Sarcină & BebeDe ce este sarcina un risc la femeile de peste 35 de...

De ce este sarcina un risc la femeile de peste 35 de ani

Exista un real risc al sarcinii la femei de peste 35 de ani de care ar trebui sa fii constienta. Sigur, in ziua de astazi, 35 de ani nu pare a fi o varsta inaintata, din contra! Este perioada maturitatii, caci pana in jur de 30 de ani, multe persoane inca studiaza sau inca se afla la inceputul unei cariere profesionale.

Durata studiilor, dificultatea intrarii pe piata de munca si dezvoltarii profesionale in domeniul ales, resursele modeste ce fac grea obtinerea unui apartament, toate acestea au dus la inaintarea varstei de casatorie – in jur de 25 de ani la femei si 30 la barbati. Iar daca te mariti la 25-30 de ani, sigur ca vei dori si un bebelus! In sfarsit, ai o cariera, ai o casa, ai un sot…lipseste o singura piesa a unui puzzle perfect! Insa medicii insista pe recunoasterea riscului sarcinii la femei de peste 35 de ani si au motive intemeiate: este bine sa stii dinainte la ce te expui si ce dificultati poti intampina. Sigur, aceasta nu inseamna sa te lipsesti de minunea bebelusului sau ca totul nu poate fi bine!

Riscul sarcinii la femei de peste 35 de ani depinde in mare masura de ce stil de viata ai dus pana la aceasta varsta. Ai avut o slujba obositoare, stresanta, extenuanta, cu multe ore peste program sau te-ai bucurat de un program regulat si de o slujba care te-a dezvoltat profesional, dar si intelectual si emotional? Ai urmat un program de miscare sau exercitii regulat, o viata activa in aer liber sau mai degraba dupa serviciu, tot ce puteai sa faci era sa te asezi pe canapea la televizor extenuata?

Ai avut un regim alimentar sanatos sau stresul si lipsa timpului te-au facut adepta fast-foodului? Ai avut o viata linistita in general, cu un program regulat sau ai fost multi ani fana petrecerilor pana in zori? Ai fumat? Aceasta lista de intrebari pare a fi un adevarat interogatoriu, insa este bine sa te gandesti la aceste aspecte si sa i le comunici medicului, caci toate acestea ti-au influentat nu numai starea de moment, ci intreaga sanatate si rezistenta fizica.

Totusi, multe studii arata ca in ziua de astazi, riscul sarcinii la femeile de peste 35 de ani este unul foarte mic, datorita avansului medical – insa este esential sa te bucuri de o stare de sanatate buna. In plus, fertilitatea scade in mod natural dupa varsta de 35 de ani, asadar s-ar putea, desi sanatoasa, sa intampini dificultati in a ramane insarcinata – in special daca ai fost sau esti fumatoare sau/si daca ai urmat o perioada lunga de timp tratamente cu contraceptive pe baza de hormoni.

In schimb, un risc al sarcinii la femeile de peste 35 de ani consta in faptul ca, daca totusi apare o complicatie, aceasta este mai grava si mai dificil de inlaturat decat in cazul unei fete mai tinere. De aceea, este mai bine sa te informezi perfect si, bineinteles, sa faci seria completa de teste necesare inainte de a incerca sa ramai insarcinata.

Si, bineinteles, odata ce ai ramas insarcinata, pentru a inlatura orice risc, trebuie sa faci periodic un set de analize la recomandarea medicului, printre care: ecografia fetala sau ultrasonografia, tripulul test (examen al sangelui ce poate revela probleme ale sistemului nervos al fatului, de exemplu, spina bifida), screeningul (ce poate depista prezenta anomaliilor cromozomiale), amniocenteza (ce poate arata daca exista afectiuni ale tubului neural sau fibroza chistica, siclemie) sau recoltarea de celule la nivelul vilozitarilor corionice. De ce sunt necesare aceste teste ciudate?

Care sunt riscurile sarcinii la femei de peste 35 de ani?

riscurile sarcinii la femei de peste 35 de ani

Riscul pierderii sarcinii – pentru a incepe cu ce este mai infricosator, este adevarat ca unul dintre riscurile sarcinii la femeile de peste 35 de ani este un avort spontan, care creste cu aproximativ 10 procente dupa aceasta varsta. Dar aceasta daca nu te bucuri de o sanatate buna sau daca apare o complicatie neprevazuta (insa de obicei esti anuntata daca exista acest risc).

Riscul de a naste un bebelus cu diverse afectiuni congenitale, cum ar fi sindromul Down. Intr-adevar, statisticile arata ca un bebelus din o suta nascuti de mame de peste 35 de ani sufera de aceasta afectiune cauzata de o diviziune deficienta a ovulului.

Riscul sarcinii la femei de peste 35 de ani sta si in dezvoltarea pe parcursul sarcinii a hipertensiunii sau a diabetului – chiar daca inainte erai perfect sanatoasa. Acestea te afecteaza atat pe tine, cat si pe bebelus.

Ce sa faci pentru a diminua riscurile sarcinii

Trebuie sa lucrezi pentru a-ti mentine o stare perfecta de sanatate, mai mult decat alte femei mai tinere. Pentru aceasta, asigura-ti un regim alimentar sanatos si echilibrat care sa iti ofere fibre, proteine, minerale, vitamine (calciu si vitamina C in special). Nu fuma absolut deloc si nu consuma deloc alcool – este mai bine sa te lasi cu o perioada dinainte de a incerca sa ramai insarcinata de aceste obiceiuri. Desi inca nu este sigur ce efect are cafeaua asupra sarcinii, este mai bine sa fii precauta si sa inlocuiesti cafeaua cu ceai negru sau sa nu consumi chiar deloc cofeina.

Nu uita de acidul folic! Incepe sa iei chiar dinainte suplimente de acid folic si sa integrezi in regimul tau alimentar alimente bogate in aceasta substanta esentiala pentru dezvoltarea bebelusului.

Deoarece corpul tau va fi spus unei solicitari mari, incepe inainte un program de exercitii fizice care sa te puna in forma, iar la sfatul medicului, poti face putina miscare si dupa ce ai ramas insarcinata.

Si nu uita, odata ce ai ramas insarcinata, medicul este prietenul si seful tau – urmeaza-i cu strictete recomandarile si mergi periodic la consult!

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.