DiverseAdevărul despre creșterea numărului de cazuri de cancer în România

Adevărul despre creșterea numărului de cazuri de cancer în România

Adevărul despre cauzele declanșării cancerului și a creșterii numărului de cazuri poate fi mai neașteptat decât ți-ai imaginat. Află în acest articol ce spun statisticile și care sunt cauzele formării tumorilor în organismul oamenilor.

Navigare rapidă în articol:

  1. Ce spun statisticile despre cancer
  2. Cauzele formării tumorilor
  3. Alți factori ce favorizează apariția cancerului

1. Ce spun statisticile despre cancer

În ciuda măsurilor luate, sănătatea oamenilor din România se degradează tot mai mult. Asta arată datele statistice cu privire la numărul bolnavilor de cancer:

  • Anual în țara noastră sunt 50.000 de decese din cauza cancerului, asta înseamnă cam 150 pe zi
  • Anual apar 80.000 de cazuri noi de cancer în România, conform celor spuse de Agenția Internaţională de Cercetare a Cancerului (IARC)
  • 1 din 4 români a avut o tumoare sau cancer
  • 21,1% dintre români are o rudă bolnavă de cancer.

Numărul de cazuri de cancer va crește în următorii 10 ani la nivel global. Se preconizează că:

  • 50% dintre oameni vor suferi de cancer la un moment dat
  • Probabilitatea de a face cancer este de 47% la bărbați și de 38% la femei (au spus specialiștii de la Societatea Americană de Studiere a Cancerului)
  • Până în 2030, numărul de cazuri de cancer va crește cu 70-80% pe glob.

2. Cauzele formării tumorilor

Adevăratele motive pentru care crește rata cancerului sunt de neimaginat. Iată câteva aspecte despre:

  • Mutația celulară
  • Tehnologia avansată, utilizarea serviciilor de screening.

Mutația celulară este cauzată de expunerea la substanțe cancerigene. Pe măsură ce îmbătrânim sunt mai multe șanse ca celulele să sufere mutații din cauza unor substanțe cancerigene și să formeze o tumoare.

Cancer mamar

În ultimii 30 de ani au fost peste 1 milion de femei diagnosticate cu cancer de sân, perioadă în care s-au promovat serviciile de screening pentru cancer. Oare care este motivul creșterii numărului de cazuri, deși se tot vehiculează că tehnologia medicală a avansat atât de mult. De ce se promovează în mod exagerat folosirea unor tehnologii prin care se pot depista precis creșteri canceroase, care înainte nu ar fi provocat niciodată simptome la femei, deși tumori existau la acestea.

Este puțin probabil ca aceste creșteri tumorale să provoace probleme de sănătate corpului și în multe cazuri chiar niciodată. În trecut, doar la unele dintre ele tumorile s-au agravat și au provocat deces, ele nefiind diagnosticate din lipsa tehnologiei, însă numărul de cazuri nu a fost atât de mare ca în ultimii ani.

Riscuri de screening mamar:

  • Unele femei fac screening și sunt diagnosticate cu tumori (care nu le-ar fi afectat neapărat organismul). În trecut, existau femei care aveau tumori ce nu provocau simptome, iar numărul de cazuri de cancer și de deces de cancer era mult mai mic decât în acești ani (când se tot utilizează și se promovează tehnologii avansate de depistare a cancerului).
  • Datele statistice arată că una din 25 femei este chemată înapoi pentru o nouă evaluare ulterioară de screening, iar asta nu neapărat pentru că are cancer, ci pentru că prima mamografie nu ar fi fost clară.
  • Suferința poate fi uneori inutilă, având în vedere faptul că la femei cu rezultate anormale sau neclare de screening s-a constat că nu aveau de fapt cancer.
  • Aproximativ una din 4 femei ce este chemată pentru o nouă mamografie, este diagnosticată cu cancer.

3. Alți factori ce favorizează apariția cancerului

Motivele pentru care celula umană se poate deteriora grav le puteți afla pe acest blog. Printre acestea se află:

  • Virusurile – statisticile arată că aproximativ 10% dintre cancere au fost cauzate de virusuri (ex. Epstein Barr, HPV)
  • Anumite alimente cu toxine, aditivi, conservanți și alte substanțe chimice
  • Excesul de grăsimi nesănătoase
  • Stresul, toxinele industriale și poluarea.

Multe dintre studiile științifice au fost preocupate de stabilirea cantității adecvate de grăsimi pentru o stare bună de sănătate. Ele au arătat că incidența cancerului de sân este asociată cu consumul de grăsimi animale, dar nu cu cel de grăsimi vegetale. Descoperirile cercetătorilor chinezi au arătat că prin reducerea grăsimilor din dieta alimentară de la 24% la 6% scade riscul de cancer de sân.

Cancerul nu este un fenomen natural.

Conform unui articol de pe NCBI, există o legătură între dietă și cancer. Alimentele pe care le cumpărăm au aditivi și alte substanțe chimice, reziduri nesănătoase. Deși s-ar spune că acestea sunt în concentrații relativ scăzute, totuși ele se adună în organism prin consumul mare de alimente ce le conțin.

Unele substanțe chimice modifică ADN-ul, provoacă mutații și cresc riscul de cancer. Cercetătorii consideră că orice substanță suspectată ca fiind cancerigenă, ce produce mutații în bacterii, ce este mutagenă în orice organism viu, poate produce astfel de probleme și la om.

Ei au spus despre agenții cancerigeni chimici, cum ar fi aminele aromatice, hidrocarburile policiclice, agenții de alchilare directă. Recomandările cercetătorilor sunt cu privire la identificarea agenților cancerigeni și la eliminarea lor din produsele alimentare. Este vorba despre conservanți alimentari și alte substanțe chimice sau cu potențial cancerigen.

Substanțe mutagene

Încă de acum 20 de ani cercetătorii au spus despre carnea de vită care este friptă la grătar pe cărbune că ar conține o varietate de hidrocarburi aromatice policiclice (HAP). Aceste hidrocarburi au fost găsite și în alte alimente afumate, chiar și în cafea prăjită. Și despre legume s-a precizat că ar putea fi contaminate cu HAP ce provine din apă, sol și aer, din zone poluate. Chiar și peștii și crustaceele pot asimila astfel de substanțe chimice din mediul marin poluat. O sursă de HAP este și fumatul.

La acestea se adaugă și toxinele din alimente – pesticidele, erbicidele, fungicidele, insecticidele – care pot fi o cauză a cancerului.

Cancerul nu este singura boală care pune în pericol sănătatea umană.

Diabetul este o altă boală gravă care poate apărea pe fond de stres cronic. Acum stresul este boala secolului în care trăim și devine din ce în ce mai intens. Diabetul a crescut într-un ritm fără precedent și continuă să crească la fel ca și numărul de cazuri de cancer.

Diabetul are consecințe grave, duce la boli cardiovasculare, boli de rinichi, orbire, boli la picioare și chiar la moarte prematură. Numărul de cazuri de diabet a crescut cu 70% în rândul persoanelor cu vârsta de peste 30 de ani. Dacă oamenii nu vor acorda o importanță mai mare alimentației, vor continua să se îmbolnăvească de boli grave.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.