Norvegia este o țară prosperă din mai multe puncte de vedere, printre care și sistemul de învățământ. Probabil mulți părinți vor să afle de ce educația din Norvegia este una din cele mai bune din lume. De ce sistemul de învățământ este considerat de înaltă clasă mondială? Ce face Norvegia astfel încât sistemul de învățământ să fie considerat atât de performant, ideal pentru restul lumii?
Navigare rapidă în articol:
1. Bogăția și frumusețea Norvegiei
Frumusețea țărilor scandinave este deja cunoscută în lume. Despre Norvegia se spune că este una din cele mai bogate țări scandinave, este prosperă din numeroase puncte de vedere. Asta probabil datorită relațiilor diplomatice bune și economiei puternice în principal, dar și resurselor și frumuseții ei în general.
Standardul de viață în Norvegia este unul dintre cele mai bune de pe glob. Speranța de viață a norvegienilor este de 81 de ani. Venitul lor mediu anual pe cap de locuitor este destul de ridicat, este mai mare decât media din Europa.
Totul este scump în Norvegia, dar despre educație se poate spune că este gratuită. Sistemul de educație din Norvegia se aseamănă cu cel din Finlanda.
Populația acestei țări este de aproximativ 5 milioane de locuitori, din care 15.000 sunt studenți străini care fac facultatea în Norvegia.
2. Sistemul de învățământ din Norvegia
Cum a reușit Norvegia să creeze un sistem de învățământ atât de bun, situat pe locul întâi în toată lumea?
În anul 1997, în Norvegia învățământul primar și gimnazial a fost reformat. A fost implementat un nou curriculum (de conținut specific pregătirii) în cadrul unei reforme școlare, prin care municipalitățile erau răspunzătoare de conducerea școlilor publice.
În anul 2005, școlile private erau practic ilegale în Norvegia. Asta a făcut să crească nivelul calitativ al educației în școlile publice. Rezultatul a fost bun – pentru că toți copiii, indiferent de statutul lor social, au mers să învețe la școlile publice, în aceleași clase ale acestora.
În prezent există mai multe școli internaționale și școli specializate care predau în limba engleză și sunt populare.
În 2006-2007 s-a dat o reformă școlară pentru îmbunătățirea programei de învățământ liceal în Norvegia, pentru a oferi elevilor posibilitatea de a primi lecții mai aprofundate.
Educația în Norvegia este gratuită
Toate școlile publice din Norvegia sunt finanțate de guvern. Educația până la liceu este complet gratuită. Nici măcar universitățile nu percep taxă de școlarizare pentru cursuri. În Norvegia, școlile și grădinițele sunt finanțate de județe și municipalități. De fapt, grădinițele sunt administrate de Ministerul Educației, dar responsabilitatea revine municipalităților.
În anul 2018, guvernul din Norvegia a hotărât majorarea bugetului de stat alocat pentru grădinițe și învățământul primar, școli primare și gimnaziale, dar și pentru municipalitățile care se ocupă de administrarea școlilor publice.
Așa cum școlile nu se plătesc și echipamentele utilizate în aceste instituții de învățământ sunt gratuite. Elevii pot folosi calculatoare și tablete. În Norvegia, fiecare elev primește o tabletă de la școală, pe care după orele de curs o poate lua acasă. Utilizarea tehnologiilor informatice este promovată la norvegieni, încă din primii ani de educație.
Sistemul de învățământ în Norvegia nu este stresant
Studiile științifice ale sistemului școlar au făcut elevii să învețe mai bine și mai repede în limba norvegiană. Întreaga educație din școlile publice este în limba maternă a acestei țări. Excepție se face doar la cursurile de limbi străine, care se desfășoară la aceste școli publice.
Toate școlile au același program și un standard de educație înalt, care îi fac pe părinți să stea liniștiți cu privire la calitatea sistemului de învățământ oferit copiilor. Ei pot fi siguri că iubiții lor copii au parte de cea mai bună școală din oraș.
Sistemul de școlarizare din Norvegia are trei părți:
- Învățământul primar, Barneskole (clasele 1-7)
- Învățământul mediu, de liceu, Ungdomsskole (clasele 8-10)
- Liceu de nivel avansat, Videregående (clasele 11-13).
Copiii norvegieni merg la școală la vârsta de 6 ani, la școala primară fiind totul gratuit.
Educația în Norvegia este obligatorie pentru toți copii, timp de 10 ani (respectiv între 6 și 16 ani), ceea ce înseamnă învățământul mediu. Unii copii pot opta pentru învățământul privat, dacă doresc neapărat. Numărul de copii care merg la școli private este foarte mic, majoritatea preferă școlile publice, unde elevii primesc aceleași cursuri, care sunt la un standard foarte bun, conform unei programe școlare stabilite.
Grădinițele în Norvegia sunt opționale
Asta nu înseamnă că cei mici nu merg la grădiniță, ci din contra; majoritatea copiilor merg la grădiniță imediat ce au vârsta potrivită pentru asta. Părinții sunt conștienți de faptul că cei mici au nevoie să meargă la grădiniță deoarece astfel devin mai independenți și mai pregătiți pentru a urma apoi învățământul școlar.
Primele 7 clase, caracteristice școlii primare, sunt destul de relaxante pentru elevi; asta pentru că ei nu au parte de prea multe teste standardizate, care să-i streseze. Elevii urmează programa învățământului primar, introdusă de reforma școlară, sunt ascultați la lecții, dar nu primesc note.
În clasele 8-10, ale învățământului mediu, elevii au posibilitatea de a studia limbi străine, dacă doresc. Acum ei vor da anumite teste standardizate, vor primi și note, deci acești ani de școală sunt mai puțin relaxanți. Notele sunt de la 1 la 6; nota 1 înseamnă pregătire slabă, iar nota 6 arată cel mai bun nivel.
La aceste școli nu rămâne nici un elev repetent, după vacanța de vară toți elevii ajung să fie transferați automat la clasa următoare, în anul școlar următor.
În clasele 11-13, elevii continuă studiile pentru că sunt conștienți că educația le va permite să ocupe locuri de muncă mai bune în viitor. Ei decid apoi dacă vor să se pregătească pentru învățământul universitar. Tinerii au de asemenea și posibilitatea de a studia în alte țări.
Unii elevi renunță la școală dacă vor, se mulțumesc doar cu pregătirea medie.
Materialele pentru învățământul superior trebuie plătite de elevi. Aceștia trebuie să-și asigure manualele școlare și rechizitele necesare.
În Norvegia elevii nu au parte de stres
Elevii din școlile din Norvegia nu sunt stresați din cauza examenelor sau a învățării intense ca cei din școlile din alte țări ale Europei.
Elevii din Norvegia nu au teme de făcut acasă. Asta este un mare avantaj, ei sunt relaxați acasă, nu își consumă timpul liber cu teme la diferite obiecte, ca în România.
În Norvegia, se consideră că elevii trebuie să se bucure de copilărie. Specialiștii spun că anii copilăriei sunt cei mai importanți din viața oamenilor. Prin urmare în Norvegia se ține seama de acest aspect. Profesorii din școli încurajează elevii să se distreze, să socializeze, să petreacă timp mult în natură și să facă sport. Ei nu sunt de acord cu faptul că elevii trebuie să facă o sumedenie de teme în timpul liber acasă, consideră asta foarte plictisitor.
Asta contribuie la dezvoltarea elevilor în general vorbind, deoarece ei vor petrece mai mult timp în aer liber, vor fi mai sociabili și mai plini de viață după școală. În timp, se va observa că elevii pot fi mai eficienți la școală, mai atenți, mai relaxați, se vor concentra mai bine, vor învăța mai ușor.
Metodologia de învățământ este puțin diferită, ea nu cuprinde foarte multe teste standardizate. Profesorii știu că nu toți elevii au nevoie de note bune la testele de acest fel, încă de pe acum, pentru a avea succes mai târziu, în învățământul universitar.
Sistemul universitar în Norvegia
În această țară scandinavă există 23 de universități publice și private, importante, dar și numeroase colegii universitare. Doar universitățile publice nu percep deloc taxe de școlarizare. La universitățile private se percep taxe pentru cursuri. La final se obțin diplome de licență și master. Pentru licență sunt necesari 3-5 ani, mai ales dacă se dorește urmarea unui doctorat. În general, pentru doctorat se mai fac cel mult încă 3 ani.
Cursurile universitare sunt astfel proiectate încât studenții să prindă experiență, deci se pune accent pe pregătirea practică. Astfel ei vor învăța mai bine, mai eficient, vor fi mai competitivi în mediul profesional pentru care se pregătesc.
Majoritatea colegiilor din Norvegia oferă cursuri de limba norvegiană. Pentru a face cursuri în limba engleză, studenții trebuie să dea un test de competență corespunzător.
Prin Procesul de la Bologna, înființat în anul 1999, semnat și de Norvegia și de alte țări europene, învățământul superior din Europa este mai compatibil. Astfel, studenții norvegieni au diplome de licență obținute la universitățile din țara lor, care sunt certificate și recunoscute de alte țări din lume. Ei pot căuta job-uri în alte țări, iar diploma de studii le este recunoscută.
Prin urmare, nu ne mai mirăm că a crescut popularitatea colegiilor și universităților din Norvegia printre studenții internaționali. Diplomele studenților pot fi acreditate și recunoscute în alte țări de pe mapamond.
Patru Universități din Norvegia apar în Clasamentul Universitar Mondial din 2019
În Norvegia sunt peste 15.000 de studenți internaționali care merg la universitățile de aici. Unii spun că această țară oferă oportunități excelente și pentru străini. Norvegia are cele mai bine cotate universități din lume și cele mai bune cazări pentru studenți.
În Clasamentul Universitar Mondial (QS) din 2019 apar 4 universități norvegiene, dintre care se remarcă desigur în principal Universitatea din Oslo. Alte universități sau colegii universitare specializate, de renume din Norvegia, sunt:
- Universitatea din Bergen
- Universitatea Norvegiană de Științe și Tehnologie (NTNU)
- The Arctic University of Norway (UIT)
- Norwegian University of Life Sciences (UMB)
- Universitatea din Stavanger
- Norwegian School of Economics and Business Administration (NHU).
În această țară este destul de greu pentru studenți să primească cazarea în cămine, doar 15% dintre ei au această șansă, numărul de locuri fiind limitat. Studenții din Norvegia trebuie să-și plătească pentru chirie, mâncare și alte lucruri, de care au nevoie în timpul facultății. Unii sunt nevoiți să caute un job pentru a avea banii necesari pentru cheltuielile lor din fiecare an.
Studenții români preferă universitățile din Marea Britanie. Peste 6.000 de elevi și studenți români pleacă anual la studii în alte țări europene.