Hippocampus ingens sau calutul de mare de Pacific este un peste de apa sarata cu un aspect deosebit. Cu toate ca este foarte pretentios, exista numerosi pasionati de acvaristica in ale caror acvarii salasluiesc aceste creaturi minunate.
Desi aspectul sau este cat se poate de neobisnuit, calutul de mare este un peste in adevaratul sens al cuvantului. Calutul de mare de Pacific face parte din familia Syngnathidae, genul Hippocampus. Este originar din Columbia, Ecuador, Costa Rica, Mexic si Guatemala, traind in jurul unui recif de corali. Este un peste nocturn si isi face aparitia la mal pe timpul noptii, in zone unde adancimea apei nu este mai mica de 30 cm.
Dupa cum spune si numele, aspectul acestei mici creaturi marine este asemanator cu cel al unui cal. In special capul seamana cu cel al unui cal, corpul fiind curbat si neacoperit de solzi ca in cazul altor pesti. Coada este prehensila si cu ajutorul ei se agata de plante sau de corali pentru a se camufla. In ceea ce priveste coloritul, acesta este cat se poate de variat, existand exemplare negre, rosii, portocalii, uneori chiar si exemplare bicolore sau dungate. Este ciudat faptul ca, in functie de mediu, calutul de mare isi poate schimba coloritul.
Calutul de mare de Pacific poate atinge pana la 30 cm. De aceea un acvariu potrivit ar trebui sa aiba in jur de 200 l, pentru a-i asigura toate conditiile. Calutii de mare de Pacific sunt pretentiosi deoarece, pentru ca acestia sa se dezvolte corespunzator, acvariul trebuie sa imite pe cat posibil mediul de viata natural. Calutul de mare poate fi hranit cu mici crustacee, fiind foarte greu de obisnuit cu hrana congelata, de aceea ei prefera hrana vie.
In ceea ce priveste reproducerea, aceasta nu este foarte complicata, insa nici foarte simpla. Cu ajutorul organului reproducator (ovopozitor), femela depune ouale intr-un saculet care se gaseste pe abdomenul masculului unde vor fi fertilizate. Acestea vor ramane aici de la 10 zile pana la 6 saptamani, dupa care se vor naste zeci de caluti de mare minusculi.
In prezent, calutii de mare sunt pe cale de disparitie din cauza distrugerii habitatului, dar si din cauza faptului ca in Asia sunt folositi in exces din motive medicale.
Desi costul unui calut de mare de Pacific nu este foarte ridicat, acvaristii evita sa creasca astfel de pesti pentru ca sunt foarte pretentiosi, dar si din cauza faptului ca sunt constienti ca aceste exemplare sunt pe cale de disparitie.