Sarcină & BebeElemente de baza pentru îngrijirea bebelușului pe care fiecare mamă trebuie să...

Elemente de baza pentru îngrijirea bebelușului pe care fiecare mamă trebuie să le cunoască

Fiecare mama trebuie sa cunoasca elementele de baza pentru ingrijirea bebelusului, in special pentru ca unele proaspete mamici pot fi speriate de articole ce prezinta diverse afectiuni, infectii, probleme cu care se poate confrunta micutul in primele luni de viata. Intr-adevar, un bebe mic este foarte vulnerabil, insa daca ii asiguri conditii bune si o hrana sanatoasa (ce altceva decat laptele matern), micutul va creste cat ai bate din palme intr-un copil sanatos si energic!

Medicii spun ca tinerele mame se sperie din orice si se prezinta la cabinet sau la spital pentru orice dificultate intampinata! Este normal sa ai grija de puiutul tau, insa tocmai pentru a nu intra in panica din orice minora problema (cum ar fi colici sau regurgitare) este recomandat sa afli elementele de baza pentru ingrijirea bebelusului.

1. Hranirea micutului este primul din elementele de baza pentru ingrijirea bebelusului. Trebuie sa stii ca in primele sase luni de viata, bebe nu are nevoie decat de laptele matern, care ii asigura toti nutrientii necesari si o dezvoltare armonioasa. In prima luna, micutul va trebui alaptat foarte frecvent, cam o data la doua ore, pentru ca apoi perioada dintre alaptari sa se mareasca. Nu te teme, te va anunta chiar el cand ii este foame! Poti auzi ca este bine sa ii dai ceai, pentru ca se poate sa ii fie sete – nu este adevarat: in prima jumatate de an, laptele tau este tot ce are nevoie.

Nu combina mai multe surse de hrana in primele 5-6 luni de viata si hraneste-l conform programului stabilit. Ai grija, uneori, bebe plange dupa masa si poti crede ca vrea mai mult lapte, insa acesta poate fi semn de colici sau alte disconforturi, asadar nu supraalimenta micutul: chiar si alaptarea prea frecventa poate contribui la obezitate! Invata tehnica si pozitia corecta de alaptare: daca bebe apuca doar mamelonul si nu si o parte din areola, poate inghiti mari cantitati de aer odata cu laptele!

Dupa 5-6 luni, vei incepe introducerea unor noi alimente in regim, insa tot laptele este sursa principala de hrana. Introducerea trebuie sa fie treptata, in fiecare zi ii oferi doar un nou aliment. Vei incepe la 4-5 luni cu lichide precum supa de legume, sucuri de fructe (portocale, persici) sau de legume (morcovi, rosii). Apoi, poti introduce la 5-6 luni alimente semilichide precum piureuri de fructe si legume si de abia apoi solide: legume, cereale. Ofera-i de abia mai incolo carne, caci se digera mai greu. Daca vei observa dureri abdominale sau diaree, nu ii mai oferi alimentul consumat in ziua respectiva si in ziua precedenta.

2. Programul de somn. Bebelusul trebuie sa doarma foarte mult in prima luna, cam 20 de ore zilnic. Apoi, programul de somn se va diminua iar in general, te vei obisnui cu acesta si vei sti cand sunt orele de masa si de somn. Insa chiar de la inceput, chiar daca micutul doarme, el poate avea un somn agitat si neodihnitor. De aceea, trebuie sa ii asiguri conditii bune: o temperatura nu prea ridicata a camerei (multe mame fac greseala sa supraincalzeasca camera) – cam de 20-25 de grade Celsius la sugari si cam 20 pentru bebe de peste un an.

Ai grija la luminat, pentru ca desi bebe doarme, o lumina prea puternica il poate deranja, deci pastreaza o lumina difuza. Ai grija si la zgomote: el aude foarte bine si este iritat daca somnul ii este intrerupt de sunete ridicate de la TV, radio, cand vorbesti la telefon. Un bebe care nu isi ia portia zilnica de somn este extrem de agitat, iritat si poate plange neintrerupt – ceea ce te poate speria si face sa crezi ca ceva este in neregula. Ai grija sa nu il invelesti prea strans, sa ii lasi putina libertate de miscare si intindere si vezi daca nu cumva mainile sau degetelele ii sunt prinse in scame sau fire de par.

3. Schimbatul scutecelor este printre primele elemente de baza pentru ingrijirea bebelusului despre care trebuie sa te informezi. Primele dati, vei fi neexperimentata, insa se invata usor! In primele luni de viata, bebelusul nu prea este deranjat de un scutec ud sau murdar, de aceea este important sa ii verifici scutecul regulat, inainte sau dupa mese, si sa il schimbi cu unul curat cand trebuie.

In prima luna nu ii faci baie, ci doar ii tamponezi usor corpul cu tampoane sterile. Ai grija sa te speli intotdeauna pe maini inainte de operatie. Cateodata, bebelusii dezvolta mici iritatii pe pielea din jurul anusului – va trebui sa achizitionezi o crema speciala de la farmacie. Este bine, cand temperatura camerei este in jur de 25 grade, sa il lasi sa “se aeriseasca” zilnic cate o jumatate de ora in funduletul gol.

4. Camera bebelusului. Dupa cum s-a spus, pastreaza o temperatura optima – dupa primul an de viata, scade temperatura. Nu trebuie sa devii obsedata in privinta curateniei camerei copilului – sigur, trebuie sa il feresti de praf, fum si animale de casa, in special cele care stau pe afara; cand cureti camera, ai grija sa nu folosesti decat apa cu sapun, caci unele solutii de curatat ii pot provoca alergii.

Un bebelus crescut intr-o camera inchisa, absolut sterila are mai multe sanse sa se imbolnaveasca afara, odata expus microbilor, deci nu exagera cu curatarea. Este bine sa il expui aerului curat, deci vara si primavara, lasa uneori geamul deschis. Iarna, atunci cand bebe nu este in camera, aeriseste macar din doua in doua zile camera. Praful si patutul bebelusului pot fi curatate o data in fiecare saptamana.

5. Imbracatul este una din principalele elemente de baza in ingrijjirea bebelusului – multe mame fac greseala sa il imbrace mult prea gros pentru a-l proteja de frig. Insa daca ii este prea cald, aceasta ii poate dauna. Asadar, cand iesiti la plimbare afara, in functie de temperatura, imbraca-l doar o idee mai gros decat te imbraci tu! Nu il infofoli in haine peste haine, caci ii provoci disconfort, iar protejarea in exces nu ii ajuta sistemul imunitar!

6. Ce faci cand plange? Micutul nu poate comunica decat astfel, iar uneori, desi cunosti elementele de baza pentru ingrijirea bebelusului, te poti speria cand plange incontinuu si este foarte agitat. Inainte sa te repezi panicata la medic, incearca sa il calmezi. Plansul poate fi provocat de ceva foarte simplu: oboseala, lipsa somnului, incapacitatea de miscare (daca il invelesti strans), colici, plictiseala! Da, plictiseala, caci daca lasi bebelusul singur mult timp gandindu-te ca doarme, el va simti nevoia de companie si apropiere umana! De aceea este bine sa il tii aproape mereu.

Iar cand plange, incearca sa il tii in brate si sa il legeni usor, sa il invarti usor, sa vorbesti cu el, sa ii canti sau sa pui muzica clasica si sa il plimbi prin toata casa. Daca banuiesti ca este vorba de colici, maseaza-l usor pe burtica si suna medicul sa iti recomande un ceai special. Poti incerca si o baie calduta, daca bebe a trecut de prima luna de viata.  Doar atunci cand aceste masuri nu il calmeaza deloc si bebe plange in ontinuu neconsolat, sfatuieste-te cu sotul si cu medicul pentru a decide daca trebuie dus la cabinet.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.