DiverseTop 10 fraze din înțelepciunea tibetană care îți pot schimba viziunea despre...

Top 10 fraze din înțelepciunea tibetană care îți pot schimba viziunea despre viață

Budismul ne învață că este posibilă obținerea fericirii, dar nu este un lucru atât de simplu. Există mai multe etape ale fericirii sau factori de mulțumire: bunuri materiale, satisfacție lumească, dar și spiritualitatea și iluminarea. Totuși, să lăsăm deoparte perfecțiunea și iluminarea, și să ne concentrăm pe ceea ce vor cu adevărat oamenii. Ei sunt în căutarea fericirii și bucuriei în viață. În cultura tibetană există anumite fraze care pot ajuta oamenii să aibă o înțelegere mai profundă asupra vieții. Iată care sunt cele 10 fraze din înțelepciunea tibetană care îți pot schimba viziunea despre viață:

1. Tot ceea ce suntem este rezultatul a ceea ce gândim.

Totul se bazează pe gândurile noastre și este făcut din gândurile noastre. Fericirea nu este ceva ce s-a realizat deja, ea provine din propriile acțiuni. Pentru a face bine, ceva pozitiv, trebuie să ne dezvoltăm o viziune pozitivă. O minte disciplinată duce la fericire, la fel cum o minte fără disciplină, duce la suferință.

Atât timp cât lipsește disciplina interioară care duce la echilibru și seninătate, nu se va putea avea acel sentiment de bucurie și fericire pe care îl căutăm cu toții.

Respectă-te pe tine, iubește-te pe tine, respectă-i pe ceilalți și fii responsabil pentru acțiunile tale, pentru ceea ce spui și gândești. Petrece în fiecare zi măcar câteva minute pentru a reflecta la acțiunile tale.

2. Bucură-te de prezent, pentru că asta este cheia fericirii.

Trebuie să ne bucurăm de fiecare moment, ca și cum ar fi ultimul. De multe ori ne gândim la trecut sau ne îngrijorăm cu privire la viitor și uităm să trăim prezentul. Ceea ce contează însă este doar ceea ce avem aici și acum. Asta ne învață budismul, respectiv să învățăm să fim pe deplin prezenți.

Cum atingi fericirea? Propria fericire stă în mâinile tale.

3. Nu fă altora ceea ce ție nu-ți place.

Asta este o frază clasică, ce apare și în înțelepciunea budistă. Ideea este de a manifesta o mare empatie față de ceilalți, să evităm să-i rănim într-un mod care și nouă ne-ar provoca durere.

Când manifestăm simpatie pentru cineva, devenim mai puternici. Este important să îi ajuți pe cei care au nevoie de sprijinul tău. A fi compătimitor față de alți oameni este o provocare, nu o regulă religioasă. Practicarea unor acte de bunătate este de ajutor pentru destinatar, dar și pentru făptuitor.

Greșeli comune care te pot costa fericirea în viața de cuplu.

4. Pentru a găsi pacea interioară, este important să fim conștienți de atuurile noastre forte.

Înainte de a schimba ceva ce nu ne place în lume, trebuie să schimbăm ce nu ne place la noi. Starea sufletească și factorul mental pot avea o influență mare asupra experienței noastre de zi cu zi. Capacitatea noastră de a ne bucura de o viață plăcută și fericită depinde în primul rând de calmul nostru mental. Desigur, a avea o stare sufletească calmă și de pace interioară, nu înseamnă a avea o stare de apatie și insensibilitate. Este vorba de fapt, despre acea stare de seninătate care trebuie susținută de afecțiune și compasiune.

Trebuie să ne dezvoltăm anumite calități interioare de seninătate și sensibilitate, chiar dacă factorii de confort din exterior necesari fericirii ne lipsesc.

S-ar putea să-ți placă și articolul: Ce calități apreciem și ce calități căutăm la un partener de cuplu?

5. Fii atent la exteriorul tău, dar și la interiorul tău.

De multe ori avem grijă prea mare de corp și uităm de suflet, de partea spirituală. Pentru a găsi o stare de bunăstare adevărată, trebuie să avem mintea, corpul și spiritul echilibrate.

Noi oamenii credem că trebuie să evităm circumstanțele actuale, că vom descoperi cu siguranță situația perfectă în altă parte. Asta este o iluzie, nu se întâmplă niciodată. Budismul ne spune că nu există niciodată un loc ideal. De ce? Pentru că purtăm aceeași minte cu noi, ducem gândurile cu noi. Pentru a schimba ceva trebuie să ne schimbăm noi, trebuie să cultivăm transformarea interioară. După ce am dezvoltat schimbarea interioară, putem să facem față la tot ce se întâmplă.

6. Este importantă înțelegerea faptului că avem tot ceea ce ne trebuie, pentru a obține fericirea și pacea interioară.

Când vom învăța să acceptăm tot ceea ce ne oferă viața în acest moment, vom realiza o viață mai echilibrată și vom elimina stresul și tensiunea.

Trebuie să începem de unde suntem, cu ceea ce suntem, aici și acum, să avem de-a face cu familia, prietenii, oamenii pe care îi întâlnim. Asta este provocarea vieți.

7. Trebuie să te detașezi de credințele și de steriotipurile care te țin legat.

Trebuie să te detașezi de ideile preconcepute și condiționările sociale care nu te lasă să vezi lucrurile dintr-o altă perspectivă.

Aici poți afla câteva sfaturi pentru a trăi frumos, astfel încât să câștigi dragostea celor din jur.

8. Dă, chiar dacă ai prea puțin de dat.

Asta este una din cheile fericirii. Este important să oferi ceva fiind motivat doar de plăcerea pe care o simți în a ajuta pe cineva. Dăruiește altuia mai mult decât se așteaptă de la tine să primească și fă asta cu plăcere.

9. Nu critica, acceptă și bucură-te de micile lucruri din jurul tău.

Fiecare lucru și fiecare om este un miracol unic și irepetabil. Viața ta se poate schimba astfel, manifestând recunoștință, curiozitate și bucurie.

Nimeni nu are dreptul să atace personalitatea altui om. Cu toții suntem sensibili la asta. Dacă cineva face o greșească, el face acea greșeală într-o anumită situație cu un comportament, pe care poate să-l corecteze. Critica poate influența schimbarea comportamentului, dat nu poate influența schimbarea personalității cuiva.

10. Ura se diminuează dacă este înlocuită cu dragoste.

Singura modalitate de a contracara efectul urii este dragostea, răspunzând urii prin emoții pozitive. Ura nu se stinge cu ură. Niciun foc nu se stinge cu mai mult foc.

Ura dă naștere la resentimente, iar acestea te fac să simți din nou ură, îți hrănesc suferința. Crezi că este posibil să fii fericit sau să ai o viață liniștită, dacă ții ură și ranchiună? Nu, rana va rămâne acolo și nu se va vindeca prin ură. Pentru a elimina această durere este nevoie să înlocuiești ura cu dragoste.

Resentimentul este un sentiment negativ, inconfortabil, care te face să suferi. Dezamăgirile care nu sunt trecute cu vederea produc durere și suferință până în momentul când intervine iertarea.

În mod cert, iertarea este o provocare; pentru a ierta este nevoie de timp, asta este cea mai bună cale de vindecare. Dacă nu te vindeci de resentimente, rămâi blocat în trecut și nu reușești să te bucuri pe deplin de momentul prezent, construind realitatea pe care o trăiești. Dacă alegi să te eliberezi, vei putea trăi din plin momentul prezent și te vei concentra pe ceea ce contează cu adevărat.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.