Sarcină & BebeCum decurge ecografia din timpul sarcinii și de ce este recomandată

Cum decurge ecografia din timpul sarcinii și de ce este recomandată

Ecografia din timpul sarcinii este o analiza necesara periodic, fiind de fapt o fotografie a bebelusului, a placentei si a fluidului amniotic, realizata prin folosirea ultrasunetelor. Prin reflectia ultrasunetelor, apare o poza a fatului pe un monitor – sonograma sau ecograma, iar tu iti poti vedea bebelusul inainte de a se naste si poti pastra aceasta prima poza a copilasului ca pe o amintire draga.

Este o analiza sigura, fara riscuri si care este necesara pentru a urmari evolutia fatului, pozitia sa, cum si cat creste si eventuale afectiuni sau anomalii fiziologice. Ecografia din timpul sarcinii poate fi facuta cel mai devreme dupa prima luna de sarcina, in jurul saptamanii a 5-a, iar in jurul lunii a 6-a, vei putea chiar afla ce sex are bebelusul (daca alegi sa stii inaintea nasterii).

Cum decurge ecografia din timpul sarcinii

Vei efectua ecografia fie in cabinetul medicului ales, in clinica privata sau intr-un spital de stat. Ca si in cazul ecografiei pentru depistarea unor chisturi, ecografia in timpul sarcinii se efectueaza cu vezica plina (ajuta la claritatea sonogramei), deci va fi necesar sa bei lichide inainte. Apoi, va trebui sa te asezi pe masa de consultatie, sa iti dezvelesti abdomenul, pe care medicul va intinde un tip special de gel.

Folosind un transductor, medicul il va misca peste abdomen si va capta astfel imaginile fatului. Vei simti o usoara presiune a vezicii urinare, iar daca aceasta presiune devine de nesuportat, anunta medicul. Tu vei putea vedea poza bebelusului tau in timpul procedurii pe un monitor aflat in apropiere. Imaginile astfel rezultate vor fi analizate de catre medic (de obicei, el doar analizeaza imaginea, ecografia fiind efectuata de catre un tehnician), care iti va transmite daca dezvoltarea si cresterea fatului decurge bine.

Rezultatele le vei putea afla dupa analiza imaginilor, dupa o zi sau doua de la ecografie. Tu nu prea vei putea distinge mare lucru, in special la prima si a doua ecografie. Aceasta procedura este denumita ecografie abdominala, este cel mai frecvent utilizata si dureaza in jur de o jumatate de ora. Retine ca nu ai motive sa iti faci griji, ecografia fiind absolut inofensiva, nefolosindu-se nici un tip de radiatii care ar dauna bebelusului sau tie.

Insa mai exista un tip de ecografie din timpul sarcinii si anume ecografia transvaginala, care este intruziva si usor neplacuta, caci presupune inserarea in vagin a unui transductor. Dar nu simti nici o durere, ci doar o simpla presiune. In cadrul acestei proceduri, iti ridici soldurile, iar medicul insereaza usor in vagin transductorul, in prealabil acoperit cu un manson protector si cu gel, miscandu-l pana ce apare o poza clara a bebelusului. Si aceasta procedura dureaza tot in jur de jumatate de ora, chiar mai putin. Aceasta se face de obicei la inceputul sarcinii, dar se poate sa fie necesara uneori in trimestrul trei, daca sarcina nu evolueaza cum trebuie, pentru analiza colului uterin si a placentei.

In afara de ecografia abdominala traditionala, in cadrul unor clinici private poti avea acces si la o ecografie 4D: nu este deloc necesara, ci doar mai interesanta si clara. Consta din prezentarea succesiva a imaginilor 3D ale bebelusului, care privite de ochii tai, vor parea in miscare. Este ca si cum iti privesti bebelusul miscandu-se in timp real, putand observa clar cum da agitat din maini si picioruse!

ecografie

De ce trebuie sa faci ecografie?

Dupa cum s-a spus, aceasta procedura ofera o imagine a fatului, putandu-se astfel urmari dezvoltarea sa, ritmul de crestere, pozitia sa si se poate depista aparitia unor anomalii fizice. In primul trimestru, ecografia se realizeaza in jurul saptamanii a 5-a sau a 6-a, iar in timpul acesteia, medicul va putea oberva modul in care evolueaza si creste bebelusul, poate estima varsta sa si daca este singur sau are fratiori!

De asemenea, in timpul acestei ecografii, desi rezultatele nu sunt 100% sigure, se poate verifica aparitia unor anomalii congenitale ale tubului neural sau a unor defecte cromozomiale. In cazul unor anomalii grave depistate, vor fi necesare ulterioare analize, insa aceste malformatii de multe ori nu apar de la inceputul sarcinii.

In al doilea trimestru de sarcina, vei face inca o ecografie din timpul sarcinii. De data aceasta, medicul va evalua ritmul de dezvoltare a fatului (daca se dezvolta conform asteptarilor), pozitia sa si a cordonului ombilical, marimea placentei, a cantitatii necesare de lichid amniotic. Acum se poate depista mai usor existenta posibila a diverselor anomalii congenitale ale tubului neural (creier, maduva spinarii) sau anomalii cardiace.

In al treilea trimestru, ecografia arata daca fatul este bine dezvoltat, daca pozitia sa este normala si daca totul decurge conform ateptarilor. Se mai analizeaza miscarile sale, frecventa respiratiei si a batailor inimii si se urmareste inca o data prezenta unor anomalii fiziologice.

Ecografia din timpul sarcinii este o analiza necesara, insa nu iti garanteaza 100% ca bebelusul va fi perfect sanatos – unele probleme de dezvoltare nu pot fi depistate. Desi medicii sunt de acord ca ecografia nu presupune vreun risc in dezvoltarea bebelusului si asupra sanatatii mamei, nu se recomanda in general sa faci mai multe ecografii decat este medical necesar.

De obicei, trei ecografii, una in fiecare trimestru al sarcinii, sunt de ajuns, insa in functie de evolutia sarcinii si a sfatului medicului, poti face mai multe. Daca simti dureri abdominale intense, miscari bruste sau agitate ale fatului pe o perioada mai lunga de timp, contractii, poate fi necesar sa faci mai multe ecografii ca o simpla masura de precautie.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.