De ce contează atât de mult să sărbătorești ziua de naștere a copilului tău? – Iată ce spune un studiu recent

0
178

Nu omite să faci o petrecere de ziua de naștere a copilului tău pentru că este foarte important pentru el! În primul rând pentru a stimula stima de sine a acestuia, dar există și alte aspecte (conform unui studiu recent). Află în cele de mai jos de ce sunt foarte importante aniversările pentru copii și cum se face planificarea lor.

Navigare rapidă în articol:

  1. De ce este importantă ziua de naștere a copilului
  2. Planificarea zilei de naștere a copilului

1. De ce este importantă ziua de naștere a copilului

În prezent, părinții vor să facă o petrecere de ziua copilului lor, deși uneori acestea sunt destul de costisitoare. Unii își permit petreceri somptuoase, cu mai mult de 30 de invitați, nu au probleme financiare; alții din contra simt foarte mult lipsa banilor, a faptului că trăim într-o perioadă de criză. Aceștia din urmă fac sacrificii, pentru a transforma ziua copilului într-un eveniment de neuitat alături de cei dragi.

Importanța sărbătoririi zilei de naștere a copilului:

Pentru sănătatea emoțională și mentală

Cu siguranță pentru un copil sărbătorirea zilei sale de naștere va fi un eveniment extrem de important. El așteaptă această zi tot anul, pentru a primi atenție și cadouri de la cei dragi. Potrivit experților, copiii care au parte de petreceri de ziua lor de naștere sunt mai fericiți, au o sănătate emoțională și mentală mai bună. Ei sunt conștienți că sunt importanți, că au anumite calități apreciate de cei din familie, care nu au ignorat binemeritatul eveniment.

În plus, peste ani își vor aminti de aceste aniversări și acest lucru le va hrăni sufletul. Amintirile deosebite din copilărie nu se uită toată viața.

Pentru a crește stima de sine

Un copil care are parte de dragoste și o petrecere de ziua de naștere se simte important în cadrul familiei, iubit și apreciat. Asta îi va crește stima de sine și încrederea în forțele proprii. Este foarte important ca ziua lui de naștere să fie un eveniment deosebit pentru părinții lui.

Întărește legăturile cu familia și prietenii

Copiii asociază ziua de naștere cu momentele fericite petrecute alături de familie – părinți, bunici sau alte rude – dar și cu mâncărurile delicioase și tortul festiv făcut special pentru ei. Ei înțeleg că această zi este un moment perfect când toată familia este prezentă, când toți sunt veseli și încântați că se află la petrecere. Copiii vor învăța astfel să aprecieze importanța întâlnirilor în familie și să înțeleagă că în viață contează enorm consolidarea legăturilor de familie sau cu prietenii.

Îl face pe copil să se simtă iubit

Când un copil vede grija părinților pentru a-i face surprize de ziua lui, se simte cu siguranță iubit. El simte că este important pentru aceștia, vede cu câtă dragoste ei îi planifică petrecerea aniversară.

Ajută la percepția timpului de către copil

Copiii înțeleg încă de la vârsta de 3 ani că toate ființele cresc și îmbătrânesc. Ei nu-și doresc sărbătorirea zilei de naștere pentru că aceasta simbolizează creșterea lor, ci pentru a se distra și a se simți iubiți. Și totuși, conform unui studiu realizat de cercetătorii americani, copiii pot interpreta ziua de naștere și în acest sens – a percepției timpului.

Studiu s-a realizat pe un număr de copii care urmau să împlinească vârsta de 3 ani. Cei care au avut parte de o petrecere de ziua lor au spus că au 3 ani, iar cei care nu au sărbătorit această zi au simțit că nu au ajuns la această vârstă, ei au considerat că au tot 2 ani. Copiii care au sărbătorit ziua lor în două locații diferite, au spus că au 4 ani. Se pare, că în percepția copiilor schimbarea de la un an la altul are lor în ziua petrecerii.

Psihologii spun că sărbătorirea zilei lor de naștere are un rol în procesul de creștere. Fără sărbătoare, în percepția copiilor mici nu există creștere.

2. Planificarea zilei de naștere a copilului

Părinții își amintesc probabil de zilele de naștere din copilăria lor și înțeleg cât de importante sunt acestea în crearea de amintiri. Eu știu că aceste sărbători simple contează cu adevărat pentru uniunea familială și pentru fericirea copilului. Nu este nevoie să ai mulți bani pentru a transforma această zi într-o aniversare de neuitat, mai ales că majoritatea oamenilor nu au venituri foarte mari.

Fără petrecere

Unii părinți, din dorința de a face economie la bani, sau din cauza bugetului limitat, nu sărbătoresc ziua de naștere a copilului. Acest lucru nu este recomandat de psihologi deoarece scade stima de sine a copilului. Ei recomandă să facă tot posibilul să transforme această zi într-una specială pentru copil, chiar și fără a da o petrecere. Există câteva idei simple de a face asta, care pot face aniversarea să devină o zi de neuitat. Este nevoie de puțină creativitate și dorința de a-ți face copilul cât mai fericit.

O idee interesantă ar fi o plimbare într-un loc deosebit. Poți merge la Grădina Botanică sau la Grădina Zoologică, dacă copilul este un iubitor de natură și de animale.

Citește și:  Încearcă rețeta pentru copii de piure din broccoli și cod (7 luni)

Un lucru este sigur, în multe familii, sărbătorirea zilei de naștere a copiilor poate fi destul de dificilă din punct de vedere financiar, dar asta nu înseamnă că cei mici nu pot avea parte de surprize fel de fel din partea părinților.

Se poate face o petrecere simplă, fără mulți invitați, cu un tort făcut acasă, cu muzică și baloane. Toți membrii familiei pot cumpăra un singur cadou, iar în loc de animatori, unul dintre ei se poate costuma pentru a-l distra pe copil. Ziua de naștere nu trebuie să fie scumpă, dar trebuie să fie amuzantă.

Copiii sunt consumatori raționali de informații

blank

Internetul joacă un rol important în viața copiilor, la fel și filmele de desene animate. Cercetările arată că încă de la vârsta de 3-5 ani, copiii încep să facă diferență între fantezie și realitate. Când ajung la vârsta de 11-12 ani, ei deja pot face distincție între cele două lumi, precum adulții. Deși mulți spun că televizorul și Internetul strică creierul copiilor, există unii psihologi care explică de ce este important ca părinții să-i lase pe copii să aibă o doză reală de scepticism, într-o lume online, să experimenteze și informațiile oferite prin intermediul televiziunii și a calculatorului.

Cercetările arată că cei mici știu să diferențieze televizorul de realitate, ei își dau seama destul de repede că lumea imaginară nu este același lucru cu cea reală.

Important este ca părinții să-și supravegheze copiii și să nu-i lase un timp nelimitat la televizor sau pe tabletă ori calculator, pentru a nu deveni dependenți de acestea. Activitățile lor zilnice pot include și acest tip de divertisment, care după cum s-a observat aduce bucurie unui copil. De ziua lor de naștere ei se pot distra împreună cu părinții urmărind filme de desene animate la televizor.

Cu petrecere

Nu trebuie să cheltuiți o avere pentru ziua de naștere a copilului. O petrecere se poate organiza cu bun gust, creativitate și o sumă decentă de bani. La petrecere trebuie invitați rude și prieteni dragi copilului, iar gustările trebuie să fie pe placul tuturor. Importat este să nu lipsească dulciurile, dar mai ales tortul.

Pentru amuzament și inspirație vă prezentăm câteva idei de petreceri aniversare pentru copii, în tendințele anului 2020:

  • Planifică o vacanță, mai ales că ideea unei călătorii este înțeleasă perfect de copil încă de la vârsta de 3 ani. O vacanță de neuitat, într-un weekend, într-un loc deosebit poate fi o amintire foarte frumoasă pentru orice copil.
  • O petrecere tematică cu prințese pentru o fetiță sau cu pirați pentru un băiat poate transforma această zi în una cu atmosferă de basm.
  • Decorarea casei cât mai interesant cu baloane colorate, cu lucruri cât mai amuzante, astfel încât evenimentul să fie cu adevărat festiv.
  • Organizarea de concursuri, jocuri interactive, picturi pe față, realizarea de fotografii amuzante.
  • Pregătirea unei mese festive cu delicii culinare, apreciate de cei mici.
  • Mulți copii preferă să-și sărbătorească ziua de naștere la Mc’Donalds împreună cu rudele sau prietenii cei mai apropiați. Pregătirile pentru petrecerea la Mc’Donalds se fac cu 48 de ore înainte, rezervarea se realizează și online. Cel mai popular este produsul Happy Meal, dar meniul poate fi și mai variat. Surprizele la Mc’Donalds sunt multe și uimitoare pentru copii.

Alte idei pentru petrecerea copilului

O idee ar fi ca părinții să țină cont de pasiunea copiilor pentru escape room, care sunt un fel de petreceri în care divertismentul și distracția este maximă. Copiii se vor distra foarte mult să rezolve puzzle-uri pentru a evada sau să se distreze la jocurile escape room marca Trapped. Acestea pot fi jucate și de copii și de adulți.

Copiii sunt fani ai filmului Star Wars, deci o petrecere cu tematică din această lume, cu decor galactic și prăjituri în forme interesante, cosmice, poate fi o idee fantastică. Această petrecere poate fi memorabilă pentru orice copil. O rudă se poate costuma în unul din personajele din filmul Star Wars, astfel copiii vor avea parte de foarte multă distracție. Există și animatori care pot fi costumați în personaje diferite pentru acest eveniment special. Ele au programe pentru amuzamentul copiilor și pot fi contactați de pe site-urile online care se ocupă cu petreceri de zile de naștere sau alte aniversări.

O petrecere în aer liber, în sezonul cald, cu grătar, dans și muzică.

Petrecerile la piscină, sau la diferite parcuri de distracții sunt la modă în fiecare an.

Petrecerile creative pentru copii sunt apreciate de aceștia. Ei pot fi duși la ateliere de pictat tablouri, tricouri, la  ateliere de pictat căni de ceramică. Pot învăța tehnica mozaicului, sau pictura pe sticlă. Există firme care organizează astfel de petreceri, care oferă și alte opțiuni pentru distracție: animatori, fotograf, bufet suedez, tort, prăjituri, bar cu băuturi non-alcoolice, escape room, alte jocuri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.