In momentul cand hotarati sa achizitionati hamsteri ca animale de companie, trebuie sa aveti in vedere si ce mananca hamsterii. Astfel din alimentatia zilnica a acestor animale nu trebuie sa lipseasca substante precum sunt: proteinele, grasimile, hidratii de carbon, apa, sarurile minerale, vitaminele si acizii aminati.
Aceste principii alimentare se gasesc in diferite alimente, ca de exemplu: boabe, lapte, paine, faina, peste, carne, verdeturi, morcovi, salata, lucerna, dovleac, iarba, etc. Drojdia de bere este indicata pentru femelele gestante, iar graul germinat pentru a usura reproductia femelelor batrane. Aceste principii alimentare trebuie introduse in alimentatia hamsterilor cu foarte mare atentie, deoarece cantitatile prea mari sau prea mici pot duce la dereglari in cresterea si digestia hamsterilor.
Hamsterul este un animal foarte lacom, care are tendinta sa depoziteze cat mai multa hrana. El are instinctul de a-si asigura rezerve de hrana in culcus, deoarece lipsa acestora il duce la moarte. De asemenea, hamsterul, la fel ca iepurele, recupereaza o parte din fecale, pe care le ia cu dintii din zona ano-rectala si le inghite, astfel isi asigura o cerinta mare de vitamina B12, fara de care nu se poate realiza digestia completa a produselor vegetale celulozice. Dupa inghitirea acestor fecale, hamsterii simt nevoia sa bea apa, astfel ei polueaza apa din recipient. Pentru mentinerea starii de sanatate a animalelor este necesara inlocuirea apei mereu.
Ratia zilnica a unui hamster trebuie sa contina: 15 g boabe de cereale (ovaz, grau), 20 g paine inmuiata in lapte, 20 g morcov taiat bucatele subtiri, 25 g salata verde, varza, lucerna, ovaz incoltit, fructe proaspete, cartofi sau dovleac. Painea se taie in bucatele mici, se inmoaie in lapte, se lasa 20 minute, se stoarce usor si apoi se introduce in cusca sub forma de cocolos, mare cat un ou. Verdeturile si legumele se taie felii, se spala cu multa apa, se zvanta si se introduc in cusca. Graul incoltit se da dupa ce in prealabil a fost semanat intr-un ghiveci cu pamant umed, stropit timp de cinci zile si tinut la caldura.
Unii crescatori de hamsteri folosesc biscuitii sau granulele care contin principii alimentare, acizi aminati, saruri minerale si vitamine. Cand se foloseste aceasta hrana animalele trebuie sa aiba asigurata apa curata, proaspata, schimbata de 2-3 ori pe zi. Cantitatea de hrana se calculeaza in functie de greutate animalelor. Altfel, suprahranirea poate duce la dereglari metabolice si de tranzit intestinal. Pentru prevenirea unor boli infectioase, hrana sintetica poate fi completata cu lapte natural si drojdie de bere sub forma de tablete sau pudra.
Hamsterii trebuie hraniti de doua ori pe zi, dimineata la ora 8 (painea cu laptele si morcovii) si dupa-amiaza la ora 16 (boabele si verdeturile). Toate alimentele trebuie sa fie proaspete, orice alterare pot imbolnavi animalele. Resturile de alimente ramase neconsumate, se scot din cusca si se arunca. Altfel, ele fermenteaza si duc la toxiinfectie alimentara. Hamsterii refuza hrana din doua motive: ori sunt bolnavi, ori alimentele nu sunt bune, sunt alterate. In ambele situatii trebuie luate masuri imediate.
Crescatorii de hamsteri trebuie sa asigure zinic cantitati sficiente de apa, mereu proaspata si curata, deoarece aceste animale consuma zilnic cca. 20 ml apa, chiar si mai mult. Verdeturile pot inlocui partial apa, astfel din ratia zilnica nu trebuie sa lipseasca salata, lucerna, foile de varza, iarba etc. Cand hrana consta din boabe de cereale, faina de peste sau de carne, apa trebuie sa fie asigurata in permanenta.
Un lucru foarte important in cresterea hamsterilor este asigurarea vitaminelor si a factorilor de crestere. Unele vitamine pot lipsi din ratie, deoarece hamsterul le sintetizeaza in mod regulat: vitamina C, acidul folic. Altele sunt necesare deoarece lipsa lor poate duce la probleme grave.
Daca nu este asigurata vitamina A, animalul slabeste, parul din blanita devine aspru si subtire, are tulburari de vedere, iar in cazuri mai grave apar hemoragii intestinale si in zona genitala. Vitamina A poate fi completata prin: morcovi, fan uscat, lucerna si alte produse comerciale.
Vitamina D se administreaza in cantitati mici cand organismul are suficient calciu si fosfor. Excesul de vitamina D determina mineralizarea intensa a tesuturilor moi si aparitia inflamatiei alveolelor dentare.
Deficitul de vitamina E poate duce la: atrofii musculare, convulsii, hiperiritabilitate si colaps. Si vitamina K are rol in crestere, neasigurarea unui minim necesar are ca efect dezvoltarea de microhemoragii in masa musculara si tesutul subcutanat.
Vitamina B1 poate fi asigurata prin administrarea de: lucerna, morcovi, cartofi, varza, tarate de grau, boabe de cereale. Lipsa vitaminei B1 provoaca: anorexie, slabirea organismului, astenie, pareze, paralizii si crampe musculare.
Vitamina B2 se gaseste in: boabe de cereale (porumb, orz, ovaz) si lucerna. Lipsa acestei vitamine provoaca: diaree, oprirea cresterii, caderea parului, dermatita, apatie.
Deficitul de vitamina B6 la hamster induce: scaderea in greutate, lipsa poftei de mancare, cresterea necorespunzatoare, decolorarea parului, rarirea fierelor de blana. Hrana recomandata consta in: drojdia de bere si tarate.
Lipsa vitaminei B12 din alimentatie produce deficiente metabolice. Hamsterul isi asigura singur necesarul de vitamina B12, consumandu-si o parte din fecale. De asemenea, ea se gaseste in produse naturale, ca de exemplu: branza proaspata de vaci, zer si o serie de preparate farmaceutice.
Niacina se gaseste in boabele de cereale, mai ales in porumb. Lipsa ei poate duce la alopecie, asprirea blanii si moartea animalelor in cateva saptamani. De asemenea, lipsa acidului pantotenic duce la scaderea greutatii corporale, in cazuri grave are ca efect moartea hamsterilor. Colina este utila pentru lactatie si o buna crestere.
Lipsa vitaminei H opreste dezvoltarea animalelor, induce dermatoze si anemie. Aceasta vitamina se gaseste in trifoi, lucerna, drojdie de bere, diferite boabe de cereale.
Vitamina PP se gaseste in alimentele verzi si proaspete. Lipsa ei creeaza dermatoza cu implicatii in deformarea capului.
Substantele minerale – calciul si fosforul – daca sunt asigurate zilnic ajuta la formarea unei structuri scheletice normale. De asemenea, fosforul ajuta la prevenirea cariilor dentare. Din alimentatie nu trebuie sa lipseasca: fierul, zincul, cuprul si iodul, care se gasesc in hrana uscata.
Orice crescator de hamsteri poate preveni carentele de vitamine si minerale prin introducerea intotdeauna in ratie a verdeturilor, boabelor de cereale si morcovului.
Produsele alimentare se pastreaza in recipiente perfect inchise sau in ambalaje originale. Ele se controleaza zilnic din punctul de vedere al aspectului, gustului si mirosului, pentru a preveni alterarea lor.