Timp liberDe la căutare, până la mutarea într-un apartament cu chirie – Aspecte...

De la căutare, până la mutarea într-un apartament cu chirie – Aspecte importante în 2020

aceea am realizat acest scurt ghid imobiliar care să-ți vină în ajutor dacă te afli într-o astfel de situație: Află ce trebuie să faci pentru a te muta într-un apartament în chirie și care sunt toate etapele pe care trebuie să le parcurgi.

Este important să fii informat, deoarece orice proprietar sau agent imobiliar ar putea profita de lipsa ta de experiență în cadrul procesului de negociere a prețului chiriei. Ideal este să fii relaxat, să nu dai toate cărțile pe față și să ții cont de sfaturile de mai jos, care vor arăta ce ai de făcut, de la căutarea locuinței și până la mutarea propriu-zisă în apartament.

Navigare rapidă în articol:

  1. Apelează la o agenție imobiliară
  2. Stabilirea bugetului de închiriere
  3. Examinarea apartamentului
  4. Negocierea și plata chiriei
  5. Lista de documente

Apelează la o agenție imobiliară

Agenta imobiliara ii prezinta un apartament unui cuplu

Dacă trebuie să închiriezi un apartament poți ajunge să întâmpini multe situații dificile. Apartamentele sunt foarte diferite, undele au defecțiuni ce trebuie sesizate, iar în unele cazuri proprietarii sunt dificili, greu de convins să accepte un preț rezonabil. În plus, în acest an prețul chiriilor la case și apartamente a crescut în România. Asta pentru că cererea este foarte mare. Prețurile cresc în țara noastră și din cauza creșterii inflației.

Prețul chiriei la un apartament cu o cameră în București este de 300 euro/lună, iar la un apartament cu două camere este de 500 euro/lună. În zonele mai îndepărtate de centrul capitalei, prețul chiriei la apartamente este puțin mai mic. Cele mai mari prețuri la chirii apar în București, Sibiu, Brașov, Cluj Napoca.

În orașele mai mici, chiria la un apartament cu o cameră poate fi de 200 euro/lună. Un apartament de 60 mp, confort 1, în capitală poate ajunge și la 400 euro/lună. În Brașov prețul mediu la chirii este în jur de 325 euro/lună. În Constanța, prețurile sunt în jur de 280 euro/lună.

Pentru a găsi rapid un apartament de închiriat cel mai bine este să apelezi la serviciile unei agenții imobiliare. Desigur poți căuta și singur un apartament, sau poți avea norocul să-ți fie recomandat de cineva.

Pentru a avea de unde alege, mergi la o agenție imobiliară care îți va prezenta o listă cu oferte de apartamente disponibile. Astfel vei putea selecta apartamentul dorit cu ajutorul specialiștilor și în funcție de nevoile tale locative. O agenție imobiliară poate fi de ajutor pentru că îți va oferi consiliere în procesul de închiriere, îți va prezenta ofertele care te interesează, va stabili și un program de vizitare la apartamentele selectate, te va putea ajuta și în negocierea unui preț bun.

Stabilirea bugetului de închiriere

Calcule cu calculatorul

Ca viitor chiriaș trebuie să știi care este valoarea de închiriere a apartamentului. Ideea este să faci un calcul corect, să stabilești un buget de închiriere, să negociezi prețul chiriei cu proprietarul, astfel încât să faci o afacere bună.

Cu siguranță nu trebuie să ții cont doar de prețul chiriei care va fi în contract. Ar trebui să faci o analiză în detaliu, eventual poți solicita o analiză de evaluare prin care să știi eficiența energetică a imobilului și la cât se vor ridica costurile de întreținere. De regulă, valoarea chiriei din contract nu este cea echitabilă, ea poate genera costuri suplimentare sau pierderi pentru una din cele două părți – chiriaș sau proprietar.

Când vine vorba despre stabilirea bugetului trebuie să ții cont de:

  • Prețul chiriei în avans pe 4-6 luni, garanția pe care o va cere proprietarul la început
  • Cheltuielile de întreținere și de transport.

În timpul iernii, dacă încălzirea nu este inclusă, vei ajunge să plătești mai mult pentru factura de gaz dacă ai centrală. Costurile de încălzire se pot ridica la 25-30 euro/ lună, sau chiar mai mult. De asemenea, trebuie ținut cont și de costurile cu energia electrică, care ajung la aproximativ 30 euro/lună. Se adaugă și costurile pentru telefon mobil, internet, cablu TV și altele.

Sunt cazuri în care chiriașii decid să împartă aceste costuri sau prețul chiriei și sunt de acord să stea în apartament cu încă o persoană, dacă acesta are 2-3 camere. Cei care fac eforturi să stea singuri, fac economie la alte lucruri, de exemplu cumpără mâncare mai ieftină sau duc un stil de viață mai strict, fără a face risipă de bani pe lucruri care nu le trebuie neapărat.

Examinarea apartamentului

predarea cheilor dupa inchirierea apartamentului

În momentul vizitei dacă observi anumite defecțiuni evidente la apartament, trebuie să le arăți proprietarului pentru ca acesta să le remedieze. Asta se face înainte de a negocia prețul și de a semna contractul de închiriere. Unii chiriași nu sunt atenți în momentul inspecției locuinței pentru că se grăbesc și astfel ajung să constate prezența unor defecte după ce au semnat contractul și deja s-au mutat în locuință. În acest caz, riscul cade pe chiriașul grăbit, care este nevoit să repare. Dacă acesta solicită o reducere a chiriei, este posibil să fie refuzat de proprietar.

Trebuie să verifici și starea blocului, în care se află apartamentul, dacă ți-a plăcut locația acestuia și spațiul din jurul lui.

Interesează-te de vecini!

Îți sugerăm să vezi și lista cheltuielilor de avizier, pentru a ști ce tip de vecini ai, dacă au sau nu datorii la întreținere. De regulă vecinii rău platnici pot cauza și probleme în bloc, ceea ce este posibil să-ți strice liniștea atunci când ești acasă și vrei să te odihnești. Interesează-te dacă vecinii sunt gălăgioși, dacă apar certuri din cauza enervărilor și se aud din apartamentele alăturate, Află dacă în bloc există apartamente cu familii care au un stil de viață dificil, ceea ce face să intre mereu în conflict și să facă scandal în clădire.

În unele blocuri există și vecini nebuni, care beau alcool, țipă, urlă, amenință și înjură pe cei din jur. De regulă aceștia sunt reclamați la Poliție, se depune plângere împotriva lor. Pentru asta ei trebuie înregistrați sau fotografiați, pentru a avea dovezi că au agresat sau perturbat liniștea publică, în bloc.

Analizează și starea liftului mai ales dacă apartamentul este mai sus de etajul 2, și a boxei, dacă aceasta există.

Înainte de semnarea contractului va trebui să examinezi și spațiul de locuit, toate încăperile, curățenia în apartament, finisajele (aspectul pereților, al balconului, parchetul, gresia, faianța), aspectul mobilierului, a robinetelor, țevilor, aparatelor electrocasnice și altele.

Negocierea și plata chiriei

Semnarea contractului de inchiriere

Cu siguranță vrei să negociezi un preț de chirie mai mic. Pentru asta nu trebuie să te grăbești, fă lucrurile cu calm încă de la început, în procesul de negociere cu proprietarul apartamentului. Analizează cu atenție toate detaliile, în ceea ce privește aspectul locuinței, finisarea, mobilierul, dotarea acestuia și alte lucruri care pot influența prețul chiriei.

Poți fi de acord cu plata chiriei în avans pe jumătate de an, dacă primești și o reducere a prețului acesteia lunar. În ceea ce privește plata garanției, poți cere să o faci în mai multe tranșe. Alte aspecte sunt: reducerea chiriei pe perioada verii când pleci în vacanță și nu mai locuiești în apartament, sau reducerea chiriei iarna dacă cheltuielile de întreținere sunt prea mari, din cauza performanței energetice mici a clădirii.

Prețul chiriei crește dacă apartamentul este într-o locație mai bună, de exemplu în centrul orașului și în apropiere de magazine, școli și parcuri, dacă are mai multe camere, dacă blocul are lift și parcare, dacă este în apropiere de mijloacele de transport în comun. Contează și aspectul apartamentului, dotările din interiorul acestuia.

Lista de documente

Eficienta energetica te ajuta sa economisesti

Ce documente trebuie să analizezi la proprietar? Înainte de a semna contractul de închiriere trebuie să verifici actele de identitate ale proprietarului, extrasul de carte funciară care arată situația apartamentului.

Contractul de închiriere se realizează între proprietar și chiriaș. Proprietarul pune la dispoziția chiriașului apartamentul contra unei sume de bani – chiria plătită lunar. Acest contract va fi semnat de ambele părți, dar nu trebuie autentificat la notar.

În contractul de închiriere apar o serie de date importate și clauze:

  • Datele de identificare ale locatorului și locatarului
  • Obiectul contractului sau datele imobilului
  • Durata contractului și termenele de plată
  • Preavizul de 1-2 luni
  • Proprietarul trebuie să respecte intimitatea chiriașului și să își dea acceptul cu privire la prezența animalelor de companie
  • Dreptul de subînchiriere al unei camere pentru a reduce din costurile chiriei
  • Procesul verbal de predare-primire a bunurilor din apartament.

Nu uita să soliciți un certificat de performanță energetică a clădirii. Pentru asta va trebui să apelezi la o persoană autorizată. Numai un auditor energetic atestat poate elibera certificat energetic București. Este un document care poate demonstra că apartamentul are o clasă energetică excelentă și astfel prețul de închiriere crește. În caz contrar, prețul scade, deoarece consumul de energie este mai mare.

În contractul de închiriere chiriașul ar trebui să declare că deține toate informațiile necesare și că a primit și certificatul ce arată performanța energetică a clădirii. Proprietarul apartamentul trebuie să prezinte acest certificat chiar în fazele negocierii prețului chiriei.

În cazul în care contractul de închiriere este realizat doar pe o anumită perioadă, el va înceta la acea dată prevăzută în paginile sale. Chiriașul trebuie să țină cont de acest aspect, iar proprietarul trebuie să-l anunțe din timp că acordul de încetare al contractului se va încheia în câteva zile.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.