A petrece weekendurile in familie este un mod de a oferi acel esential sentiment de solidaritate, de intreg, de comunitate – de care au atata nevoie copiii. Poate ca printre cele mai frumoase amintiri ale copilariei se afla acele clipe lenese din weekend, cand puteai sa te urci dimineata in patul lui mama si tata, apoi mama facea un mic dejun delicios, apoi petreceati ziua impreuna, facand plimbari sau chiar facand curat prin casa; de fapt, nu ceea ce faceati conta: ci faptul ca erati toti impreuna, va permiteati sa respirati relaxati timp de o zi-doua, liberi de responsabilitatile din timpul saptamanii…
Weekendurile in familie sunt acele clipe pretioase in care aveti timp sa stati impreuna cu adevarat: caci adultii merg la serviciu zi de zi, copiii merg la cresa/gradinita/scoala, iar seara, cand va reuniti, sunteti prea extenuati sa faceti mai mult decat sa luati cina si sa stati in fata televizorului…
Asadar, faceti ca momentele libere sa fie momente pretioase, de care copiii sa isi aminteasca cu drag – a petrece timp impreuna inseamna a le darui afectiune, siguranta si stabilitate. Rutina familiala este cea ce ofera copilului sentimentul ca e membru al unui grup mic solid, unit si armonios, iar familia este cea care ii ofera sentimentul de identitate si apartenenta. Faceti din weekendurile in familie o traditie si o cale de a va reconecta ca grup, uitati de treburi pentru o zi-doua si permiteti-va sa savurati timpul impreuna – familia este o fortareata!
Rutina de dimineata
In primul rand, adulti si copii – permiteti-va o trezire lenesa, la ore mai tarzii! Apoi, fiecare familie cu obiceiurile sale: parintii pot fi cei care isi trezesc copiii cu un mic-dejun gustos, copiii pot fi cei care dau buzna in dormitorul adultilor si sar in pat – sau puteti stabili sa va intalniti in bucatarie cu totii la o anumita ora si sa faceti impreuna mic-dejunul…
Pentru ca micul dejun din weekenduri sa ramana o amintire draga, gasiti o reteta iubita de catre toti, pe care sa o gatiti fara exceptie in fiecare dimineata de sambata/duminica – veti vedea ca, odata ajunsi la tinerete, copiii inca isi vor aminti de deliciosii coltunasi facuti dimineata cu mama….
Putina curatenie in casa…
In weekend, puteti sa va simtiti obligati sa faceti curat in toata casa, reparand „dezastrele” facute in timpul saptamanii. Insa weekendul este in primul rand pentru petrecerea timpului in familie placut! Asadar, nu va petreceti intreaga zi spetindu-va: incercati sa luati pe rand toate treburile, sa faceti cate ceva si in timpul saptamanii, pentru a nu fi coplesiti de treaba in weekend.
Si apoi, nu este mare tragedie daca lasati unele lucruri nefacute – satisfactia de a fi facut ceva placut impreuna cu familia este mai mare decat cea de a avea casa luna! Implicati, oricum, si copiii, inca de cand sunt micuti, la treburile in casa – sarcini mai simple, astfel incat sa va asiste si sa invete timpuriu sa isi dea contributia (nu fiti genul de parinte ce crede ca un copil trebuie doar sa se joace si sa nu lucreze deloc – dati-i mici responsabilitati timpuriu)! Asadar, dupa mic dejun, puteti petrece cateva ore trebaluind prin casa – insa fara a pierde toata ziua!
Un pranz impreuna
Cautati sa iesiti din casa impreuna cu copiii si sa mergeti cat de des se poate in natura – un pranz in familie minunat este un picnic la iarba verde! Sau un pranz la un restaurant – insa incercand sa evitati fast-foodurile clasice… Sau un pranz la bunici – caci bunicii sunt atat de importanti pentru copil… A fi parte dintr-o familie mare este grozav – de aceea, pranzurile din weekend la bunici sunt o idee cat se poate de buna.
Activitati distractive in familie
Ce puteti face in continuare pentru un weekend in familie placut? Orice va place – plimbari in natura si in parcuri pentru copii; cumparaturi; mers la targuri sau muzee; mers la piscina; sau stat acasa, lenevit impreuna, chiar o mica siesta de dupa-amiaza – dupa cum se spunea, nu ceea ce faceti este cel mai important, ci sa faceti impreuna!
Seara in familie
Una dintre serile de weekend – cea de sambata sau cea de duminica – ar trebui sa instaurati regula: fara TV!! Sigur, poate fi placut si sa stati impreuna si sa va uitati la cate un film – insa timpul de calitate impreuna nu se prea impaca cu uitatul pasiv la TV… Adoptati o traditie familiala pentru o anumita seara, in care veti prepara cina impreuna – copiii pot sa aleaga o reteta, sa aduca ingredientele din frigider/camara, sa citeasca reteta aleasa pas cu pas, in timp ce mama curata, taie, coace, iar tata…sa ajute si el cu ceva – eventual, cu incurajari!
Apoi, puteti alege dintre diferite jocuri in familie: joc de carti, jocuri boardgame ce se potrivesc si copiilor si adultilor, jocuri de societate… Puteti sa faceti chiar putin karaoke sau sa spuneti povestioare citite sau inventate. Ideea este sa fiti cu adevarat impreuna, sa interactionati, sa vorbiti si sa va distrati – creati asfel o atmosfera familiala armonioasa si stabila, ajutati solidaritatea si coeziunea dintre voi (in grupul mic familial, conflictele sunt inevitabile – insa astfel de traditii le diminueaza efectele neplacute) si…daruiti clipe de iubire si pretuire, clipe ce vor deveni amintiri atat de dragi…
Astfel ca a petrece weekendul in familie poate fi o traditie valoroasa – dedicati una dintre zilele libere timpului petrecut impreuna placut, lasand cealalta zi pentru activitatile individuale: treburi, hobby-urile personale ale fiecaruia, sarcini pentru saptamana ce urmeaza etc.. Inca ceva: o familie armonioasa, in care copiii se simt protejati si iubiti, presupune o relatie armonioasa si intima intre parinti – astfel ca, in afara de ziua din weekend impreuna cu toti, dedicati o seara a saptamanii pentru cuplu (cealalta seara a weekendului sau seara de vineri) – copiii pot sta la bunici, la prieteni, cu o bona – voi doi amintiti-va ca sunteti mai mult decat parinti si parteneri de viata – sunteti iubiti…