Animale de companieStudiu: Câinele simte când ești stresat

Studiu: Câinele simte când ești stresat

Câinele este cel mai bun prieten al omului, asta s-a dovedit în timp. Experții precizează și faptul că unii oameni trezesc sentimente de prietenie la aceste animale, iar ei simt imediat asta. Prin urmare, câinele simte când un om are intenții bune și când un om îi vrea răul. El înțelege emoțiile și starea omului, este un animal care empatizează și simte pericolul.

Un nou studiu realizat de cercetători sugerează modul în care câinii recunosc stresul la oameni prin respirație și transpirație. Acest studiu a fost realizat recent și a fost publicat în ScienceDaily.

Navigare rapidă în articol:

  1. Câinele simte când ești stresat
  2. Câinele răspunde la emoțiile stăpânului
  3. Câinele simte pericolul înainte ca acesta să se întâmple

1. Câinele simte când ești stresat

Acesta este unul dintre cele mai recente studii despre câini și confirmă ceea ce probabil au observat mulți proprietari de animale de companie – faptul că un câine știe exact când stăpânul său este stresat, supărat și are nevoie de o îmbrățișare.

Studiul arată că aceste animele pot detecta, prin miros, când oamenii au stări de tensiune și de stres, deoarece ei constată modificări chimice în respirația și transpirația acestora.

Prin studiu, cercetătorii au analizat comportamentul mai multor câini, care au adulmecat mostre de fluide corporale, ce au fost prelevate de la diferiți oameni relaxați și stresați. Concluzia a fost că aceste animale au reușit să distingă oamenii stresați de cei relaxați, respectiv modificările respirației și transpirației umane cu o precizie de 93,75%.

Cercetătorii s-au bazat pe procesele fiziologice asociate cu răspunsul la stresul psihologic, ce pot cauza modificări ale respirației și transpirației la oameni.

Câinii au mirosul foarte bine dezvoltat și pot simți imediat stresul, anxietatea, tuburarea de stres post-traumatic și atacurile de panică la oameni, au mai spus cercetătorii.

2. Câinele răspunde la emoțiile stăpânului

Cercetătorii au testat modul în care câinii răspund la emoțiile stăpânilor și au constatat că aceștia reacționează în momentul în care simt pericolul. Câinele are o relație specială cu stăpânul său, pe care o demonstrează de fiecare dată când simte că acesta este în situații critice.

Nu vei vedea niciun câine să stea indiferent când stăpânul său este stresat, anxios, supărat, îngrijorat. Reacția câinelui este aceea de a face ceva, de a-și ajuta stăpânul, când acesta este în dificultate. El arată clar că este îngrijorat pentru stăpânul lui, atunci când simte că acesta este tensionat, stresant, neliniștit, agitat, etc.

Ăsta este un semn ce arată în mod clar cât de mult îți iubesc aceste animale stăpânii. Ei sunt un exemplu de prietenie și loialitate, sunt animale care dau dovadă de empatie și curaj, mai ales când este vorba despre persoanele lor dragi.

Studiile cercetătorilor arată că unele boli – precum diabetul și cancerul – dar și alte probleme de sănătate sunt simțite de câini. Se spune că oamenii care au cancer și diabet eliberează un miros diferit, iar acesta este perceput de câini. Oamenii de știință au observat cum animalele încep să adulmece acea zonă cu probleme de sănătate a corpului stăpânului lor.

3. Câinele simte pericolul înainte ca acesta să se întâmple

Câinii pot auzi zgomote și pot simți mirosuri care sunt imperceptibile pentru noi. Ei înțeleg semnele de avertizare ale cutremurelor și ale furtunilor. Mulți oameni care au animale de companie probabil că au observat la câini o reacție ce arată că ei simt cutremurul, înaintea oamenilor.

Despre câini se spune că simt pericolul printr-un comportament neliniștit și agitat; astfel ei încearcă să avertizeze oamenii de ceea ce urmează să se întâmple. Câinii nu judecă ce se întâmplă, ei simt imediat și reacționează.

Experții au precizat că aceste animale devin stresate și alerte înainte de cutremur. Câinii au simțurile dezvoltate și de aceea simt imediat cutremurul, înainte ca acesta să aibă loc.

Câinii sunt animale ce detectează chiar și cele mai mici modificări ale presiunii barometrice, sunt sensibili la electricitatea statică ce este cauzată de fulgere, ei simt tornadele sau furtunile pe măsură ce acestea încep să se apropie. Ei au auzul puternic și pot auzi tunetul înainte ca acesta să se manifeste la o intensitate mai ridicată. Dacă apare o modificare a presiunii atmosferice, atunci părul lor se ridică și încep să mârâie la ceva anume, pe care noi oamenii nu avem capacitatea de a vedea și de a înțelege.

Câinii se sperie adesea de condițiile meteorologice extreme și încearcă imediat că caute un loc în care să se ascundă.

Atunci când sunt speriați de pericol, păstrați-vă calmul. Și animalele au nevoie de încurajare și deci trebuie să fie liniștite de stăpâni. Veterinarii spun despre câini că au tendința să intre în panică atunci când se aud tunete puternice, sau când se apropie o tornadă. Câinii simt vremea rea și din instinct vor căuta imediat un loc în care să se ascundă.

Câinele simte omul rău și reacționează

Mai multe studii științifice sugerează că aceste animale recunosc oamenii răi. Dacă o persoană are intenții rele, câinele va simți imediat asta și va mârâi. El are simțurile foarte dezvoltate, nasul foarte fin și poate mirosi diferite substanțe, poate simți starea oamenilor.

Cercetătorii spun despre câine faptul că poate intercepta semnale în comportamentul oamenilor, în limbajul corpului acestora, în tonul vocii și trag concluziile lor. El va lătra dacă simte pericolul sau intențiile rele ale unui om, dacă observă anumite elemente care îl fac să respingă acel om sau să se teamă de el. Tendința de a mârâi și de a lătra arată că el nu are încredere în acel om.

Un asemenea animal de companie are un instinct puternic de protecție și de aceea reacționează urât la un om care i-ar putea face stăpânului său vreun rău.

Dacă un om este acceptat de câine, atunci el va da din coadă, va fi încântat să stea în preajma lui. În cazul în care nu are încredere sau simte vreun pericol, atunci animalul va coborî urechile, se va retrage, va lătra sau va da semne că îi este frică. Câinii curajoși latră puternic, mârâie și își arată colții. Cei fricoși și timizi au tendința de a se ascunde sau de a se îndepărta atunci când simt un om rău în preajma lor.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.