Animale de companiePeștii de acvariu: Specia de pești Gobi, din familia Gobiidae

Peștii de acvariu: Specia de pești Gobi, din familia Gobiidae

Speciile de pesti de acvariu gobi fac parte din ordinul Perciformes si familia Gobiidae. Aceasta familie cuprinde aproximativ 2000 de specii impartite in 200 de genuri diferite. Sunt raspanditi in apele dulci din zonele cu clima tropicala, subtropicala si temperata, in marile din toata lumea, printre stanci si recifuri de corali. Apar si in ape salmastre, in lacuri, rauri si paraie. Exista si specii oarbe, depigmentate adaptate la apele din pesteri. Unele specii traiesc in marile mai reci, in Marea Baltica si Marea Nordului. Lipsesc cu desavarsire din marile polare.

Pestii gobi sunt usor de recunoscut dupa forma alungita a corpului, la care lipseste linie laterala mediana, ea este inlocuita cu un rand de pori, canale sau papile senzoriale, care sunt in legatura cu sistemul nervos al pestelui. Capul are deasupra doi ochi mari, iar gura la majoritatea speciilor este destul de larga.

Inotatoarea codala are marginile rotunjite, inotatoarele pectorale sunt relativ mari, iar cele dorsale au forme diferite (prima are raze spinoase si este mai mica, a doua este alungita). Inotatoarea anala este mai mare, alungita, simetrica si opusa cu a doua inotatoare dorsala. Acesti pesti au dimensiuni relativ mici, care pot varia intre 1-30 cm. Unele specii au un colorit palid, iar altele prezinta o gama foarte variata de nuante si culori.

Fiind specii carnivore, se hranesc cu viermi, moluste, creveti, mici crustacee si altele. In perioada de reproducere, femela obisnuieste sa-si faca un fel de cuib, pe fundul apei, in care depune ouale. Uneori depune oua si de 2-3 ori pe an. La unele specii, adultii mor dupa perioada de reproducere.

In captivitate, se adapteaza repede si sunt usor de ingrijit. Nu trebuie tinuti impreuna cu alte specii de pesti mai agresivi, deoarece gobi sunt pesti timizi care obisnuiesc sa se ascunda dupa plantele din acvariu si prefera solitudinea. Cand sunt stresati, se imbolnavesc si mor repede.

Exista o mare varietate de specii de pesti gobi, din care exemplificam o mica parte:

Nemateotris magnifica
Nemateotris magnifica

Fire Goby (Nemateotris magnifica) – este o specie originara din Oceanul Indian si Oceanul Pacific. Are corpul alb, capul galben, coada si inotatoarele dorsala si anala de culoarea focului. Se hraneste cu proteine, cu creveti de apa sarata, bucatele de peste.

Nemateotris decora
Nemateotris decora

Purple Firefish Goby (Nemateotris decora) – este un peste originar din Pacificul de Vest. Are un colorit gri-deschis, cu pete albastre si putin rosu la aripioare. Hrana sa trebuie sa fie bogata in proteine.

Neon Goby (Elactimus oceanops) – originar din Caraibe, prefera zonele cu lagune si recife de corali. Acesti pesti au un colorit inchis, cu o banda albastra pe partile laterale. Obisnuiesc sa inoate pe langa speciile mari de pesti pradatori, pe care ii curata pe piele de paraziti. Se hranesc cu carne, proteine, artemia, bucatele de peste.

Blue Gudgeon Goby (Ptereleotris heteropterus) – specie endemica originara din Fiji, Indonezia. Poate avea un colorit albastru, verde sau alb. Are un temperament linisit. Este un peste carnivor.

Blue Spot Shrimp Goby (Cryptocentrus pavoninoides) – peste originar din Java, Indonezia. Coloritul corpului poate fi galben-maroniu cu pete albastre sau galbene cu dungi negre. Foarte rar este agresiv cu ceilalti pesti din acvariu. Prefera zonele cu recife de corali, de aceea ii trebuie un acvariu de recif. Se hraneste cu diferite specii de creveti.

Cryptocentrus cinctus
Cryptocentrus cinctus

Yellow Watchman Goby (Cryptocentrus cinctus) este o specie foarte apreciata de acvaristi, originara din Oceanul Indian si Pacific. Acesti pesti sunt foarte rezistenti la boli. Traiesc in apele din Singapore, Oceanul Pacific. Hrana lor consta in special din bucatele mici de creveti.

Valencienna puellaris
Valencienna puellaris

Diamond Watchman Goby (Valencienna puellaris) – este un peste foarte frumos, dar si folositor, deoarece curata apa din acvarii, hranindu-se cu materia organica din nisip. Are nevoie de o stanca de acvariu cu pestera, pentru a se ascunde cand este speriat. Este carnivor, prefera bucatele de creveti, moluste si pesti. Este compatibil cu alti pestisori de recif si usor de crescut chiar si de incepatori.

Pink Spot Shrimp Goby (Cryptocentrus pavoninoides) – este originar din Oceanul Indian si Oceanul Pacific. Are un comportamnet destul de salbatic. Se hraneste cu moluste, creveti, viermi negri vii si alge.

Pholidichthys leucotaenia
Pholidichthys leucotaenia

Engineer Goby (Pholidichthys leucotaenia) – apare in Oceanul Indian si Pacific, lipseste din Australia. Este un peste care se adapteaza foarte repede in captivitate. Se creste foarte usor, consuma hrana vie, uscata sau congelata, in special creveti.

Yasha White Ray Shrimp Goby (Stonogobiops sp.) – are corpul alb acoperit cu frumoase dungi portocalii. Ajunge la o lungime de 5 cm si traieste la adancimi de cca. 30 m, in ape cu fundul acoperit de nisip. Se hraneste cu alge, crustacee si creveti. Se creste destul de greu, este pretentios, compatibil doar cu pesti de recif. Exista si exemplare de culoare rosie, galbena si neagra. Este originar din Indonezia.

Amblygobius phalaena
Amblygobius phalaena

Sleeper Banded Goby (Amblygobius phalaena) – este originar din Oceanul Pacific si Indian, foarte raspandit in Indonezia, Australia. Atinge o lungime de 6 cm, iar hrana lui este formata din alge, moluste si creveti. Este usor de crescut si compatibil cu pestisorii de recif.

Amblyeleotris guttata
Amblyeleotris guttata

Orange Spot Prawn Goby (Amblyeleotris guttata) – este o specie foarte atractiva, datorita petelor portocalii de pe suprafata corpului. Este raspandit in zonele cu recife de corali din Oceanul Indian si Pacific. Se adapteaza bine la alimente congelate, prefera creveti, mici nevertebrate, zooplancton. Nu este un peste pretentios.

Warpaint Clown Goby (Gobiodon atrangulatus) – apare in Oceanul Atlantic. Arata intr-adevar ca un clovn, este verde cu dungi rosii. Este destul de agresiv, are nevoie de spatiu, se hraneste cu mici crustacee, creveti, alge si moluste.

Gobiodon okinawae
Gobiodon okinawae

Yallow Clown Goby (Gobiodon okinawae) – poate fi intalnit in Oceanului Pacific, in sudul Japoniei, nord-estul Australiei. Este un peste foarte frumos sa fie patrat in acvariile mici, cu corali vii sau artificiali cu multe ramificatii. Are inotatoarele dorsale putin modificate, astfel incat reuseste sa se prinda cu ele de pietre si corali. Se hraneste cu bucatele de moluste, creveti, dar si alge. Este un peste mic, care se creste foarte usor.

Helfrichi Firefish (Nemateleotris helfrichi) –  este o specie pasnica, de culoare roz-violacee, cu galben pe inotatoare si coada. Traieste in zonele cu recife de corali, nisip, pante abrupte. Este originar din Indonezia, Filipine. Este un peste timid, usor de crescut, ii place sa se ascunda. Se hraneste cu alge, mici crustacee, creveti si altele.

Nemateleotris magnifica
Nemateleotris magnifica

Orange Firefish Goby (Nemateleotris magnifica) – este originar din Indonezia, Maldive. Se hraneste cu zooplancton, fulgi de spirulina, creveti mici sau congelati, tocati marunt, alge si alte alimente sub forma de fulgi.

Amblyeleotris randalli
Amblyeleotris randalli

Orange Stripe Prawn Goby (Amblyeleotris randalli) – este originar din Oceanul Pacific. Fiind un peste rezistent, este potrivit pentru crescatorii de pesti incepatori. Este destul de prietenos cu ceilalti pesti, compatibil mai ales cu speciile care traiesc in zonele cu recife de corali. Se hraneste cu o varietate de creveti taiati in bucatele mici si alge.

Signigobius biocellatus
Signigobius biocellatus

Twinspot Signal Goby (Signigobius biocellatus) – traieste in Oceanul Pacific. Nu este agresiv fata de alte specii de pesti gobi. Trebuie tinut intr-un acvariu cu nisip pe fund si hranit cu creveti congelati, viermi negri si alte alimente pentru pesti carnivori.

Valencienna strigata
Valencienna strigata

Golden head Sleeper Goby (Valencienna strigata) – obisnuieste sa manance resturile de materii organice care se aduna in nisipul de pe fundul acvariului, pastrand astfel substratul mereu curat si oxigenat. Trebuie hranit cu alge, viermi vii negri, creveti vii sau congelati.

 Video – Pesti de acvariu gobi:

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.