Avem nevoie de mobila pentru confortul nostru de fiecare zi. Felul in care ne aranjam casa este o forma de exprimare a personalitatii noastre. Evident ca nu putem ignora aspectul financiar, dar o mobila de lux, extravaganta si extrem de scumpa, ca si una mai simpla si mai ieftina nu reprezinta automat criteriul bunului/prostului gust.
Cum ar fi sa mobilam un apartament de bloc cu un fotoliu de un milion de dolari sau cum ar fi ca un miliardar in dolari sa isi mobileze casa din nu stiu ce insula personala, cu taburete din panel si pat de la “second”? Proportiile trebuie pastrate intotdeauna si dovada cea mai clara a faptului ca o casa este asemenea proprietarului este sentimentul pe care il provoaca celui care ii trece pragul pentru prima data.
Mobila de lux este cea conceputa de designeri de renume si produsa de firme celebre, in serie mica sau unicate. Materialele folosite sunt, de regula, neconventionale, de foarte buna calitate si in combinatii surprinzatoare. Pentru birou, de exemplu, la mare cautare, sunt produsele cu design minimalist, masa pentru PC, etajere , biblioteca din crom, in combinatie cu sticla sau lemn.
Bucatariile si baile nu mai sunt intelese doar ca un spatii strict functionale, ci ca unele elegante si stralucitoare, in categoria mobila de lux intrand corpurile de mobila din inox, aluminiu, sticla, piatra, cristal (cat mai multe suprafete transparente, lucioase sau metalizate), luminate din directii diferite, in combinatii de doua sau mai multe culori. Sunt preferate, indiferent de destinatia unei incaperi, forme geometrice moderne, avangardiste, perfect adaptate unor case “inteligente”, supertehnologizate.
De altfel, diferenta esentiala intre produsul de serie (comun) si cel de lux consta in design, care nu inseamna numai partea estetica a unui obiect, ci si apartenenta la un brand, materiale, finisaje etc. Si toate acestea se regasesc, desigur, in pret. Mobila de lux a devenit un hobby si un simbol pentru bogatii lumii, la mare cautare aflandu-se brand-uri precum Louis Vuitton, Gucci, Chanel, Lamborghini s.a.m.d.
Cele mai scumpe mobile din lume
Nu este vorba neaparat de mobile in stiluri traditionale, pastrate din alte epoci si a caror valoare sa vina din vechimea lor, ci de mobile moderne, rezultat al imaginatiei noncorformiste a designer-ilor din zilele noastre sau care apartin secolului al XX-lea.
Unul dintre cele mai scumpe birouri, din categoria mobila de lux, a costat 200 000 de dolari si este facut din sase feluri de lemn exotic.
1,3 milioane dolari a costat un taburet facut in totalitate din aur masiv si a fost vandut intr-un magazin de bijuterii din China.
O cada uriasa din arama, lucrata manual, a fost evaluata la pretul de 68 000 de dolari.
Cel mai scump pat din lume valoreaza 1,6 milioane de dolari, este un pat magnetic, in care se poate dormi la aproximativ o jumatate de metru de sol, fara ca patul sa se sprijine, in vreun fel, de sol si putand suporta o greutate de cateva sute de kilograme. Se bazeaza pe o tehnologie cu magneti industriali si a fost conceput de arhitectul Ruijssenaars, in sase ani, sustinut de compania Bakker Magnetics. Un altul, facut din lemn, cu saltea din canepa si lana, imbracata in casmir si matase si a costat 60 000 de dolari.
Cel mai confortabil fotoliu de birou, Aresline Xten, cu un design suprarealist, a fost conceput de specialistii de la firma Pininfarina (care lucreaza si pentru producatorii de automobile Ferrari), dupa modelul scaunelor din masinile de lux, avand un sistem dinamic de reglare, dupa forma corpului si dupa necesitatile celui care il foloseste. Pretul: 1,5 milioane de dolari. Un alt fotoliu (fotoliul “Dragon”), ceva mai vechi, de pe la inceputul secolului al XX-lea, facut de un designer irlandez, foarte cunoscut in epoca, a fost evaluat la 3 milioane de euro, dar a fost vandut cu 27 milioane de euro, in 2008, celebrului creator de moda, Yves Saint Laurent. Este facut din piele, cu bratele din lemn arcuit.
Tendinte in 2012, in mobila (de lux si nu numai)
Se “poarta” combinatia de metal, lemn si sticla sau cristal (birouri de sticla securizata, mese de sticla, scaune de sticla cu scheletul din aluminiu sau crom etc.), indiferent ca e vorba de camera de zi, de dormitor, bucatarie etc.
Materiale naturale si obiecte de decor unicat.
Multe oglinzi (pe usile de la dressing, pe masute, in holuri s.a.m.d.)
Mobila (scaune, mese, canapele), cu picioarele metalice, subtiri, elegante si curbate in forme neasteptate.
Mobilierul usor, in culori foarte deschise, modular, ergonomic, care poate fi recombinat, schimbat, mai ales pentru camera copiilor (foarte cautata este marca “Moll”).
Culori in trend: alb, gri antracit sau gri perla, galben, portocaliu, verde avocado.
Cine vrea sa isi mobileze casa sau sa mai faca ceva schimbari in aranjamentul vechi e bine sa stie de la inceput de ce buget dispune si, in functie de acesta, hotaraste daca va opta pentru mobila de lux sau pentru o mobila mai ieftina, dar de buna calitate. Propunerile designerilor care lucreaza pentru marile firme de mobila pot fi o buna sursa de inspiratie, macar in privinta materialelor, a culorilor, formelor si decoratiunilor.