Unii spun că istoria reprezintă studiul lucrurilor trecute, apuse sau moarte, dar mie mi se pare că istoria spune povestea oamenilor de acum, la fel cum o spune pe a oamenilor din trecut. Avem multe de învățat din istorie. Despre societate, despre religie, despre luptă și poate mai ales despre noi înșine. Ambițiile oamenilor au fost și rămân aceleași, indiferent de epocă. Teritorii, bani, dragoste și mai ales putere. De la oamenii din trecut putem învăța ce să facem și ce să nu facem. Ce ar trebui să preluăm, să îmbunătățim și să repetăm, dar și ce ar trebui să evităm. Cele două războaie mondiale și urmările lor stau mărturie pentru asta. Mai mult decât atât, e plin de coincidențe ciudate din istorie. Acestea par să ne provoace mințile și ne facă să ne punem multe întrebări.
Pentru voi, am pregătit o serie de coincidențe ciudate din istorie:
Toate drumurile duc la Roma, iar Roma începe și se termină rotund, cu… Romulus.
Conform legendei, Roma a fost fondată de Romulus, despre care se spune că ar fi fost crescut de o lupoaică, împreună cu fratele său, Remus. Ultimul împărat al Romei s-a numit Romulus Augustus.
Istoricii și arheologii au propriile lor variante referitoare la întemeierea Romei. Însă legendele tradiționale transmise până la noi chiar de romanii din Antichitate sugerează că cea mai veche poveste referitoare la întemeierea orașului conține un mit foarte cunoscut. Acesta este, probabil, și cel mai faimos dintre toate miturile romane. Povestea lui Romulus și a lui Remus, gemenii care au fost alăptați de o lupoaică și care au întemeiat Roma. Coincidența face ca istoria celebrului imperiu să se încheie tot cu un conducător pe nume Romulus, ultimul împărat al Imperiului Roman de Apus. În 475, Flavius Romulus Augustulus a fost proclamat împărat, dar domnia lui a fost scurtă. Chiar în anul următor, împăratul a fost îndepărtat de la tron de către Odoacru, căpetenia herulilor, care reușiseră să cucerească orașul. Ce ziceți, poate fi aceasta una dintre multele coincidențe ciudate din istorie?
Se spune că nu există noroc, dar anumite persoane au supraviețuit unei adevărate serii de catastrofe.
Japonezul Tsutomu Yamaguchi este cunoscut drept supraviețuitor ale ambelor atacuri atomice, acesta fiind prezent atât la Hiroshima, cât și la Nagasaki.
Tsutomu Yamaguchi a reușit să supraviețuiască atât bombardamentelor atomice de la Hiroshima, cât și celor de la Nagasaki, din timpul celui de-al doilea război mondial. Deși se estimează că cel puțin 70 de persoane au fost afectate de ambele atacuri, el a fost singura persoană recunoscută oficial de guvernul Japoniei ca fiind supraviețuitor al ambelor explozii. Yamaguchi a murit de cancer la stomac la data de 4 ianuarie 2010, la vârsta de 93 de ani. O poveste asemănătoare are și Violeta Constanza Jessop, o stewardeză și infirmieră din Argentina. Aceasta este cunoscută ca fiind singura supraviețuitoare a celor mai mari accidente navale ale vremii: ea a supraviețuit atât scufundării Titanicului în 1912, cât și celei a HMHS Britannic, în 1916. De asemenea, Violeta Constanza Jessop se afla la bordul lui RMS Olympic când aceasta a intrat în coliziune cu HMS Hawke, în 1911.
Coincidențe ciudate din istorie, dar cu mult noroc.
Autorii unor opere literare par să fi prevăzut anumite catastrofe, contribuind semnificativ la lista de coincidențe ciudate din istorie
O carte despre scufundarea unui vas numit Titan, în urma coliziunii cu un aisberg, a apărut cu 14 ani înainte de scufundarea RMS Titanic.
Epava Titanului sau inutilitatea (denumită la origine Inutilitate) este o carte scrisă de Morgan Robertson în 1898. Aceasta spune povestea unui vas denumit Titan, care se scufundă în oceanul Atlantic, după ce lovește un aisberg. Cititorii au remarcat faptul că povestea este foarte asemănătoare cu cea a RMS Titanic. Cel mai mare pachebot din lume la vremea sa. RMS Titanic s-a scufundat după ce a lovit un aisberg, la paisprezece ani după apariția cărții. După tragedie, romanul a fost reeditat cu câteva modificări. Există multe asemănări ciudate între carte și tragedia reală. La fel ca RMS Titanic, nava fictivă Titan se scufundă în luna aprilie, în Atlanticul de Nord. La bordul navei nu erau destule bărci de salvare pentru toți pasagerii nici în roman, nici în realitate. Există, de asemenea, asemănări între mărimea și viteza celor două nave.
Furtul de identitate poate avea consecințe stranii.
Vasul SMS Cap Trafalgar a fost distrus de RMS Carmania în urma unei confruntări navale violente care a avut loc în Atlanticul de Sud. Coincidența face ca SMS Cap Trafalgar să fi fost deghizat în… RMS Carmania.
SMS Cap Trafalgar (denumit și Cape Trafalgar) a fost o navă germană de pasageri transformată într-un crucișător auxiliar în timpul primului război mondial. Acesta a fost primul vas de croazieră scufundat de o navă din aceeași clasă. Fiind distrusă de RMS Carmania într-o acțiune ostilă în oceanul Atlantic, în septembrie 1914, imediat după începerea războiului. Printr-o uluitoare coincidență, SMS Cap Trafalgar era deghizat chiar în RMS Carmania. Asta pentru a trece neobservat. Anumite mărturii care nu au putut fi confirmate susțin însă că nu acesta este finalul coincidenței. Martorii au afirmat că și Carmania era dechizată, chiar drept… SMS Cap Trafalgar.
Anumite coincidențe ciudate din istorie sunt doar simple întâmplări și nimic mai mult. Acest lucru este valabil aproape de fiecare dată și, chiar dacă coincidențele din propriile noastre vieți ne amuză, ele nu sunt semnificative pentru destinul nostru și rar ne fac să ne gândim că ar putea fi mai mult decât întâmplări amuzante. Cu toate acestea, există multe coincidențe ciudate în istorie, evenimente care par prea mult asemănătoare pentru a fi doar rezultatul jocului destinului.
Istoria cuprinde multe întâmplări care ne pot inspira. Dar și unele care ne vor ajuta, cu siguranță, să evităm tragedii asemănătoare în viitor. De asemenea, ea cuprinde și multe coincidențe stranii. Unele chiar macabre, care ne pot face să ne gândim mai mult la adevărata semnificație a cuvintelor „destin”, „noroc” sau „șansă”. Cele de mai sus sunt doar câteva exemple celebre de evenimente reale. Totuși, par scoase din filme.
Voi ce credeți? Sunt poveștile de mai sus simple întâmplări sau ceva mai mult? Ce alte coincidențe ciuate din istorie cunoașteți? Cât de interesant vi se pare?