Cyperus (Planta papirus), in Egiptul antic, era numita “Floarea regelui” si se folosea pentru obtinerea papirusului, materialul suport pentru scris, care s-a pastrat pana in zilele noastre (marturie a vechilor civilizatii) sub forma unor suluri de “hartie”, rezultate din suprapunerea unor foite foarte fine, provenite din tijele plantelor, asezate perpendicular unele peste altele si presate ulterior.
O singura foaie de papirus avea pana la o jumatate de metru lungime, dar se asamblau unele in continuarea celorlalte, astfel incat un document putea sa ajunga si la 10 metri lungime. Pe foaie de papirus s-a pastrat, de exemplu, Cartea egipteana a mortilor, Papirusul lui Edwin Smith – cel mai vechi tratat de chirurgie (din anul 1600 i.Hr.), denumit asa dupa numele celui care l-a descoperit etc. Planta Cyperus, sculptata sau desenata pe decoratiunile templelor, era considerata simbol al renasterii lumii si al prosperitatii.
In mediul ei natural, in Delta Nilului, Cyperus (Planta papirus) creste viguros si poate sa ajunga la 3-5 metri inaltime, doar elefantii si hipopotamii putandu-si croi drum in zonele acoperite masiv de aceasta planta.
Planta de apartament – Cyperus (Planta papirus) este decorativa pentru orice interior (camera de zi, hol, pe terasa, in sere, pe marginea unor mici bazine etc.), singura conditie obligatorie fiind sa i se asigure un mediu foarte umed si cald. Familia Cyperus cunoaste cateva sute de specii, una mai frumoasa decat cealalta, mai cunoscute fiind Cyperus papyrus, Cyperus alternifolius, Cyperus helferi.
Cyperus papyrus creste sub forma de tufa bogata, alcatuita din tije lungi, fine, in varful carora frunzele, foarte subtiri si arcuite (peste o suta intr-un palc), cresc intr-un evantai, pedunculii pornind din acelasi nod al tulpinii si dezvoltandu-se pana la acelasi nivel (15-20 de centimetri).
Cultivare si ingrijire
Planta de apartament – Cyperus (Planta papirus) creste foarte repede, putand ajunge, in medie, la 1-2 metri inaltime. Trebuie tinuta la lumina si caldura, in timpul verii putand sta si afara, iar iarna, intr-un spatiu in care temperatura sa nu scada sub 8-10 grade Celsius. Indiferent de anotimp, solul in care creste trebuie sa fie umed si, mai mult, baza ghiveciului ar trebui sa fie constant asezata intr-un vas cu apa, altfel tijele se ingalbenesc si mor.
Este adevarat insa, ca, in conditii prielnice, de la baza tulpinii, chiar daca pare ca planta s-a uscat, vor creste rapid alti lastari. In perioada de crestere, un ingrasamant lichid dizolvat in apa stimuleaza formarea unor frunze sanatoase. La 1-2 ani este necesara improspatarea pamantului si schimbarea vasului cu unul mai mare, avand in vedere ritmul rapid de crestere a plantei.
Inflorire
Florile plantei de apartament – Cyperus (Planta papirus) cresc la capetele frunzelor subtiri, sub forma unor inflorescente. Sunt mici, de culoare alb-crem.
Inmultire
Planta de apartament – Cyperus (Planta papirus) se inmulteste cel mai usor din radacinile ei, din care, la intervale regulate, se ivesc tije noi, care pot fi desprinse (cu partea lor de radacina) de planta mama si mutate intr-un alt ghiveci. Inmultirea se poate face si prin seminte, care se pun in pamantul udat foarte bine, la o adancime de aproximativ 1 centimetru, la 20-25 de grade Celsius. Se acopera vasul cu o folie de plastic transparenta, pana cand apar primii muguri ai plantei (aproximativ, intr-o luna), dupa care se asaza la lumina si caldura.
Daunatori si erori de ingrijire
Daca extremitatile frunzelor plantei de apartament – Cyperus (Planta papirus) se ingalbenesc sau au o tenta cenusie, inseamna ca apa nu este suficienta sau aerul este prea uscat. In acest caz, se tine ghiveciul intr-un vas cu apa, pana cand aceasta patrunde prin orificiile ghiveciului si se pulverizeaza apa si pe frunze. Daca frunzele dau semne de imbolnavire iarna, probabil ca temperatura este prea scazuta. Daca planta Cyperus creste prea incet, este semn ca ii lipseste lumina.
Dintre daunatori, purecii verzi, paianjenii rosii si mustele albe ataca uneori planta. Daca situatia nu este prea grava, stropiti frunzele cu apa, inlaturand, in acest fel, daunatorii, iar daca problema nu se rezolva, apelati la un insecticid.
Daca aveti , in gradina, un mic bazin cu apa, vara, un decor minunat se poate realiza cu cativa nuferi pe suprafata apei si cu cateva ghivece cu Cyperus papyrus, pe marginea bazinului. Specia Cyperus alternifolius este potrivita si ca planta de acvariu (pentru acvariile fara capac).