Putine flori sunt atat de frumoase precum cele ale plantei de apartament – Jacobinia (Liliac de camera), adusa in Europa din zonele tropicale ale Braziliei. Creste sub forma unui arbust, cu ramuri bogate, frunze mari, de un verde intens, gofrate, putand atinge, in ghiveci, inaltimi de 50-70 centimetri. Este o planta ornamentala foarte raspandita in America de Sud, genul cuprinzand peste 400 de specii, dintre care, mai cunoscute sunt Jacobinia pauciflora, Jacobinia aurea, Jacobinia carnea, Jacobinia chrysostephana etc.
Cultivare si ingrijire
Planta de apartament – Jacobinia (Liliac de camera) se dezvolta destul de repede, creste aproximativ 5 centimetri pe an. Aspectul sau este deosebit daca, in acelasi ghiveci, se pun mai multe tulpini, astfel incat conturul ei sa fie bogat. Are nevoie de multa lumina si caldura, tot timpul anului, evitandu-se expunerea directa, in razele soarelui. Fiind o planta tropicala, in perioada iernii, trebuie tinuta in interior, acordandu-i-se totusi o perioada de repaus, dupa inflorire (de toamna pana primavara sau, cel putin, 1-2 luni), cu temperaturi usor mai scazute si cu apa mai putina, conditie obligatorie pentru ca, in sezonul urmator, sa infloreasca la fel de frumos.
Pentru a stimula cresterea ramurilor tinere, in fiecare an, primavara sau toamna tarziu, planta de apartament – Jacobinia (Liliac de camera) trebuie toaletata, taiandu-se aproximativ un sfert din fiecare ramura mai puternica, avand grija ca aspectul general al plantei sa fie armonios.
Din momentul in care temperatura mediului ambiant este mai mare de 13-15 grade Celsius, umiditatea adecvata a aerului poate fi asigurata asezand ghiveciul pe bile de argila sau pietricele, peste care se toarna apa, pana la baza vasului. Aceasta, evaporandu-se, va face ca planta sa aiba conditiile optime de crestere.
In timpul verii, planta de apartament – Jacobinia (Liliac de camera) trebuie udata destul de mult, dar fara ca apa sa stagneze in vasul de dedesubt. Tot in acest rastimp se recomanda administrarea unui ingrasamant lichid, o data la doua saptamani, ceea ce va ajuta la o inflorire abundenta si pentru o perioada mai lunga de timp.
Schimbarea ghiveciului cu unul mai mare se face cand radacinile ies din vas prin orificiile din partea inferioara. Solul cel mai potrivit este un amestec de pamant de padure, mranita si putin nisip, pentru drenaj.
Inflorire
Planta de apartament – Jacobinia (Liliac de camera) este extraordinar de decorativa datorita inflorescentei bogate, de 10-20 centimetri inaltime, in nuante diverse de galben, roz, rosu, alb. Acestea cresc in varful ramurilor, primavara si vara, fiind inconjurate de frunze care asezate in pereche si care, prin verdele lor intens, pun si mai mult in valoare culorile pastelate ale florilor. Fiecare floare care alcatuieste inflorescenta este subtire, tubulara, arcuita, de aproximativ 5 centimetri.
Inmultire
Planta de apartament – Jacobinia (Liliac de camera) se inmulteste foarte usor, prin butasi. Se taie, deasupra unui mugure, crengute de 5-10 centimetri, se inlatura frunzele din partea inferioara, lasand totusi, spre varf, doua-trei. Se planteaza butasii intr-un ghiveci de aproximativ 8-10 centimetri, umplut cu un amestec de turba si nisip.
Se acopera totul, fara a deranja crengutele, cu o folie de plastic transparenta si perforata si se aseaza vasul la semiumbra si caldura (intr-o veranda, la fereastra sau, si mai bine, in sera sau solar). Vor prinde radacini in 2-3 saptamani. Se inlatura folia, se uda planta moderat, lasand pamantul sa se usuce usor la suprafata, intre doua udari. Trei-patru saptamani mai tarziu, tinerele plante vor fi suficient de puternice ca sa fie transplantate in ghivece separate.
Daunatori si erori de cultivare
Frunzele plantei de apartament – Jacobinia (Liliac de camera) se ingalbenesc in caz de exces de apa, drenaj deficitar sau cand este apa in vasul de sub ghiveci. Acelasi lucru se intampla si daca apa este insuficienta sau aerul este prea uscat.
Daca pe dosul frunzelor sau la subsuoara acestora se vad panze fine, albicioase, acesta este semnul ca planta a fost atacata de paianjenii rosii (cand temperaturile sunt foarte ridicate si aerul uscat). Cresteti umiditatea mediului ambiant, iar daca atacul este sever, folositi un insecticid. Acelasi tratament se aplica si in cazul puricilor de plante si al mustelor albe, daca acestia nu cedeaza, de exemplu, la pulverizari repetate cu apa calduta si putin sapun.
Planta de apartament – Jacobinia (Liliac de camera) este rezistenta si traieste mult timp, dar, pentru ca dupa 2-3 ani, mai pierde din frunze, devine mai golasa, este bine sa o inmultiti, prin butasire, dupa metoda descrisa anterior.