Potrivit medicilor veterinari, linsul buzelor la câine este un semn de nervozitate și de frustrare, nu înseamnă neapărat că acest animal simte un miros delicios de alimente, mai ales dacă nu are mâncare în apropiere.
Desigur, unii câini își ling buzele atunci când sunt în fața unui castron cu hrană gustoasă, mai ales dacă este hrana lor preferată, sau când observă că stăpânul le pregătește mâncarea în față. Ei abia așteaptă să mănânce și își ling buzele de nerăbdare, probabil din cauza salivei și pentru a se pregăti pentru a mesteca.
Linsul buzelor – o formă de comunicare la câini
Câinii sunt animale foate loiale și deseori își arată afecțiunea față de stăpânii lor. Ei ling fața și mâinile oamenilor la care țin și acesta este un semn bun. Dacă observi acest gest la animalul tău de companie, asta arată că îți este foarte devotat, te iubește și vrea să-ți fie în preajmă. Un câine are și obiceiul să-și lingă buzele când vede stăpânul că intră în casă, face acest gest de bucurie.
Aceste animale au tendința să comunice prin semnale, folosind limbajul corpului. Mulți oameni înțeleg intuitiv ce anume înseamnă mișcările corpului câinelui lor. Uneori, chiar și un simplu gest al animalului de companie arată că acesta este fericit sau nu, speriat sau trist.
De exemplu, acest semnal – prin care câinele își linge buzele – arată că este confuz, stresat, are boli dentare sau alte probleme de sănătate. Se spune că gestul este calmant pentru câine și poate indica diferite probleme de sănătate, cum ar fi: durerea de gingii, probleme ale dinților, stări inconfortabile de greață și altele. În astfel de cazuri este bine ca animalul de companie să fie dus la un medic veterinar.
Un câine își linge buzele și atunci când este amenințat, când simte pericolul. Acest gest îl liniștește și îl face să se calmeze. El face asta și atunci când stăpânul său îl ceartă, când aude vocea lui ridicată și o percepe ca pe o agresiune.
Dacă animalul se află într-un mediu stresant, cum ar fi într-o zonă cu mulți oameni și nu este obișnuit, ori când simte pericolul din partea unor oameni, are tendința de a face acest gest. Câinele parcă vrea să scape, să se îndepărteze și manifestă acest comportament alături de alte semnale.
Alte aspecte despre câine
Căscatul și linsul buzelor sunt gesturi pentru care animalul își calmează stările de anxietate, stările de nervozitate. El are și obiceiul să se scuture în astfel de situații. Anxietatea la câine se poate vedea și pe chipul său, dacă acesta are privirea orientată spre ceva anume, dacă are albul ochilor vizibil, iar starea sa este de agresivitate (blana sa este ridicată, mârâie și își expune dinții). Și căscatul câinelui este un semn că vrea să scape de anxietate.
Limbajul corpului unui câine constă și în alte elemente, cum ar fi expresia feței, mișcarea cozii, poziția urechilor. Dacă un câine dă din coadă, asta arată faptul că animalul este entuziasmat și bucuros, poate fi chiar un semn de fericire. Dacă mișcarea cozii este însoțită și de lătrat, iar în plus câinele stă într-o poziție încordată, de apărare, asta este semn că animalul este furios, ceva îl deranjează sau simte pericolul.
Gesturile câinilor
Câinii au diferite gesturi pentru a comunica cu oamenii și transmit mesaje prin acestea. Atunci când vrea să se joace, un câine are obiceiul să ridice o labă din față și să atingă cu ea persoana din fața lui. Când vrea să iasă afară din casă, el pune ambele labe pe ușa de la intrare, sau are obiceiul de a sări pe loc în fața ei, pentru a atrage atenția stăpânului.
Dacă vrea să mănânce sau să bea, câinele își va mișca capul înainte și în sus, sau va atinge cu laba mâinele și picioarele stăpânului. De asemenea, el va sta în poziția șezând, va scutura din cap dintr-o parte în alta, va privi insistent spre farfuria în care primește de obicei hrană.
Când vrea să fie scărpinat pe blană și alintat, un câine se rostogolește pe podea, se dă pe lângă stăpân de parcă ar vrea să se joace, îi linge acestuia mâna, se ridică cu labele din față în sus și le pune pe stăpân, deschide gura și prinde mâna stăpânului de parcă ar vrea să-l muște ușor, dar nu o face. El vrea doar să atragă atenția și face asta în mod insistent, fără a fi stresant.
Câinii sunt cei mai buni prieteni ai noștri și de multe ori ei înțeleg ce vrem să spunem, ei pot ghici ce înseamnă unele cuvinte, precum: mâncare, plimbare, jucării, etc. Deși ei nu înțeleg limbajul uman, ei se bazează mult pe limbajul corpului nostru, pe ceea ce simt, pe ceea ce transmitem.