DiverseCeai de Senna – Este cel mai simplu detoxifiant pentru organism

Ceai de Senna – Este cel mai simplu detoxifiant pentru organism

Acest ceai are două denumiri științifice: Cassia angustifolia și Senna alexandrina. În popor, planta este cunoscută cu numele de Siminichie. Este recomandată în special pentru detoxifiere, combaterea constipației și a viermilor intestinali. Acest ceai se cumpără din magazinele naturite.

Frunzele de Senna se folosesc la ceai – Beneficii pentru sănătate

La un ceai (respectiv la 250 ml apă fierbinte) se folosește o jumătate de linguriță de frunze de plantă. Se aduce apa la temperatura de fierbere, apoi se adaugă planta, se lasă la infuzat 5-10 minute, apoi se bea cu înghițituri mici. Nu se bea mai mult de 1-2 căni de ceai pe zi. Ceaiul iși face efect după cel puțin 6 ore, deci se poate bea seara, pentru ca efectul său purgativ să fie simțit dimineața.

Cura de ceai de Senna ajută la scăderea în greutate și se face doar o perioadă de timp de 7-10 zile, apoi se face pauză de 1-2 săptămâni. După perioada de pauză, cura se repetă.

Ajută la scăderea în greutate

Planta reglează intestinul, stimulează arderea grăsimilor, ajută la pierderea în greutate.

Frunzele conțin antrachinone care se găsesc și la planta crușin; acestea au proprietăți laxative, combat constipația, protejează mucoasa intestinală, stimulează peristaltismul și tranzitul intestinal.

De asemenea, planta conține și alte substanțe active cu efecte deosebite, precum:

  • mucilagi care rețin apa și mineralele la nivel intestinal și astfel reduc consistența conținutului fecal
  • substanțe sennozide, flavonoide, glicozide, substanțe care elimină paraziții intestinali, reduc inflamațiile și umflăturile abdominale
  • are acțiune detoxifiantă, purificatoare și vermifugă
  • stimulează eliminarea secreției biliare, este indicată oamenilor care au bila leneșă
  • purifică organismul, elimină toxinele și impuritățile din organism (mai ales că în ziua de azi alimentele sunt pline de toxine și riscul de infecții și îmbolnăvire este mare)
  • are efect diuretic, stimulează producția de urină, combate retenția de lichide, dar nu se consumă în exces pentru că produce deshidratare
  • combate durerile abdominale, diareea, vărsăturile și flatulența produse de viermii intestinali, precum sunt oxiurii sau alți paraziți
  • acționează asupra mușchilor colonului, stimulează mișcările intestinale, reglează funcționarea întregului organism.

Alte proprietăți

Ceaiul de Senna ar trebui să fie servit ocazional pentru că:

  • menține greutatea corporală în limite normale
  • combate balonarea, indigestia, flatulența, fermentația intestinală, toxinele din organism
  • elimină viermii intestinali (se bea câte o cană de ceai seara, timp de 10 zile, apoi se face o pauză 7 zile și dacă se dorește, se face iar o cură cu ceai timp de 10 zile)
  • reduce simptomele unor afecțiuni care tulbură sistemul intestinal
  • ajută în tratamentul bolilor gastrointestinale, mai ales în tratamentul constipației cronice
  • tratează inflamația care poate cauza migrene, dureri de cap și dureri de articulații
  • are proprietăți antioxidante și protejează celulele organismului de atacul nociv al radicalilor liberi
  • menține funcționarea normală a tubului digestiv, accelerează metabolismul.

Acest ceai este utilizat și după intervenții chirurgicale la nivelul colonului, cum este colonoscopia; se folosește desigur la recomandarea medicului. Nu se bea în cantități mari pentru că poate produce hipersensibilitate, poate să irite intestinul și poate agrava boli precum hemoroizi, fisuri anale.

Uleiul esențial de cassia este realizat din frunzele de Senna. Planta se folosește și la prepararea Sfântului Mir. Alte ceaiuri cu proprietăți laxative mai ușoare sunt ceaiul verde, ceaiul Oolong. Ceaiul de Senna era folosit din cele mai vechi vremuri, de egipteni, arabi, greci, romani.

Contraindicații

Acest ceai nu se bea mult timp pentru că poate crea dependență, poate duce la eliminarea unor minerale care nu se absorb la nivelul intestinului și chiar poate cauza un dezechilibru electrolitic (dacă apare un deficit de potasiu). Dacă se bea în exces, ceaiul poate cauza efecte secundare: crampe, diaree, senzație de vomă, creșterea fluxului menstrual la femei. De asemenea, dacă se face abuz de ceai, el poate duce la deshidratare sau la pierderea de nutrienți și săruri minerale din organism. El se bea pentru problemele indicate mai sus, în doză redusă și o perioadă de timp de 7-10 zile, nu mai mult.

Acest ceai nu se ia împreună cu medicamentele blocante pentru hipertensiune arterială, pentru că poate să interacționeze cu ele. Nu este indicat nici oamenilor care iau medicamente pentru boli cronice, boli cardiace. Cel mai bine este să se ceară sfatul medicului dacă există anumite probleme de sănătate mai grave.

Ceaiul nu este recomandat copiilor, femeilor însărcinate sau care alăptează, femeilor în perioada menstruală, persoanelor cu sindrom Crohn, cu cistită, boli de rinichi, hemoroizi, apendicită acută sau dureri de stomac.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.