Daca doresti sa-ti cumperi primii pesti de acvariu, este recomandat sa-ti alegi o specie rezistenta si usor adaptabila pentru ca hobby-ul tau sa fie un succes inca de la inceput. Aceste criterii sunt implinite, cu siguranta, de catre Guppy. Denumirea lor stiintifica este Poecilia reticulata. Specia a fost descoperita in Trinidad de catre Robert John Lechmere Guppy, in anul 1866. Se pare insa ca exista si mentiuni mai timpurii. Treptat a devenit una dintre cele mai populare specii printre acvaristi.
Femele au lungimea corpului de 4-6 cm, iar masculii 2,5-4 cm.
In prezent, arealul de raspandire este extins, cuprinzand toate continentele, cu exceptia Antarcticii, dar originea se afla in Antiogua si Barbuda, Brazilia, Trinidad, Tobago, Antilele Olandeze, Venezuela si Insulele Virgine din Statele Unite. Este deci o specie exotica, prin origine si prin aspectul masculilor, foarte colorati si plini de viata.
Multe specii de pesti de acvariu prezinta dimorfism sexual, adica femelele au un aspect diferit fata de masculi, iar in cazul Guppy, diferenta este atat de mare, incat, pentru un necunoscator, par specii diferite. Masculii au cozile mari asemenea unor voaluri colorate intens, in toate culorile, de la rosu si portocaliu, pana la nuante de verde si albastru metalic, asezate in diferite modele – puncte, linii, pete sau gradiente. Femelele sunt colorate in tonuri de gri si argintiu sters, insa ating dimensiuni mai mari decat masculii.
Nasc pui vii dupa o perioada de aproximativ 26 -28 de zile de gestatie si sunt pesti prolifici, fiind usor chiar si pentru un incepator sa creasca in acvariu mai multe generatii, pornind numai de la cativa indivizi cumparati la inceput. O singura femela poate produce intre 5 si 30 de pui la o singura nastere. Pe masura ce capeti experienta in cresterea pestilor de acvariu, poti sa iti achizitionezi si specii mai sensibile sau sa devii un adevarat profesionist in cresterea si inmultirea celor pe cere le detii deja.
Totul tine de cata pasiune pui in hobby-ul tau si de cata experienta reusesti sa acumulezi. Ca totul sa mearga bine, nu cumpara pesti de acvariu ce par letargici, prezinta pete decolorate pe suprafata lor sau au aripioarele rupte (in cazul in care aspectul “de franjuri” nu este tipic speciei).
Acestea pot fi semne de boala. Ideal este sa vizitezi pet-shop-ul in perioda hranirii pestilor Guppy, pentru ca atunci ai sa constati cat de activi sunt si ce pofta de mancare au. Vei fi sigur ca duci acasa exemplarele cele mai viguroase. Daca in acvariu vezi specimene letargice sau chiar moarte, atunci evita acel magazin. In acvariul tau, temperatura recomandata pentru aceasta specie este de aproximativ 26°C.
Este bine ca spatiul in care iti tii aceste mici animale de companie sa contina si plante acvatice. Ele dau confort, un aspect placut si revigorant si servesc drept adapost pentru puii nou nascuti. Trebuie sa ai in vedere ca Guppy isi pot manca propriii pui daca nu sunt hraniti suficient, asa ca, pe masura ce capeti experienta, poti separa nou-nascutii de adulti o vreme, pana mai cresc.
Dureaza de la 3 la 4 luni ca acestia sa atinga maturitatea si coloritul superb, acesta fiind prefigurat chiar dupa primele saptamani de viata. Hrana puilor consta in algele pe care le gasesc in acvariu, dar si hrana de mici dimensiuni ce ramane neconsumata de catre adulti.
Acesti pesti de acvariu, ajunsi la maturitate, nu sunt pretentiosi in ceea ce priveste hrana – pot manca fulgi special preparati, purici de balta sau hrana vie – Daphnia, musculite de otet, tubifex – cu o singura conditie: sa pluteasca la suprafata apei. Daca mancarea este sub forma de granule care se scufunda sau daca bucatile de mancare sunt prea mari, atunci hranirea lor va fi un insucces.
Hraneste-i de cate doua, trei ori pe zi, cate putin. Cu timpul si cu experienta, ai sa ajungi sa aproximezi cantitatea necesara fara nici un efort. Nu se lupta intre ei pentru mancare si sunt o specie “pacifista”. Cand sunt pusi impreuna cu alti pesti de acvariu, trebuie observat ca nu cumva celelalte specii sa ii atace sau sa le ciupesca voalul coditei.
Pentru a creste Guppy in acvariul tau, iti trebuie un echipament de baza: termometru si incalzitor, un filtru pentru a mentine calitatea si limpezimea apei – filtru ce poate avea sau nu incorporat un aerator, o plasa pentru pesti si multa pasiune. Daca filtrul nu are incorporata functia de aerator, poti cumpara unul. Pune pe fundul acvariului pietris si cumpara plante subacvatice naturale – ele vor reduce nivelul de stres al micilor tale animale de companie si ai sa faci impresie cu aspectul interesant.
Viitorii tai pesti, Guppy, sunt rezistenti in ceea ce priveste calitatea si compozitia apei, traind in ape dulci, cu un pH de 7, relativ dure, usor alcaline sau chiar in mixturi de 1:1 apa dulce – apa sarata. Apa de ploaie nu este recomandata, iar daca folosesti apa de la robinet, ai grija sa lasi sa dispara clorul.
Guppy sunt potriviti ca pesti deacvariu pentru pasionatii incepatori, pentru ca sunt usor de intretinut, longevivi, jucausi, iar masculii sunt foarte colorati, motiv pentru care uneori sunt denumiti si “pestii curcubeu”. Pe masura ce vei capata experienta, ii poti selecta, in asa fel incat sa obtii anumite nuante sau combinatii coloristice si te vei bucura de un banc de pesti multicolori chiar in propria-ti casa.
Video – Pesti Guppy:
sunt grozavi,si sunt frumosi. Eu cu Guppy am inceput, insa s-au inmultit in numar cam mare… 😀
eu am guppy dar inca nu au nascut