Refluxul gastroesofagian este o afecțiune care apare și la copii și la adulți, chiar și la bebeluși. Refluxul este destul de frecvent la oameni și afectează esofagul. În ultimii ani s-a observat o creștere a incidenței afecțiunii și a unor complicații produse de ea. În general, complicațiile apar dacă esofagita de reflux nu este tratată la timp, primele simptome pot fi depistate chiar în copilărie.
Această afecțiune de reflux este diagnosticată de medici destul de ușor, deoarece pacienții au simptome tipice de care se plâng, cum ar fi: iritabilitate, tulburări de somn, scăderea poftei de mâncare, tuse, vărsături, arsuri la stomac, regurgitare, senzație de nod în gât, senzație de creștere a cantității de lichid în gură, senzație de amar în gură și altele. Principala cauză a procesului inflamator în esofag este eliminarea conținutului stomacal acid prin starea de vomă.
În opinia medicilor, anumiți copii sunt mai predispuși la reflux gastroesofagian și anume în cazuri de:
- Adipozitate, tulburăi respiratorii, hernia deschiderii esofagiene a diafragmei
- Naștere prematură, prematuritate
- Boli ale organelor digestive cu simptome inflamatorii
- Tulburări gastroduodenale
- Boli inflamatorii cronice ale stomacului sau duodenului ce sunt asociate cu infecția cu H. Pylori
- Arsuri la stomac în istoricul familial
- Acalazie sau o problemă a esofagului ce face să fie dificilă trecerea alimentelor spre stomac.
Conform datelor clinice:
- Aproximativ 50% dintre sugarii cu vârsta mai mică de 2 luni au reflux gastroesofagian
- 25% dintre sugari regurgitează de minim 4 ori pe zi
- 60-70% dintre bebelușii cu vârsta de 3-4 luni au această afecțiune
- Aproxiamtiv 5% dintre benelușii de 12 luni sunt diagnosticați cu reflux gastroesofagian.
Refluxul gastroesofagian la copii
Medicii spun despre un reflux silențios la bebeluși, ce produce simptome precum:
- Dificultăți de înghițire, iritabilitate după masă
- Scădere în greutate, lipsa poftei de mâncare
- Arcuirea spatelui în timpul hrănirii, mișcări ciudate ale gâtului și bărbiei.
La copii, în primele 3 luni de viață, refluxul gastroesofagian este insoțit de stări de greață și vărsături. La bebeluși, refluxul nu are consecințe mari, el trece spontan.
Despre refluxul gastroesofagian la copii de 3 ani, medicii spun că tulburarea este relativ frecventă și este denumită regurgitare. Ea se manifestă prin:
- Stări de tuse cronică, vărsături
- Tulburări de somn, tulburări de creștere, stări de iritabilitate
- Plâns, respirație șuierătoare, etc.
Când simptomele sunt severe, atunci este necesar un tratament medical.
Simptomele pot varia însă mai ales dacă există și alte probleme de sănătate, boli concomitente, tratamente cu medicamente, obiceiuri alimentare nesănătoase. Desigur, sunt și alți factori ce pot agrava simptomele, ce includ de exemplu stresul.
Unele simptome sunt destul de grave și necesită și o serie de analize medicale mai speciale. Acestea se fac atunci când apar stări de:
- Disfagie, hematomeză, tulburări de regurgitare fără nicio ameliorare
- Dureri în partea superioară a cavității abdominale
- Disconfort ce produce și dificutăți de comunicare
- Dureri epigastrice, dureri retrosternale cu senzație de arsură
- Scăderea poftei de mâncare, anemie din cauza carenței de fier.
Reflux silențios la bebeluși tratament
Această afecțiune apare din cauza poziției culcată a copilului un timp îndelungat, sau din cauza dietei lichide. Refluxul este cauzat și de intoleranța la proteina din laptele de vacă.
Dacă bebelușul are o stare de iritabilitate după ce mănâncă și alte simptome ce arată reflexul gastroesofagian, atunci el trebuie dus de urgență la medic.
Tratamentul constă în aplicarea unor reguli, prin care se pot reduce simptomele și preveni manifestarea acestei afecțiuni. Asta înseamnă: alăptarea cu o formulă de lapte potrivită, bătăi ușoare cu mâna pe spatele bebelușui ca să scoată gazele din stomac, ținerea copilului în poziție verticală după masă timp de minim 20-30 minute, hrănirea lui cu mese mici și dese, folosirea unei tetine care împiedică înghițirea aerului în timp ce este hrănit.
Alte aspecte importante
Refluxul gastroesofagian este și o afecțiune care poate recidiva, mai ales dacă devine cronic și se manifestă prin probleme esofagiene și extraesofagiene, prin modificări ale mucoasei esofagiene din cauza intrării conținutului gastric sau gastrointestinal în aceasta.
În astfel de cazuri, atât copiii cât și adulții ce au reflux gastroesofagian cronic pot suferi de arsuri la stomac. Simptomele se pot agrava la copiii care suferă și de alte boli, cum ar fi: boli infecțioase, răceli.
Această afecțiune poate afecta și dantura din cauza gradului de acidificare a lichidului salivar și a modificărilor proprietăților salivei. Aceste cauze pot produce eroziunea smalțului dinților. Saliva este în mod normal cu proprietăți alcaline, are sodiu, potasiu, fosfați, calciu, magneziu. Din cauza refluxului, apare o acidificare a lichidului salivar la pH mai mic de 7,0 și chiar la un pH de 6,0 care duce la demineralizarea smalțului dentar, la apariția eroziunii dinților și dezvoltarea cariilor.