Cazurile de maltratari in familie in ziua de astazi cunosc o frecventa cu adevarat ingrijoratoare, in special in tari sarace precum Romania si in special in anumite medii socio-economice defavorizate. Familia, care ar trebui sa fie un centru de afectivitate, stabilitate si confort emotional se transforma astfel uneori intr-o inchisoare din care cu greu poti iesi.
In special in cazurile de abuz asupra copilului, efectele pot fi devastatoare pentru intreaga dezvoltare psiho-sociala ulterioara a persoanei. Insa si atunci cand femeia este cea abuzata fizic (statisticile arata ca in majoritatea cazurilor de violenta, victimele sunt femeile si copiii, mult mai rar barbatul), mediul agresiv, ostil si amenintator afecteaza si viata, dezvoltarea celor mici.
Cauzele existentei maltratarilor in familie
Cauzele existentei violentei si a abuzurilor in cadrul familiei au fost dezbatute pe larg, luandu-se in calcul atat factori externi, sociali, cat si factori interni ce tin de mediul familial, de educatie, cultura si psihic. Social vorbind, aparitia violentei este favorizata de catre societatea actuala in care violenta ne inconjoara, modele violente existand la tot pasul, de saracie, de dezorganizare, de cresterea consumului de alcool si de anumite modele cultural-sociale.
Modelul cultural care ar incuraja aparitia maltratarilor in familie este cel patriarhal – conform caruia tatal este seful absolut al familiei si are dreptul de a pedepsi membrii ei atunci cand acestia nu se conformeaza asteptarilor si regulilor lui. Multi considera ca nu au dreptul de a interveni in mediul intim al unei familii, iar ceea ce se intampla in cadrul acesteia este doar problema membrilor sai – de aceea, atat de multe cazuri de abuzuri, desi cunoscute de catre vecini, nu sunt raportate politiei si autoritatilor precum Protectia Copilului sau a Femeii decat atunci cand se ajunge la o limita a acceptarii.
Mentalitatea conform careia: „e treaba lor”, „nu am dreptul sa ma bag”, „stie el ce face”, „poate ca o merita” persista si astfel continua sa traiasca in liniste, nederanjati de catre nimeni barbati care isi maltrateaza frecvent sotia sau copiii. Spiritul comunitar este extrem de scazut in societatea actuala dezorganizata si fragmentata si rar exista sprijin din partea vecinilor sau a cunoscutilor.
Cauzele interne, inerente mediului familial ce cresc riscul de maltratari in familie sunt reprezentate in primul rand de un mediu familial ostil, lipsit de afectivitate si un nivel de educatie scazut al partenerilor cuplului conjugal. Daca se adauga la acestea existenta unor frustrari legate de lipsa resurselor financiare, o locuinta precara, lipsa utilitatilor de baza, violenta poate aparea ca mecanism de eliberare a frustrarii pentru omul needucat sau cu un potential innascut de agresivitate.
In plus, daca se adauga lipsei conditiilor materiale consumul de alcool – cum se intampla adesea – violenta este cu atat mai inevitabila. Alcoolul inhiba rationalitatea si da frau liber instinctualitatii si reactiilor agresive. De aceea, in cazul multor maltratari in familie schema principala este: saracie – lipsa educatiei – alcool.
Cauzele interne individuale, psihologice ce pot creste riscul aparitiei maltratarilor in familie sunt constituite de existenta unor trasaturi de personalitate specifice precum: un potential crescut de agresivitate, labilitatea psihologica, egocentrism si indiferenta afectiva. Acestea sunt exacerbate pe fondul consumului de alcool si favorizeaza adoptarea unor solutii violente in fata unei probleme sau la orice semn de enervare, stres sau frustrare.
In plus, individul violent a invatat social cel mai sigur violenta din propria familie: agresorul este de multe ori o fosta victima. Copiii maltratati care nu sunt ajutati si asistati de catre specialisti ajung de cele mai multe ori sa se invinovateasca si chiar sa considere ca merita ceea ce primesc si ca situatia este normala si deci ajung sa invete aceleasi modele de reactie in fata unor neimpliniri ca in propria familie. Astfel, in atat de multe familii – din nefericire – exista regula: „fii cuminte si nu face galagie, azi tata e nervos”. Iar daca tata e nervos, se poate descarca agresiv oricand si pe oricine.
Efectele violentei in familie
Daca maltratarile in familie se refera la abuzul fizic asupra sotiei, aceasta se vede prinsa intr-o capcana vicioasa, in special atunci cand exista copii. Ea doreste sa paraseasca mediul familial, insa nu poate lua decizia finala, gandindu-se la copii si la resursele financiare – in multe cazuri, barbatul este principalul sustinator financiar, ceea ce ii si permite sa se considere stapanul. Iar atunci cand femeia repetat violentata se satura si vrea sa plece, barbatul devine brusc un mielusel si o convinge ca se va schimba, ca nu va mai adopta violenta. Insa nu exista schimbare in aceste situatii…
Dar femeia doreste sa il creada, astfel ca ramane „de dragul copiilor” si se trezeste in aceeasi situatie dupa o saptamana, doua, trei. Si astfel se va obisnui cu abuzurile repetate si chiar isi va construi o schema de explicare si de scuzare a violentei: „el nu vrea sa faca asta, nu este el insusi cand o face”, „daca nu il enervam, nu se intampla”, „poate ca merit si eu ce primesc”, „macar se poarta frumos cu copiii”. Si gata, s-a ajuns si la scuzarea comportamentului care este de fapt inacceptabil.
Prea putine femei au curajul de a parasi odata pentru totdeauna un mediu familial violent. Iar efectele sunt devastatoare pentru calitatea vietii si psihicul femeii: ea va trai intr-o continua teama, stima ei de sine va fi practic inexistenta, increderea ei in sine la pamant, capacitatea ei de relationare va fi afectata si va trai mereu intr-un vis urat fara sfarsit…
Atunci cand maltratarile in familie sunt indreptate asupra copiilor, efectele sunt cu atat mai devastatoare. De cele mai multe ori, copiilor le este teama sa spuna cuiva din afara prin ce trec: colegilor, prietenilor, profesorilor. Iar daca ei vad ca mama lor nu face nimic sa opreasca situatia, ajung sa o considere oarecum normala si isi formeaza strategii de evitare a tatalui pe cat posibil. Copilul maltratat se va inchide in sine, nu va putea relationa normal cu alti copii, va prezenta dificultati de invatare.
Practic, intreaga sa dezvoltare psiho-sociala este pusa sub semnul intrebarii atat timp cat va ramane in mediul familial agresiv. Stima de sine nu se va dezvolta, ii va fi frica de relationare si poate ca si mai rau, va invata violenta ca fiind un model de reactie in fata unei probleme. Multi copii abuzati devin agresori la randul lor, manifestand un coportament violent asupra copiilor mai mici, pentru a se elibera de tensiuni si frustrari, si pentru ca asa au invatat!
nu spuneti nimic despre violenta psihica ,oare nu este la fel de importanta .cazurile de manipulare verbala si psihica sint un subiect care in alte tari este tratat cu mai multa atentie .
Bineinteles ca si violenta simbolica – verbala si psihica, este importanta si chiar se vorbeste in unele articole de pe site despre efectele negative ale acesteia. Cititi si noi vom reveni cu informatii noi si depre violenta simbolica!