Copii & adolescențiBugetul familiei și economiile pentru copii

Bugetul familiei și economiile pentru copii

In orice familie, parintii grijulii si responsabili ar trebui sa se asigure ca fac anumite economii pentru copii! In functie de bugetul familial, de cheltuieli, de taxe si impozite, o anumita suma fixa lunara ar putea fi pusa deoparte pentru orice nevoi ar avea cei mici sau pentru viitorul lor. Nu spuneti: “salariile nostre sunt prea mici, nu ne permitem”, caci chiar si o suma modesta, precum 30-50 RON pe luna poate face diferenta si in plus, in timp se acumuleaza!

Totul este sa fiti stricti si calculati si sa va asigurati ca la fiecare salariu, puneti o mica suma deoparte care sa constituie economiile pentru copii, de care sa nu va atingeti decat atunci cand cei mici au nevoie de ceva! Nu vedeti de unde ati putea sa luati suma aceasta, cheltuielile voastre familiale nu va lasa cu nici un ban in plus? Puteti stabili la ce ati putea renunta fara prea mari probleme. Un mic sacrificiu, dar care va asigura ca veti fi in stare sa rezolvati orice problema a copiilor merita sa fie facut!

De exemplu, puteti renunta la anumite produse cosmetice si de ingrijire scumpe si le puteti inlocui cu altele mai modeste si astfel, economisind acea suma, o puneti cu grija deoparte! Puteti renunta la anumite placeri – cum ar fi o sticla scumpa de vin sau whisky si cumpara produse mai ieftine.

Puteti sa mergeti atunci cand programati vacanta anuala, in locuri mai putin scumpe si astfel ati salvat o suma considerabila dintr-o singura impuscatura! Nu credeti ca este mai bine sa faceti mici sacrificii pentru a fi calmi si siguri ca in cazul ca apare o nevoie urgenta a copilului, nu trebuie sa va imprumutati?

Cine face economii pentru copii?

Orice parinte precaut si responsabil, care stie ca oricand ar putea aparea anumite nevoi ale copilului lor ar trebui sa le faca! Si chiar daca nu apar, este bine sa stiti ca aveti o suma special pentru el, care se mareste pe luna si pe an ce trece si care il va ajuta mult la un moment dat in viitorul lui.

Dar cine sa fie responsabil de aceasta sarcina: mama sau tatal? In functie de cine administreaza intregul buget al familiei, acea persoana este cea mai potrivita. Cine imparte veniturile lunare in asa fel incat sa asigure cheltuielile de baza, cheltuielile secundare, plata taxelor si a impozitelor, plata datoriilor – aceasta persoana poate calcula ce suma lunara nu ar afecta drastic bugetul familial si o poate pune deoparte pentru copii.

De multe ori, sotia este cea care este responsabila de aceste sarcini – nu pentru ca ar fi mai calculata si eficienta, ci pentru ca ea stie de obicei mai bine ce cheltuieli casnice se fac lunar si cat costa anumite produse alimentare si de ingrijire, haine etc. Deci tot ea poate sa salveze din veniturile lunare o suma fixa in fiecare luna

Bugetul familiei este un subiect spinos – multe cupluri, in special cele tinere, ajung sa se certe pe tema cheltuielilor si a administrarii bugetului. Cel care se ocupa de buget este incarcat de grija acestei responsabilitati, in timp ce acel care doar lasa banii in grija celuilalt poate crede uneori ca este “pacalit” si ca impartirea bugetului nu ii acopera nevoile personale. De aceea, pentru a face aceste economii pentru copii, asigurati-va ca amandoi renuntati la ceva – daca este nevoie, nu luati aceasta suma doar renuntand la cheltuielile unuia dintre parteneri.

De exemplu, nu spuneti: “pastram pentru copii banii pe care ii dai tu la coafor in fiecare luna” sau “pastram banii pe care ii cheltui tu la biliard in fiecare saptamana”, aceasta nu poate duce decat la conflicte. Daca este nevoie, asigurati-va ca amandoi renuntati la ceva! Un mod foarte eficient de a administra bugetul familiei este urmatorul: cel care stie, cunoaste cel mai bine cheltuielile face o lista cu suma lunara necesara pentru nevoi de baza, in timp ce restul pur si simplu se imparte: o suma pentru copii pusa deoparte si cate o suma cat se poate egala pentru fiecare dintre parteneri, constituind bani personali de cheltuieli.

economiile pentru copii

A face economii pentru copii poate parea unora inutil – poate nici nu va trece prin minte in ce situatie ati avea nevoie de acesti bani pastrati. Dar pot aparea diverse situatii:

Manualele scolare principale, dar si cele alternative pot ajunge sa va coste o gramada de bani! La unele materii scolare se pot cere anumite manuale speciale, care vin la pachet cu DVD-uri speciale, care ajung pana la pretul de 100 RON. In special la limbile straine sunt utile si necesare aceste manuale si este mai bine sa aveti o suma pastrata special decat sa trebuiasca sa luati aceasta suma – ganditi-va ca trei manuale ajung la 300 Ron – din salariu!

Multi copii, in special in preajma examenelor de capacitate sau de bacalaureat, au nevoie de pregatire scolara alternativa la o materie scolara sau doua. Insa astazi se sustine un examen chiar si la intrarea in clasa a V-a – atunci cand doriti ca cei mici sa studieze la un liceu de prestigiu, ei vor da examen. Astfel, poate fi nevoie de cheltuieli considerabile pentru pregatire si nu numai in aceste situatii, ci si atunci cand cel mic pur si simplu nu se descurca la o materie!

Si ganditi-va ca aceasta pregatire consta din macar doua ore saptamanal, o sedinta poate costa in jur de 35 RON (si acesta este un pret modest!), deci se ajunge la o cheltuiala considerabila! Iar daca nu aveti economii pentru copii, va veti descurca poate greu. Nu este vina copilului ca are nevoie de pregatire suplimentara – unele materii pot fi pur si simplu prea dificile pentru el (firile creative, visatoare, de exemplu, nu pricep si pace chimia sau geometria!). In plus, multi profesori au exigente mari si intretin o relatie autoritara cu elevii, relatie de natura sa ii impregneze copilului sentimente de respingere fata de materia predata. Atunci cand copilul uraste un profesor, uraste si materia predata de acesta si nu ii intra in cap!

Alte nevoi ce pot aparea sunt legate de costul unor analize medicale si tratamente: copiii sunt foarte fragili, deci oricand se pot imbolnavi. Si chiar daca este vorba doar de o viroza obisnuita, medicamentele au ajuns sa coste o gramada de bani! In plus, puteti sa va ganditi ca oricand poate aparea o nevoie medicala costisitoare: de exemplu, multi copii au nevoie de ochelari, din cauza orelor petrecute in fata computerului, scriind, invatand si jucandu-se. Iar o pereche de ochelari poate provoca o gaura semnificativa in bugetul lunar (de exemplu, ar trebui sa scoateti vreo 500 de RON din cei, sa spunem, 2000 care constituie intregul vostru buget).

Copiii raman copii si de multe ori fie isi strica, fie isi uita lucrurile prin autobuze, la scoala, prin parcuri… Oricand puteti avea nevoie de bani sa ii inlocuiti o geaca, ghiozdanul cu manualele, echipamentul sportiv…

Dar cel mai important avantaj in a face economii pentru copii: chiar daca nu apare nici o urgenta sau nevoie, acesti banuti se acumuleaza in timp si vor fi foarte folositori in viitorul copilului vostru! Odata ajuns student, poate va avea nevoie sa isi plateasca taxa la facultate, care nu este deloc mica!

Dar chiar daca este student la buget, chiar daca are bursa (care este oarecum simbolica, in jur de 350 RON), tot va avea nevoie de bani si cine sa il ajute, daca nu parintii lui? Va veni timpul sa se mute din casa parintilor, caci asa este normal si va avea nevoie de bani de chirie… Si chiar daca va lucra, salariile studentilor si proaspetilor absolventi sunt absolut ingrozitoare! Ganditi-va ca va trebui sa il ajutati macar pe o perioada de cinci ani: trei ani facultatea, inca doi ani masteratul…

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.