Nuntile in China sunt adancite in traditii. Desi multe din aceste obiceiuri nu mai sunt urmate astazi, exista cateva traditii de nunta in China care au supravietuit trecerii timpului, iar astazi sunt o parte a ceremoniilor moderne. Exista un proverb chinez care spune “Este firesc sa te casatoresti atunci cand cresti mare”. Acest proverb indica importanta majora a casatoriei in cultura chineza.
Familia mirelui si familia miresei
In multe alte tari, familia miresei este cea care se ocupa de cheltuielile de nunta. In plus, ziua nuntii este considerata a fi “ziua miresei”. Insa in China lucrurile stau altfel, ziua nuntii fiind considerata “ziua mirelui”. Familia mirelui este cea care se ocupa de festivitati, iar dupa ce cuplul se casatoreste, mireasa devine parte din aceasta.
Cu multi ani in urma, mireasa se putea astepta sa nu-si mai vada niciodata propria familie dupa nunta. De asemenea, inainte de nunta mireasa se izola timp de cateva zile impreuna cu prietenii ei pentru a-si lua la revedere de la acestia. Desigur ca, in ziua de azi, majoritatea cuplurilor se ocupa de cheltuielile de nunta fara ajutorul parintilor, iar mireasa nu este obligata sa favorizeze familia mirelui in detrimentul propriei familii.
Alegerea datei nuntii si alte traditii
Pentru un cuplu chinez alegerea datei nuntii nu este la fel de simpla ca in tarile occidentale. In acea zi totul trebuie sa fie in favoarea cuplului, iar ziua trebuie sa fie una norocoasa. Numarul lunii si al zilei trebuie sa fie numere norocoase, iar luna si stelele trebuie sa fie aliniate corect. Cele mai multe familii de chinezi isi aleg data nuntii in functie de calendarul lunar. Culoarea rosie este o parte integranta a festivitatilor de nunta. De la invitatii de nunta rosii pana la rochia de mireasa de culoare rosie, puteti fi siguri ca veti fi inconjurati de aceasta culoare indrazneata si norocoasa daca veti participa la o nunta in China.
In mod traditional, parintii mirelui vor oferi cuplului un pat nou, complet cu toate detaliile necesare. In acest dar sunt incluse fete de perna, plapume, cearsafuri si orice altceva este nevoie pentru ca patul mirilor sa fie confortabil si calduros. De asemenea, parintii mirelui sunt cei care vor aranja patul, iar in ultima noapte dinaintea nuntii mirele va dormi in el. O alta traditie este ca un nepot tanar sa sara in pat in speranta ca va aduce fertilitate cuplului, iar acestia vor avea un mostenitor cat mai curand.
Un element nelipsit de la o nunta chinezeasca este simbolul fericirii duble. Simbolul chinezesc care inseamna “fericire dubla” este vizibil pe invitatiile la nunta, pe plicurile rosii in care se pun bani si pe orice alte decoratiuni si accesorii traditionale de nunta.
Tinuta miresei si ospatul de nunta
In ziua nuntii, fericitul cuplu va servi ceai alaturi de parintii miresei, parintii mirelui si alti invitati la nunta. In schimb, oaspetii vor oferi mirilor bijuterii din aur si bani in plicuri de culoare rosie. In mod traditional, mireasa va purta trei tinute. Prima tinuta este o rochie de mireasa traditionala de culoare alba cu voal, care va fi purtata la ceremonie. Cea de-a doua tinuta consta in rochia de mireasa traditionala in China, aceasta fiind purtata in timpul receptiei.
Cea de-a treia rochie de mireasa este rochia in care aceasta se va schimba dupa receptie pentru a pleca in luna de miere. Receptia de nunta este probabil cea mai importanta parte din nunta in traditia chineza. Acest ospat este important pentru familiile mirilor deoarece le permite sa-si pastreseze o buna reputatie. De fapt, pentru o familie traditionala chineza, ospatul este dat mai mult pentru familiile mirilor, decat in cinstea cuplului.
La majoritatea receptiilor de nunta se serveste un meniu ce consta in douasprezece feluri de mancare, printre care se regasesc delicatese ca: scoici abalone, supa din aripioare de rechin, friptura de porc si orez prajit. Desi in mod traditional la receptie nu se serveste sampanie si nici nu este bar deschis, oaspetii de la nunta pot bea un pahar de coniac fin impreuna cu fericitul cuplu. Pe cat de diferite sunt traditiile de nunta in China, pe atat de fascinante sunt pentru noi cei din afara, insa ceea ce conteaza este faptul ca acest popor si-a pastrat multe dintre obiceiurile vechi pe care le onoreaza si astazi.
Scăderea pondeala este strâns legată de cum respiram și apoi de ce trebuie sa mâncam cât respiram.