Nasterea prematura este, intr-adevar, o problema serioasa ce poate uneori aparea pe parcursul sarcinii, dar trebuie sa stii si ca astazi, bebelusi nascuti cu mult timp inainte de termen pot supravietui si pot avea o dezvoltare relativ normala. Mamicile isi fac griji peste griji in timpul sarcinii pentru orice: ajung deseori atat de preocupate in evitarea riscului cutare si al riscului cutare, incat uita sa traiasca si sa se bucure de sarcina! Nu deveni obsedata de diversele riscuri si posibilele probleme ce pot aparea! Sigur, este bine sa citesti o data despre acestea, caci a avea cunostinte inseamna a avea control: dar nu fi obsedata de ele si nu uita sa te bucuri de viata!
Revenind la problematica nasterii premature, aceasta presupune ca travaliul se manifesta inaintea termenului, inainte de 37 de saptamani de sarcina. Nasterea prematura poate fi uneori recomandata de catre medic, atunci cand unele complicatii fac ducerea la bun sfarsit a sarcinii riscanta sau chiar imposibila: desprinderea de placenta sau preeclampsia.
Ce poate cauza nasterea prematura?
Exista unele cauze care pot face nasterea prematura mai probabila decat in lipsa lor, insa care nu determina explicit aparitia acestei probleme. Astfel, riscul creste daca ai un stil de viata obositor, stresant, daca te confrunti cu depresie in timpul sarcinii si daca nu te odihnesti cat iti cere organismul. De asemenea, un serviciu prea solicitant si frustrant te poate pune in pericol, de aceea solicita un transfer sau un program scurtat daca simti pur si simplu ca nu mai poti face fata epuizarii fizice sau psihice.
Fumatul, consumul de droguri usoare sau tari, alcoolul, toate trebuie oricum evitate pe perioada sarcinii, caci in afara ca creste probabilitatea nasterii premature, au efecte serioase si asupra dezvoltarii fatului. Sanatatea si starea mamei este foarte importanta in evolutia armonioasa a sarcinii, riscurile tinand inclusiv de varsta ei (prea mica sau prea inaintata) si de greutatea ei (supraponderalitatea si subponderalitatea prezinta riscuri multiple).
O sarcina multipla poate, de asemenea, creste riscul nasterii premature, insa aceasta este departe de a fi o regula. La fel, daca perioada dintre o sarcina si alta este prea scurta si organismul nu a avut timp sa se recupereze (mai putin de 9 luni de zile), riscul este crescut.
Exista si cauze legate de afectiuni fiziologice cu care te confrunti. Diabetul zaharat, hiperstensiunea arteriala, prezenta unor infectii ale tractului urinar sau boli transmisibile sexual, anemia, obezitatea, anomalii fiziologice ale fatului, toti acestia reprezinta factori de risc. In plus, femeile care au avut operatii de intrerupere a sarcinii, diverse operatii la cervix, pierderi de sarcina, nasteri premature in trecut, leziuni mai mult sau mai putin grave ale uterului, se confrunta cu probabilitatea sporita de nastere prematura.
Dupa cum s-a mentionat, uneori, medicul poate induce nasterea prematura (fie prin medicamente ce induc nasterea, fie prin operatia de cezariana), atunci cand aparitia unor complicatii pun in pericol viata mamei si a fatului: cand acesta se separa inainte de vreme de placenta, trebuie intervenit imediat. Alte complicatii tin de aparitia preeclampsiei, hipertensiunea arteriala ce scade fluxul de sange la fat si poate afecta placenta, sau o crestere anormala a fatului.
Efectele nasterii premature depind de perioada in care a avut loc: daca nasterea are loc sau este indusa inainte de saptamana a 30-a de sarcina (intre 23 si 30), fatul poate intampina probleme ale sistemului respirator – plamanii nu s-au dezvoltat suficient, probleme de icter – ficatul nu este dezvoltat, infectii cauzate de imaturitatea sistemului imunitar, probleme ale sistemului digestiv si necesitatea hranirii artificiale, retard mental si probleme de vedere. Insa medicina de astazi este eficienta in tratarea si diminuarea acestor riscuri, de aceea, multi bebelusi prematuri se pot dezvolta armonios, intampinand doar usoare afectiuni in viitor.
Semne ale nasterii premature
Nu se manifesta de multe ori anumite semne exterioare care sa iti dea posibilitatea anticiparii unei nasteri premature – ea se declanseaza spontan. Insa poti fi atenta in urmarirea urmatoarelor simptome posibile: durere intensa, care nu se diminueaza mai mult timp in zona abdomenului si a pelvisului, contractii regulate, dureroase sau nu, crampe stomacale, presiune intensa a pelvisului si abdomenului inferior, scurgeri vaginale colorate (rozaliu spre rosu sau maroniu). O stare generala de epuizare si febra, daca nu gasesti alte cauze, pot fi primele semne ale acestei probleme.
Ce sa faci?
Pentru a diminua pe cat posibil riscul unei nasteri premature, poti lua cateva masuri, masuri eficiente si de altfel recomandate oricum pe perioada sarcinii, caci asigura evolutia normala si armonioasa. Astfel, ai grija la stilul de viata, mentine un program regulat de activitati zilnice si de somn si nu ignora odihna.
Daca serviciul este prea stresant, cauta o solutie: cere un transfer, roaga-ti superiorii sa iti ofere o pauza de pranz sau program scurtat; iar in cazul in care te simti absolut epuizata, discuta cu medicul, poate exista sansa sa iti iei o perioada concediu medical. In nici un caz nu consuma alcool (desi ti se spune ca ai voie sa bei un pahar de vin, este alegerea ta, insa cel mai bine este sa eviti de tot orice alcool) si nu fuma!
Regim alimentar sanatos, vitamine si multe lichide!
Mergi periodic la consultul medical si urmeaza cu sfintenie sfatul medicului tau – de aceea este atat de important sa alegi un medic in care sa ai incredere. Daca observi orice semn ca ceva nu este bine sau te simti ciudat, ai o durere, nu te sfiii sa mergi la spital – mai bine sa fii precauta decat sa ignori riscul. Totusi, nu deveni obsedata de posibile riscuri si bucura-te de viata si de sarcina. Atat timp cat respecti fiecare consultatie medicala si acestea merg bine, nu ai motive sa iti faci griji inutile.
Evita sa iti autoadministrezi medicamente de orice fel (in special antibiotice sau ovule) si chiar ceaiuri naturale – acestea pot avea efecte riscante. Deci, intreaba medicul oricand trebuie sa iei un medicament si fa-ti dinainte o lista cu diverse medicamente care iti sunt permise pentru tratarea diferitelor neplaceri.
In general, ingrijeste-ti sanatatea, fara a ignora importanta sanatatii psihice si a unei stari generale bune. Evita si activitatile fizice epuizante sau care pot solicita uterul: ridicare de greutati, alergat, sarit, stat in picioare mult timp.
In plus, este util sa cunosti si tu si partenerul de viata informatii despre nasterea prematura si la orice semn ca ceva este in neregula, sa mergeti la spital.
Retine:
Daca apar una sau mai multe din urmatoarele semne: crampe abdominale (cam cum ai in timpul menstruatiei), dureri intense de spate si la pelvis, presiune in zona pelvisului, modificarea scurgerilor vaginale, acestea pot fi semnele nasterii premature. Ce faci: bea cateva pahare de apa sau suc natural si intinde-te in pat, pe o parte, pentru putin timp. Daca dupa aproximativ o ora nu trec simptomele, mergi imediat la spital. Insa daca trec, dupa care reapar – la fel, trebuie sa mergi la spital.