poate salva viața în caz de incendiu

Printr-un studiu de pe ulfirefightersafety.org, realizat de Institutul pentru Cercetări de Securitate a Pompierilor (FSRI) din America s-a arătat efectul ușilor și ferestrelor asupra răspândirii unui incendiu. Cercetătorii au testat mai multe dormitoare care aveau ușile închise sau deschise.

Concluzia a fost că ușa închisă la cameră poate salva viața persoanelor care dorm acolo în caz de incendiu. Este vorba despre întârzierea răspândirii focului; conținutul de oxigen este menținut mai mult timp, temperatura crește mai lent și fumul toxic se va răspândi mai puțin. Concentrațiile de gaz sunt extrem de toxice la dormitorul cu ușa deschisă și mult mai mici la dormitorul cu ușa închisă.

Sfatul cercetătorilor pentru oameni a fost: „Dormiți cu ușa de la dormitor închisă pentru că în caz de incendiu, nu există timp suficient pentru a acționa.” Ușa este o barieră de siguranță, iar cei din cameră au mai multe șanse de a supraviețui în această situație. Având ușile și ferestrele închise, focul nu va avea oxigen mult pentru a se răspândi și va rămâne în locul unde s-a aprins, iar cei din casă vor avea mai mult timp să iasă și să se salveze.

Decizia de a dormi cu ușa de la dormitor închisă poate mări șansa ta de supraviețuire în caz de incendiu.

Vezi aici un video realizat de americani despre siguranța împotriva incendiilor:

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.