Orice persoana pasionata de masini este pasionata si de raliuri si cum doar profesionistii ajung soferi de raliu, din dorinta celor care doresc un hobby interesant sare sa implice competitia si, bineinteles, masinile a aparut karting-ul.
Scurta istorie a karting-ului
Dupa cum am mentionat si anterior, aparitia acestui sport a fost favorizata de cursele de masini. In acest fel, in anul 1956, au fost concepute primele masini pentru karting de catre Kurtis Kraft din California, urmand ca in foarte scurt timp modelul sau sa devina un adevarat prototip. Nu a tecut mult timp pana cand au fost aduse imbunatatiri considerabile micilor masini, urmand ca Go Kart Manufacturing sa devina prima companie constructoare de karturi din lume.
Micile karturi au tinut si continua sa tina pasul cu transformarile care au loc in viata auto, ele fiind intotdeauna imbunatatite.
Treptat, kartingul a luat amploare in intreaga lume, devenind nu doar o activitate pe care oricine o poate practica pentru a se relaxa si pentru a simti bine, dar si un sport in adevaratul sens al cuvantului.
Nu a trecut mult timp de la aparitia primelor karturi pana cand au inceput sa se puna bazele unor adevarate raliuri organizate de federatiile si cluburile locale. Tehnicile si regulile au fost si ele dezvoltate in timp ceea ce face ca, in prezent, aceasta activitate sa fie una cat se poate de complexa.
Kartingul – mai mult decat un hobby
Pentru adevaratii pasionatii, kartingul a trecut de foarte mult timp de stadiul de hobby, aceasta activitate transformandu-se, de fapt, intr-un adevarat stil de viata.
Interesant este faptul ca aceasta activitate s-a dezvoltat in asa fel incat sa fie accesibila tuturor categoriilor de varste, fiind chiar un hobby freecvent intalnit si in randul copiilor, existand foarte multe piste de karting in locurile de joaca destinate acestora.
De ce karting?
Probabil va intrebati de ce atat de multe persoane sunt pasionate de karting. Ei bine, kartingul, ca oricare alta activitate desfasurata in scop recreational, prezinta numeroase avantaje.
- Spre deosebire de alte hobby-uri nu necesita o investitie materiala exorbitanta
- Poate fi practicat de catre oricine, indiferent de varsta
- Reprezinta o modalitate inedita de a va relaxa in aer liber si de a socializa
- Va poate introduce in lumea vehiculelor pe patru roti si va va ajuta sa va familiarizati cu anumite tehnici pe care le veti pune in aplicare in momentul in care veti conduce o masina adevarata.
Sfaturi pentru incepatori si informatii despre echipamentul potrivit
Atunci cand doriti sa imbratisati aceasta pasiune, asigurati-va inainte de toate ca detineti echipamentul potrivit.
Avand in vedere ca este un sport, trebuie sa va luati toate masurile de precautie, iar echipamentul reprezinta un necesar. Nu va ganditi ca echipamentul este unul foarte complex sau costisitor in cazul in care nu veti deveni un impatimit al raliurilor. Iata ce trebuie sa contina un echipament de baza pentru un practicant de karting:
- Casca de protectie este elementul cel mai important al echipamentului
- Alaturi de casca foarte importante sunt si manusile
- O pereche de adidasi comozi sunt recomandati
- Iar echipamentul (geaca si pantalonii) sunt necesari, cum am mentionat si anterior, in cazul in care doriti sa duceti aceasta activitate catre un alt nivel.
In cadrul centrelor dedicate acestei activitati puteti inchiria karturile, insa daca doriti sa practicati frecvent aceasta activitate ar fi mult mai rentabil daca v-ati cumpara propriul kart. Insa, inainte de asta, trebuie sa va documentati si sa va indreptati atentia catre kartul care corespunde cel mai bine cerintelor dumneavoastra.
Daca sunteti incepator, este recomandat sa alegeti un kart care sa poata fi manevrat cu usurinta, acest aspect fiind influentat de sasiu. Acesta este creat, in general, din tuburi de otel pe o structura flexibila care sa permita karturilor sa poata fi manevrate si in curbe.
Despre tipurile de karturi va mai putem spune ca exista patru modele: straight, caged, open si offset. Cele open sunt cele mai raspandite in randul persoanelor care practica aceasta activitate doar ca hobby, insa in cazul in care doriti sa duceti aceasta pasiune la extrem va trebui sa alegeti un kart caged daca veti alege un teren accidentat, sau un kart straight in cazul in care veti aborda pistele de raliuri.
Asadar, daca doriti sa va petreceti timpul alaturi de intreaga familie intr-un mod cat se poate de inedit, puteti alege cu incredere acest hobby.