Dacă iți propui să-ți iei un hamster ca animal de companie, poate ar trebui să știi cât trăiesc hamsterii

0
446
Cum traiesc hamsterii Foto: answersfrommen.com
Cum traiesc hamsterii Foto: answersfrommen.com

S-a estimat cat timp traiesc hamsterii tinand cont de conditiile lor de viata, cat si de sexul acestora. Astfel durata vietii hamsterului auriu sirian se estimeaza la cca. 1-4 ani, respectiv in conditii de captivitate la 1-2 ani. In crescatoriile de productie pot ajunge pana la 3 ani, iar in biotopul natural traiesc pana la 4 ani. Durata vietii este influentata de sexul animalului, astfel masculii traiesc mai mult 855-857 de zile, iar femelele doar 665-695 zile.

Cresterea parului, a dintilor, dezvoltarea organelor genitale, dezvoltarea corporala – sunt criterii de determinare a varstei hamsterului.

Dupa 2-3 zile de viata se schimba culoarea pufului de pe spate din roz in brun sau negru. Din a 5-a zi incepe sa creasca parul pe cap, iar la femele incep sa fie vizibile mameloanele. La mascul sunt vizibile pungile testiculare dupa 6-7 zile. In a 8-a zi corpul este acoperit complet de par, iar din a 10-a zi puii se deplaseaza prin cuib. Dupa 12 zile puii parasesc cuibul, iar din a 16-a zi isi deschid complet ochii. Dupa 25 de zile de viata, dantura hamsterului este complet formata, hamsterii sunt intarcati, devin complet autonomi de mamele lor, iar primii molari au varful tocit.

Citește și:  Scutecele și întreținerea lor, pentru mămicile ce aleg cele textile

Femelele ajung la maturitate sexuala dupa 30 de zile, iar masculii dupa 36 de zile.

Perioada de crestere a hamsterului se considera incheiata la 6 luni. Dupa 154 de zile masculul poate ajunge la o greutate maxima de 170 g, iar femela la 180 g, dupa care se stabilizeaza. Cresterea oaselor se termina dupa aproximativ 130-150 de zile. Pavilionul urechii nu mai creste dupa 154 de zile.

Puii se nasc cu ochii inchisi, fara par, cu gheare si dinti incisivi. Au o greutate de 2 g, sunt activi si imediat dupa nastere sug de la mama lor, sunt intarcati dupa 24 sau 25 de zile. Gestatia dureaza 16 zile, numarul de pui la o fatare variaza intre 4-10, iar perioada de lactatie este de 3-4 saptamani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.