Sarcină & BebeCum funcționează testele de sarcină și când trebuie să faci un astfel...

Cum funcționează testele de sarcină și când trebuie să faci un astfel de test

Testele de sarcina sunt o inventie deosebit de utila, o metoda simpla si de obicei eficienta de a afla daca esti sau nu insarcinata. Desi nu sunt intotdeauna corecte 100% (depinde si de momentul in care sunt facute), ele ofera un prim raspuns femeii, raspuns ce o poate linisti, entuziasma sau soca… Fara aceasta metoda, multe femei ar fi nevoite sa astepte zile intregi pana ce, daca menstruatia intarzie prea mult, sa se prezinte stresate la doctor.

Cum functioneaza testele de sarcina?

Aceste teste, concepute pentru utilizarea rapida si simpla acasa, functioneaza prin depistarea unui anumit hormon eliberat de catre organism in momentul cand ovulul este fecundat si se implanteaza in mucoasa uterina. Asadar, un test efectuat inainte de acest moment (ovulul se implanteaza in uter dupa aproximativ cinci-sase zile de la actul sexual) nu poate arata rezultatul corect. Acest hormon numit gonadotropina corionica umana (HCG) este depistat in urina folosind un test achizitionat din orice farmacie.

Cand sa faci un test de sarcina?

Daca ai avut contacte sexuale (chiar cu folosirea unei metode contraceptive), insa menstruatia nu apare la timp si intarzie mai mult de cinci zile, ar fi cazul sa faci un test de sarcina. Daca rezultatul este neclar, repeta testul pana ce iti apare, iar daca este pozitiv, cel mai bine ar fi sa mergi la un consult medical.

Medicul iti poate face o serie de teste de sange si o ecografie pentru a-ti da un raspuns definitiv. Tine minte: testul este eficient doar cu aproximativ sase zile de la contactul sexual, cand ovulul fecundat se implanteaza in uter, deci calculeaza si fa-l sau repeta-l cu sase zile dupa ultimul contact sexual sau cu cateva zile dupa intarzierea menstruatiei. Este bine sa il faci cat mai curand, logic, insa este eficient sa il repeti de cateva ori daca menstruatia nu apare.

Trebuie sa ai un raspuns cat mai curand cu putinta, pentru a face o alegere rationala si libera. Ce se poate intampla? Daca nu faci un test de sarcina devreme, poti afla ca esti insarcinata dupa o luna, chiar mai mult, timp in care ti-ai continuat stilul de viata obisnuit (de exemplu, ai fumat, ai consumat alcool, ai luat contraceptive) si deci sunt sanse ca fetusul sa fi fost afectat.

Daca banuiesti ca prezervativul s-a rupt sau pur si simplu iti intarzie menstruatia, fa testul de sarcina (prezervativele nu sunt deloc sigure).

Daca urmezi tratamente pe baza de pastile anticonceptionale, dar ai uitat cateva zile sa le iei, fa test de sarcina cat mai curand!

Daca partenerul nu a ejaculat in interior, dar iti intarzie menstruatia, fa test de sarcina (cativa spermatozoizi tot au putut fi eliberati in interior si este nevoie de unul singur, dar curajos)!

Daca erai virgina la contactul sexual, nu conteaza, fa test de sarcina!

Daca erai inainte sau imediat dupa menstruatie, in mod logic nu ai fi insarcinata, insa este mai bine sa faci…test de sarcina!

teste de sarcina

Cum faci testul de sarcina?

Majoritatea testelor gasite in farmacii se utilizeaza in mod asemanator. Vei gasi instructiuni destul de clare pe cutie sau in interiorul acesteia. Sunt accesibile, simple si desi nu intotdeauna corecte, te pot ajuta sa iti faci o prima idee. De obicei, trebuie sa pastrezi o proba din urina intr-un recipient si sa introduci testul imediat pentru cateva minute, in care rezultatul va aparea. Alte teste necesita sa picuri urina intr-o fanta speciala a testului. Se recomanda sa faci testul dimineata, caci nivelul de hormoni este mai concentrat.

Dupa cateva minute de asteptare stresanta, vei putea citi rezultatul: daca a aparut in plus fata de linia de control o alta linie, rezultatul este pozitiv – esti insarcinata! Chiar daca linia este putin stearsa, rezultatul tot pozitiv este! Daca nu apare nimic, atunci testul este negativ. Insa uneori, fata de linia de control (care trebuie sa apara pe orice test) pot aparea puncte sau coloratii vagi – testul este in acest caz neconcluziv si trebuie repetat. In orice situatie, este bine sa astepti o zi, doua si sa repeti testul. Daca apare din prima pozitiv, este bine sa mergi la un consult medical unde vei afla un raspuns definitiv si detalii asupra sarcinii.

Cat de sigure sunt testele de sarcina?

Dupa cum s-a spus, aceste teste nu sunt intotdeauna sigure 100%, chiar daca in instructiuni poti citi ca iti asigura acuratete 99%. Un raspuns depinde de mai multi factori, implicit de utilizarea corecta a testului: asigura-te ca nu este expirat, ca apare linia de control, ca nu sta prea mult sau prea putin timp in urina si ca citesti rezultatul exact dupa perioada de timp recomandata.

Precizia testului poate fi influentata si de calitatea, densitatea urinei: daca este diluata, rezultatul poate fi vag. Cere farmacistei cel mai sensibil test, caci ele difera: unele sunt mai sensibile la depistarea hormonului de sarcina.

Cel mai important in aflarea rezultatului este momentul in care faci testul: hormonul este secretat in organism abia la sase zile dupa contactul sexual care a fecundat ovulul, asadar, daca faci un test inainte, rezultatul poate fi inselator. Daca faci in prima sau a doua zi de intarziere a menstruatiei, sunt sanse mari sa nu afli nimic precis, de aceea trebuie sa repeti dupa cateva zile testul. Iar daca simti nevoia sa stii cat mai rapid, cel mai sigur este sa mergi la un consult medical care iti poate oferi raspunsul.

Important este sa stii si ca testul poate fi negativ, insa poti fi insarcinata si invers. De aceea, este atat de necesara utilizarea cu atentie a testului, achizitionarea unui test sensibil, utilizarea sa de dimineata si, in special, dupa mai multe zile de la intarzierea menstruatiei.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.