Ești contribuabil responsabil cu taxele plătite la zi? Felicitări! Ești încă un sponsor pentru instituțiile statului, incapabile să-și organizeze resursele umane. Mai nou, angajații puși în serviciul public se delectează cu filme pentru adulți. Dacă ai ratat știrea, vezi aici.
Pe scurt, un cetățean aflat la coadă la Primăria Mioveni pentru a-și plăti taxele, a observat cum un bărbat, care părea angajat al instituției, se uita nestingherit la un film pentru adulți. După ce imaginile au devenit virale, jurnaliștii au aflat că respectivul bărbat nu era angajat al Primăriei Mioveni, ci inspector ANAF, trimis într-un control la Primărie.
Care-i jocul preferat al angajaților din instituțiile statului?
După ani și ani în care s-au bătut recorduri la Solitaire, se pare că acest joc nu mai e la modă în instituțiile statului. Nu e destul de antrenant pentru mințile agere din instituțiile publice. De la Windows 98 încoace, Microsoft a tot adăugat jocuri în sistemul de operare, asta însemnând mai mult de explorat pentru angajații din sectorul public. Mai mult, secțiunea de jocuri din Facebook e o reală desfătare pentru ei. Și pozele cu pisici, să nu uităm pozele cu pisici. Dar, de departe cel mai important joc pe care îl joacă bugetarii din instituțiile statului, este bătaia de joc la adresa contribuabilului.
Birocrația cam distruge România
De principiu, nu am nimic cu bugetarii, mi se pare că au rolul lor bine definit într-un stat modern, însă mă deranjează teribil atitudinea și incompetența lor. Nu am întâlnit om care nu aibă un sac de povești caraghioase cu bugetari. Uneori, te întrebi pe bună dreptate cu ajung oamenii ăia acolo și dacă realizează măcar care e jobul lor. Orice stat are nevoie de angajați pentru a funcționa, dar știi, măi bugetare, de ce mai are nevoie? DE NOI, OAMENII „NORMALI”! Ăia cărora tu le vorbești de sus și îi iei la mișto când au o problemă. De noi, ăia pe care îi ții la cozi umilitoare pentru o hârtie de multe ori inutilă.
Ne-am obișnuit să înjurăm statul, însă uităm că Statul e un concept abstract, el e format din oameni. Din păcate, instituțiile publice sunt pline de oameni care nu vor să schimbe nimic. Cei care încearcă să lupte cu sistemul, sunt eliminați rapid sau marginalizați. Bugetarii aștia au devenit un fel de sectă, pe care noi o privim din exterior. Dacă vrem să trăim într-o țară civilizată, mentalitatea „noi vs ei” trebuie să dispară.
Există două probleme, câte una de ambele părți:
Oare când va învăța bugetarul că el este în slujba cetățeanului?
Angajații din sectorul public nu par să conceapă ideea că ei sunt puși acolo ca liant între stat și cetățean. Mulți dintre ei nici nu par să înțeleagă ca sunt la serviciu, salariul și postul pe care îl ocupă fiind garantate. Nu trebuie decât să semneze undeva. Măi bugetare, primești un salariu ca să prestezi o muncă în instituțiile statului. Ce te costă să vorbești frumos? Ce e anormal în a muncii?
Oare când va învăța cetățeanul că bugetarul nu e sclavul lui?
De cealaltă parte, cetățeanul își varsă de multe ori frustrările în mod nejustificat pe omul din spatele ghișeului. Bugetarii nu sunt sclavii noștri, chiar dacă sunt plătiți din bani publici. Așa funcționează sistemul oriunde pe planetă. Probleme apar de multe ori din cauza unei legi proaste, așă că funcționarul nu are nici o vină, dacă tu te simți f…t de stat. Problema e în altă parte și poate fi rezolvată doar cu ștampila pe buletinul de vot.
Când a fost ultima dată când ți-au dat bătăi de cap instituțiile statului?