Timp liberCum influențează socializarea activitatea creierului și starea de spirit?

Cum influențează socializarea activitatea creierului și starea de spirit?

Mai multe studii ale cercetătorilor arată că persoanele sociabile sunt mai sănătoase din punct de vedere psihic. Experții au ajuns la concluzia că legăturile sociale dintre oameni au o influență asupra sănătății creierului. Socializarea stimulează abilitățile cognitive, atenția și memoria și ajută la dezvoltarea de noi sinapse între neuroni.

Cum îți influențează viața socială creierul

Demența este o boală foarte dificil de vindecat odată ce se dezvoltă. Prevenirea ei este importantă, pentru a duce o viață normală la bătrânețe. Simptomele demenței diferă de la o persoană la alta și provoacă neplăceri în diferite situații, din viața de zi cu zi.

Statisticile arată că aproximativ 25 milioane de oameni, din întreaga lume, suferă de demență. Experții estimează că până în anul 2040, numărul persoanelor cu demență va ajunge la 80 milioane pe glob. Sprijinul social este un factor care poate menține sănătatea mentală și poate preveni declinul cognitiv la oameni, în diferite societăți.

Izolarea socială și singurătatea au fost asociate cu accelerarea declinului cognitiv la oameni. Legăturile sociale strânse ar putea ajuta la menținerea sănătăți fizice și mentale, spun oamenii de știință.

Studiile cercetătorilor arată că stimularea mentală (care se poate realiza și prin socializare) ajută în prevenirea și încetinirea unor boli grave – cum ar fi demența și boala Alzheimer.

Conform unui studiu realizat de cercetători pe un număr de 12.000 de oameni, riscul de demență crește cu până la 40% la cei singuri, care nu socializează. Studiul arată că oamenii care dezvoltă legături sociale puternice au un risc mai mic de declin cognitiv, decât cei care petrec cea mai mare parte a timpului singuri.

Într-un studiu din Dementia Care Central, cercetătorii spun că utilizarea canabidiolului (CBD) ajută în tratarea simptomelor bolii Alzheimer și a altor tipuri de demență la oameni. Cercetătorii au descoperit numeroasele beneficii ale acestui compus și au stabilit forme eficiente de administrare, cum sunt de exemplu uleiurile CBD de pe acest magazin online. Canabidiolul ajută în cazuri de boală Alzheimer, Parkinson, demență vasculară, demență cu corpi Lewy, boală Huntington și demență frontotemporală.

Activitatea intelectuală stimulează funcția cognitivă

Activitatea intelectuală stimulează atenția, memoria, puterea de gândire, capacitatea de a lua decizii și de a calcula. Oamenii își folosesc în viața de zi cu zi toate funcțiile cognitive și antrenarea lor este foarte importantă pentru prevenirea demenței.

Alături de activitatea intelectuală și comunicarea este o măsură preventivă recomandată de oamenii de știință. Prin comunicare se activează diferite părți ale creierului și se previne declinul cognitiv.

Lipsa somnului afectează abilitățile cognitive

Cercetătorii sugerează că deficitul de somn reduce memoria și abilitățile cognitive. Numeroase studii arată legătura dintre timpul de somn și abilitățile cognitive. Privarea de somn duce la scăderea capacității de concentrare, de atenție, de învățare și a memoriei.

Stresul are un efect negativ asupra minții

Stresul afectează negativ starea mentală, memoria și abilitățile cognitive (atenția, concentrarea). Oamenii care suferă de stres cronic, au un nivel crescut de cortizol în corp; acest hormon al stresului poate provoca pierderea memoriei, tulburări emoționale și declin cognitiv, spun cercetătorii.

Creierul este vulnerabil la stres. Hipocampul este o zonă a creierului care controlează memoria și care în situații de stres devine mai sensibilă. Dacă această zonă este expusă la cortizol mult timp, datorită stresului psihologic, atunci neuronii se atrofiază.

Activități prin care poți socializa mai mult

Relaxare in aer liber

Cele mai eficiente activități, prin care oamenii pot socializa mai mult, sunt:

  • Petrecea timpului liber cu prietenii
  • Realizarea unor cursuri împreună cu alți oameni
  • Aderarea la anumite grupuri ce satisfac nevoia de socializare
  • Voluntariatul
  • Participarea la slujbe religioase și activități de grup în afara casei
  • Vizitarea de muzee, expoziții
  • Organizarea de mici petreceri
  • Plimbări în natură cu prietenii sau familia
  • Împărtășirea unor experiențe prietenilor.

A avea obiceiul zilnic de a te implica activ, de a comunica cu diferiți oameni, reprezintă o modalitate de a preveni depresia, izolarea socială, ceea ce ajută la activarea creierului și menținerea sănătății mintale.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.