Cresterea imunitatii la copii prin diverse metode, obiceiuri sanatoase si asigurarea unui program regulat este deosebit de importanta, caci de la nastere pana la pubertate, cel mic este expus si fragil in fata microbilor si a conditiilor exterioare riscante. Toti stim: copiii racesc usor, nu este nimic ciudat ca raceste imediat ce l-a prins putin frigul!
In fiecare zi, cel mic este expus virusilor, microbilor si a conditiilor meteorologice si se intampla frecvent sa prinda cate o raceala sau gripa. Sistemul imunitar al copiilor (in special in primii ani de viata) este fragil, insa el se intareste pe masura ce cresc. Este normal ca micutii sa se confrunte destul de des cu raceli, infectii si gripe, insa acestea pot fi diminuate ca frecventa si gravitate de cresterea imunitatii la copii. Nu trebuie sa considerati ca nu puteti ocoli racelile celui mic, caci puteti adopta cateva masuri de prevenire care vor ajuta la o dezvoltare fizica, dar si psihica armonioasa a copilului.
Care sunt aceste masuri care ajuta la cresterea imunitatii la copii?
In primul rand, alaptatul – laptele mamei este cel mai bun pentru copil, contine in mod natural exact ingredientele care ii sunt necesare dezvoltarii sale fara complicatii. Medicii recomanda alaptatul timp de un an de zile, insa daca mama are dificultati, si doua luni de alaptat pot face diferenta, contribuind la consolidarea sistemului imunitar. Insa, din pacate, sunt unele mame care pur si simplu nu pot alapta, care simt o aversiune psihica fata de acest lucru – chiar si asa, se poate asigura laptele matern prin pomparea si depozitarea laptelui in recipiente speciale.
Copiii sunt pofticiosi si fericirea lor sta in bomboane si ciocolata. Insa trebuie sa va asigurati ca il obisnuiti inca de mic cu un regim alimentar sanatos si ca il invatati ca nu se poate bucura decat la o masa de delicatesele preferate. In schimb, obisnuiti-l cu fructele si legumele proaspete: vitaminele contribuie esential la cresterea imunitatii la copii si protejeaza de infectii si chiar boli cronice.
Cateva fructe pe zi vor proteja copilul de raceli si gripe si in plus sunt si gustoase – portocale, mere, capsuni, banane. Obisnuiti-l sa savureze aceste fructe in loc de ciocolata. Cat despre mese, asigurati-i trei mese pe zi care sa fie consistente si bogate in legume. Da, copiii urasc legumele proaspete si iubesc cartofii prajiti, insa daca il invatati de mic cu acestea, nu va protesta la fel de mult.
Un program de exercitii fizice ajuta atat la cresterea imunitatii la copii, cat si la asigurarea unei dezvoltari fizice armonioase. Astfel, cat copilul este micut, faceti anumite activitati ce presupun miscare impreuna cu el: plimbari, jocuri energice, mers pe tricicleta. Acestea il vor mentine in forma si va vor asigura ca petreceti clipe frumoase impreuna cu cel mic. Iar dupa ce a crescut, pe la 6-8 ani, il puteti inscrie la diverse activitati in grup – isi va forma si prietenii si va avea o forma fizica de invidiat.
Dans, gimnastica, inot, patinaj, tenis – doar cateva dintre optiunile existente. Insa nu il fortati – daca nu ii place sa mearga la sedinte, cautati altceva care sa i se potriveasca, iar daca nu este deloc fanul miscarii antrenante, puteti sa vedeti daca este atras de sporturi mai distractive si mai putin reglementate: mersul pe bicicleta, role, fotbal, skate.
Asigurati-i copilului, in special inainte de 7 ani, un program de somn odihnitor si regulat. Fara suficient somn, este mai expus imbolnavirii, in timp ce odihna contribuie la cresterea imunitatii la copii, dar si la adulti. Cat este bebelus, el oricum va dormi mare parte din timp, pana la sapte ani, va avea nevoie de macar 12 ore, iar dupa 6-7 ani, macar noua-zece ore. Obisnuiti-l de mic cu o ora de culcare si chiar daca va protesta, dorind sa se mai joace sau sa se uite la TV, incercati sa fiti cat mai stricti.
La gradinita i se ofera de obicei programul de somn necesar, insa odata cu inceperea scolii si cu trezirea la sase-sapte dimineata, trebuie sa va asigurati ca doarme cate o ora-doua si dupa-amiaza sau ca se culca cel tarziu la noua seara. Daca sunteti toata ziua la serviciu amandoi si apelati la programele de after-school, fiti foarte atenti la ce implica acestea: din pacate, unele scoli creeaza astfel de programe care insa nu implica si o ora de somn, ci numai de joaca si de scriere a temelor.
Asigurati-i un mediu curat si steril si o igiena: copiii, se stie, pun mana pe orice si chiar mananca diverse lucruri insalubre, de aceea, educati-l de mic sa se spele pe maini dupa ce iese afara, inainte sa manance, dupa ce merge la toaleta, dupa ce se joaca cu animale etc. si sa nu se atinga de lucruri murdare. In plus, asigurati-va ca in casa nu exista murdarie si ca in camera lui nu aduce lucruri din afara.
Acestea sunt mai degraba masuri preventive decat metode de crestere a imunitatii la copii, insa sunt la fel de eficiente si necesare. De asemenea, nu il expuneti la fumul de tigara: daca unul dintre voi este fumator, asigurati-va ca fumati afara sau intr-o camera in care copilul nu are acces. Fumatul pasiv prezinta doua riscuri majore: acela de inhalare a fumului, dar si cel de model negativ!
Si nu in ultimul rand, pentru cresterea imunitatii la copii, asigurati-va ca nu il umpleti de medicamente, in special de antibiotice la orice raceala: chiar daca isi fac rapid efectul, antibioticele slabesc sistemul imunitar si capacitatea naturala a organismului de a se autoproteja in fata virusilor. Asadar, daca este vorba de o simpla raceala, limitati-va la tratamentul traditional: odihna, caldura, ceaiuri, supe, vitamine si cate o aspirina.