A dormi bine noaptea este foarte important pentru sănătate, pentru echilibrul psihofizic. Mulți oameni au o stare de somnolență în timpul zilei, care distruge vitalitatea organismului. Cum poți scăpa de insomnie și de tulburările de somn? Care sunt cauzele somnolenței din timpul zilei?
Navigare rapidă în articol:
1. Somnolența excesivă
Stare de somnolență
Oamenii care au o stare de somnolență în timpul zilei și care uneori au tendința de a adormi în locuri nepotrivite, este clar că ar trebui să-și pună niște semne de întrebare privind stilul lor de viață care le afectează sănătatea fizică și psihică.
Starea de somnolență din timpul zilei arată cât de bine ai dormit noaptea.
Somnolența și oboseala nu trebuie confundate, pentru că nu sunt același lucru. Oboseala vine după un efort fizic sau intelectual, deci este o stare fiziologică complexă, provocată de o serie de factori. Despre somnolență însă se spune că este o stare a oamenilor de a adormi în orice moment, ea poate fi legată și de anumite probleme de sănătate. Oamenii pot fi somnoroși fără să facă nimic, deci nu se poate spune că sunt obosiți fizic.
Somnolența excesivă
Aceasta se mai numește și hipersomnie și poate fi cauzată de obezitate, abuz de droguri, abuz de alcool, apnee de somn, deficit de somn și diferite afecțiuni și boli. Cele mai frecvente semne ale hipersomniei sunt: durerea de cap, cefaleea, astenia, anxietatea, dificultățile de trezire dimineața, dezorientarea, oboseala accentuată, lipsa de energie și altele.
Somnolența cauze
Există mulți factori de stres care pot duce la un somn agitat, la insomnie și somnolență. Unii oameni au o stare de hiperexcitare dobândită (de exemplu din cauza jobului stresant, a turelor de noapte) și care produce iritabilitate, anxietate, nervozitate, hipervigilență. Toate acestea pot afecta calitatea somnului și pot provoca insomnie.
Și anumite antibiotice provoacă somnolență, de aceea trebuie să citiți cu atenție efectele secundare ale acestor medicamente, de pe prospectul lor, înainte de a le lua.
Somnul slab poate să apară din cauza tulburărilor precum: apneea de somn, sforăitul, sindromul picioarelor neliniștite și alte.
Starea de somnolență la copii
Aceasta este o tulburare la copii mai ales dacă durează câteva luni și poate fi agravată de efort fizic. Dacă oboseala la copii se accentuează și nu poate fi explicată, este posibil să existe anumite probleme de sănătate (ex. anemie, tulburări de somn, hipotiroidism și alte boli).
De regulă, la copii se pot observa anumite simptome și anume: probleme de memorie și de concentrare, deficit de atenție, sunt somnoroși în timpul zilei, par lipsiți de energie, devin irascibili și au amețeli când se dau jos din pat.
Relația dintre somnolență și depresie
Depresia este una dintre cauzele insomniei, ale tulburărilor de somn și poate duce la somnolență. Pe de altă parte, tulburările de somn pot accentua depresia. Prin urmare, între somnolență și depresie este o relație de interacțiune, se influențează reciproc și ambele trebuie tratate.
Unii oameni sunt prea anxioși și deprimați pentru a adormi. Ei au stări rele, sunt triști, apatici, se simt inutili, își pierd speranța în viață, au lipsuri și probleme financiare, suferă de anumite boli ce le dau mari bătăi de cap și de aceea au stări depresive accentuate. Unii vor doar să doarmă mai mult noaptea sau chiar și ziua pentru a uita de probleme; ei văd asta ca pe o soluție la starea lor neplăcută. Din păcate au și probleme de somn, sunt agitați, stresați și anxioși, au gânduri negative și nu reușesc să doarmă bine noaptea.
Insomnia și depresia apar împreună și ambele necesită tratament. Depresia duce la o stare de veghe prelungită, la apatie, letargie, la dorința de a dormi mai mult. Oamenii care suferă de depresie nu mai au chef de nicio activitate fizică, nu se mai implică în nimic, sunt mai retrași, nu mai au plăcerea de a ieși la plimbare, de a interacționa social, își fac în minte diverse scenarii, au o gândire pesimistă și o stimă de sine scăzută.
Pentru a se vindeca de depresie oamenii trebuie să-și impună să fie mai optimiști, deoarece gândirea disfuncțională este dăunătoare pentru psihic și poate accentua stările de depresie și alte boli. Ei au nevoie și de odihnă, pentru că lipsa de somn le poate agrava depresia. În unele cazuri este indicat și un ajutor medical de specialitate pentru a depăși depresia.
Anxietatea afectează somnul
Cei care se confruntă cu probleme de anxietate au de asemenea un risc de insomnie și somnolență. Este greu să adormi noaptea dacă ai stări anxioase. Pentru a trata această afecțiune, trebuie să înlături cauzele, să vezi ce anume te stresează și să respecți o oră de culcare în fiecare seară.
Anxietatea este un sentiment rău care afectează oamenii în ziua de azi și trebuie tratată. Uneori ajută să ne schimbăm obiceiurile rele și să ducem un alt stil de viață care promovează sănătatea.
2. Cum scapi de problema insomniei
Unii oameni reușesc să scape de insomnie prin metode simple, cum ar fi:
- Iau medicamente cum sunt somniferele
- Fac o baie caldă seara pentru a-și relaxa corpul
- Iau suplimente de magneziu și consumă alimente care induc senzația de somn
- Aplică tehnici de respirație și tehnici de relaxare progresivă pe grupe musculare
- Consultă medici specialiști dacă au anumite tulburări de somn.
Pentru a dormi este uneori suficient să stai întins în pat, bine învelit cu o pătură, cu lumina stinsă, să te simți liniștit și confortabil. Prin această metodă tu oferi corpului posibilitatea să-și relaxeze musculatura, să scapi de tensiunea nervoasă. Dacă faci asta seara, înainte de culcare, vei vedea că tensiunea arterială și ritmul cardiac scad, organismul se relaxează, corpul și extremitățile se încălzesc și sunt ușor activați centrii de somn din creier. Îți recomandăm să folosești și o pernă umplută cu apă caldă, pe care să o ții alături de tine, pentru a-ți încălzi corpul iarna.
Alte sfaturi pentru a combate insomnia
Există recomandări privind igiena somnului și care pot ajuta în caz de insomnie:
- Nu fuma țigări seara, nu consuma alcool după cină
- Evită să bei cafea după-amiaza
- Alege să dormi într-un pat confortabil și într-o cameră bine aerisită
- Nu mânca noaptea și evită alimentația greoaie.
Un sfat bun este să eviți viața sedentară, deci să faci mai multă mișcare în aer liber. Pentru a dormi bine ar fi indicat să nu faci exerciții fizice seara târziu. Înainte de somn este bine să eviți stresul, efortul și să ai activități cât mai relaxante (ex. lectura, muzica).