Pentru ca să fii fericit trebuie să te cunoști pe tine însuți și să-ți regăsești liniștea sufletească, indiferent de ce se petrece în jur. Nivelul de fericire depinde de nivelul tău de evoluție. În funcție de educația pe care ai primit-o, de modul cum ai gândit în copilărie fiind influențat de părinți, familie, persoanele din jur, și de modul cum gândești în prezent, vei avea un nivel de fericire pe care îl simți.
Află în acest articol cum poți să fii fericit. De ce este bine să iei întâi o pauză înainte de a reacționa la o situație, de ce trebuie să ignori dramele sentimentale și să renunți să mai cauți liniștea în afara ta, le cei din jur.
Navigare rapidă în articol:
- Cunoaște-te pe tine însuți.
- Fericirea ți-o faci singur
- Motive ca să fii fericit
- Cum îi faci pe cei din jur fericiți?
Cunoaște-te pe tine însuți
Zi de zi probabil duci o viață plictisitoare și acest lucru se datorează faptului că ești limitat de gândurile și sentimentele tale. Din păcate, obiceiurile pot fi uneori dăunătoare, pentru că denaturează adevăratul sine. Pentru a reuși să fii fericit trebuie să scapi de tot ceea ce este inutil pentru tine, de ceea ce te face să devii nervos și tensionat.
Oamenii au anumite obiceiuri nu pentru că se bucură de ele, ci pentru că nu reușesc să se oprească, le este oarecum frică să renunțe la ele:
- Ei nu realizează cine sunt și au impresia greșită că trebuie să se sacrifice pentru cineva anume. Fac asta pentru a-și atinge niște scopuri: căsătorie, bani, succes, popularitate, putere, plăcere, etc.
- Ei nu știu să trăiască altfel și de aceea se complac așa, într-un mod de viață care în realitate nici nu le place.
- Deși consideră că au voință în a se schimba, ei nu fac nimic, doar se lasă dominați de dorințe simple, temporare, care reprezintă un fel de falsitate manifestată de ei. De exemplu ei se laudă că pot renunța la fumat dar nu trece mult timp și îi vezi că își aprind o țigară.
- Ei greșesc prin faptul că încearcă mereu să dovedească ceva celor din jur, pentru a fi admirați și lăudați. Tânjesc după faimă, dar nu înțeleg faptul că asta nu reprezintă o soluție ca să fii fericit.
- Ei nu știu să trăiască, rămân dominați de iluziile create de mintea lor și astfel devin ignoranți față de ei înșiși. Treptat, ajung să fie înrobiți de propria lor negativitate.
- Oamenii vorbesc despre dragoste însă fără să iubească, în realitate sunt lipsiți de compasiune. Folosirea frecventă a cuvintelor despre dragoste, este un truc prin care ei prezintă o realitate a lor, falsă.
Cum poți să te schimbi?
Cu puțină răbdare vei reuși la un moment dat să te cunoști așa cum ești, să descoperi adevăratul sine. În acel moment viața îți va părea altfel, mai ușoară. Tensiunile, încordarea și fricile vor dispărea definitiv. Ideea este să-ți găsești liniștea interioară. Ca să fii fericit nu este atât de greu, însă paradoxal, în ziua de azi oamenii cu adevărat fericiciți sunt tot mai rari.
Oamenii se mint pe ei, folosesc o mulțime de măști: a omului zâmbitor, a omului fericit, a omului împlinit, a omului de succes și tot așa. Fac asta din dorința de a-i convinge pe cei din jur că așa este în realitate. Din păcate, atunci când sunt singuri, piesa de teatru se încheie și trebuie să se confrunte cu adevărul, cu disperarea care îi macină și îi sufocă. Majoritatea oamenilor simt în interiorul lor altceva decât arată aparențele (create de mintea lor). Acest lucru îi obosește și îi face să ajungă la concluzia că nu trăiesc liber.
Pentru ca să te schimbi, să devii un om liber, trebuie să îți dai seama cine ești cu adevărat. Descoperirea de sine nu se face cu ajutorul altora, ea trebuie să fie personală. Pentru aceasta trebuie:
- Să te simți în largul tău.
- Să elimini anxietatea confruntându-te cu ea.
- Să înlocuiești confuzia cu claritatea.
- Să te detașezi de suferințele minții.
- Să cauți adevărul în mod corect.
- Să eviți tot ceea ce este negativ.
- Să nu mai fii furios, critic, disperat, instabil, neajutorat, etc.
- Să renunți la dorințe obsesive, la manii automate.
Toate acestea pot fi înlocuite cu o gândire pozitivă deoarece, doar așa poți înlătura obstacolele din calea fericirii tale. Pentru ca să fii fericit trebuie să fii sincer cu tine însuți și să descoperi răspunsurile la toate problemele și situațiile cu care te confrunți.
Fericirea ți-o faci singur
Fericirea este a ta, în momentul prezent, aici și acum. În viață nu trebuie să uiți un lucru important – să urmărești să trăiești în așa fel încât să faci lucrurile să meargă spre binele tău. Obiectivul tău trebuie să fie să devii o persoană plăcută și fericită.
Sfaturi utile pentru ca să fii fericit:
- Încearcă să te eliberezi de probleme, de chestiuni profunde și să trăiești viața pur și simplu, lăsându-te condus să faci tot ceea ce se petrece de la sine. Când vei realiza ce înseamnă să trăiești dincolo de reacțiile obișnuite, negative, mecanice din viață, vei vedea că începi să fii fericit, să te simți mai liber și să devii mai înțelept.
- Învață să trăiești fiecare clipă cât mai frumos. Bucură-te de o plimbare sau de un somn bun. Ai grijă de tine, odihnește-te mai mult și respectă timpul de somn.
- Aplică o metodă simplă de meditație prin care să privești adânc în interiorul tău. Fericirea și conștientizarea sunt același lucru, reprezintă starea de a fi. Pentru a avea un sentiment de bine trebuie să te observi pe tine și să elimini orice negativitate atunci când aceasta apare. Când vei reuși să te eliberezi de nimicuri și de lucruri neimportante, vei simți că viața este prea importantă pentru a da mare atenție la astfel de aspecte și vei începe să fii fericit.
- Nu te atașa prea mult de lucruri, de persoane, de pasiuni, de carieră, etc. Toate acestea nu ne ajută. Dacă te identifici cu ceva, apoi vei trăi frica de a pierde acel ceva. Iar acest lucru se poate întâmpla pentru că lucrurile se schimbă, iar în acest caz, din cauza atașamentului, va apărea și suferința.
Alte sfaturi pentru ca să fii fericit
Scapă de emoțiile negative! Când cineva te supără sau te deranjează în viață nu trebuie să te superi. Trebuie să te detașezi, să-ți trăiești viața, nu-ți schimba starea pentru a-i face pe plac acelei persoane negativiste, care încearcă să-ți conducă viața. În acest fel te vei simți liber de acea persoană și vei combate influența negativă pe care ea o are asupra ta.
Când ești supărat sau furios pe ceva, nu te condamna pentru asta! Dacă faci așa, îți dublezi suferința de fiecare dată, ceea ce este chiar grav. Dacă îți repeți în gând că ești supărat, că ești trist, ajungi chiar să fii așa. Pentru a scăpa de sentimentele negative și de tristețe, trebuie să vorbești despre acestea depersonalizându-le, ca și cum nu ar fi vorba despre persoana ta. În loc să spui că – sunt trist. Poți spune – se simte tristețea în această situație.
Nu da importanță unor lucruri inutile, nu ține cont de obiceiurile oamenilor care nu au nicio legătură cu realitatea. Fă în viață ceea ce este potrivit pentru tine, fără să te afecteze părerea celor care încearcă să-ți schimbe viața după placul lor. Caută răspunsuri în interiorul tău la orice și nu te lăsa influențat de oameni, de învățăturile lor, care uneori poate nici nu au legătură cu fericirea ta.
Pentru ca să fii fericit trebuie să renunți la poftele dureroase, care sunt produse de ego-ul tău. Ne referim aici la vanitate, la dorința de a acționa activ în căutarea atenției, laudelor, aprecierilor care pot fi deseori false. Este foarte dureros să trăiești cu un astfel de apetit nepotolit după complimente și aprecieri. Nu contează dacă ești sau nu popular în viață, trebuie să fii indiferent față de poziția ta în rândul oamenilor. Acesta este un semn de dezvoltare psihică normală.
Motive ca să fii fericit
Privește în jur și observă cât de frumoasă este lumea care te înconjoară. Chiar dacă de obicei nu faci acest lucru, acum este momentul să arunci o privire mai atentă. Observă natura, lucrurile simple, în lumea din jurul tău poți găsi suficiente motive prin care să fii fericit.
Deseori, fericirea este pentru cei care sunt autosuficienți. Un motiv ca să fii fericit este că ai posibilitatea de a călători și de a face drumeții. Tuturor oamenilor le place în aer liber, mai ales atunci când condițiile atmosferice sunt foarte bune. Uneori poate fi distractiv să te plimbi chiar și atunci când plouă, sau când condițiile meteorologice sunt nefavorabile.
Trebuie să ști să te bucuri de lucrurile mici, de frumusețea naturii, de tot ce este în jur. Când ești în vacanță la munte, nu te grăbi să termini un traseu pe care l-ai ales, parcurge-l încet pentru a te bucura de priveliște, de mediu înconjurător. În general, în viață nu trebuie să te grăbești dacă vrei să trăiești din plin. Trebuie să te bucuri de libertate, mai ales atunci când vrei să te relaxezi, în timpul liber.
Drumeția te va ajuta întotdeauna să fii fericit și nici nu poate fi altfel. Nu ai niciun motiv să te gândești la munca ta, la probleme, atunci când ești în natură. În timpul liber pe care-l petreci în aer liber, trebuie să te bucuri din plin de viață, de natură.
Drumeția te face fericit!
Chiar dacă este uneori obositor, o excursie te va ajuta să te simți bine din punct de vedere fizic și psihic. Starea de bine se datorează endorfinelor, hormonilor de fericire pe care îi produce corpul în timpul activității fizice. Și sportul te face să te simți astfel. Chiar și mersul pe jos te poate face fericit, deci este bine să te plimbi zilnic, în timpul liber, măcar o oră într-un loc liniștit.
În timpul drumețiilor te poți gândi la momentele frumoase din viața ta. Astfel vei avea o stare de bine mai ales dacă amintirile sunt minunate, de neuitat.
Alte motive pentru a face drumeții, pentru a-ți îmbunătăți starea de spirit:
- Potrivit studiilor, oamenii spun că apreciază drumețiile pentru experiențele de neuitat pe care le trăiesc în natură. Se bucură de peisajul de vis, de păduri, de zilele însorite, etc.
- Când fac drumeții, oamenii se pot concentra mai bine asupra lucrurilor esențiale din viața lor și astfel reușesc să aprecieze mai mult ceea ce contează cu adevărat pentru ei. De asemenea, când fac drumeții, oamenii pot medita, pot fi absorbiți de momentul prezent și astfel se pot elibera de stres și de tot ceea ce îi făce să fie nervoși și tensionați.
- Mersul pe jos este foarte sănătos, pentru oase, articulații, sistemul respirator și cadiovascular, pentru sistemul imunitar și binele organismului în general. Oamenii care fac 4 km/ h pot arde în jur de 300-400 calorii.
- În acest fel oamenii pot descoperi locuri noi, se pot convinge de faptul că sunt zone minunate în țara noastră pe care merită să le cunoaștem.
Toate acestea te pot face și pe tine să fii fericit.
Ce înseamnă de fapt să fii fericit?
Fericirea înseamnă norocul de a fi capabil să te miști liber și să te simți liber. Pentru ca să fii fericit nu trebuie să fii limitat de nimic și de nimeni, în niciun fel. Trebuie să fii capabil să trăiești viața frumos, să lași mintea să rătăcească, să te cunoști pe tine și să te simți confortabil în propriul tău corp.
Pentu ca să fii fericit trebuie să te relaxezi, să-ți eliberezi mintea de gândurile negative. Concentrează-te pe momentul prezent, pe respirație, astfel vei învăța să te relaxezi, să te calmezi. Cu cât vei deveni mai pozitiv cu atât vei trăi viața mai frumos, vei avea un sentiment de bine.
Oamenii care se judecă pe ei și îi judecă pe cei din jur sunt oameni nefericiți. În concluzie, pentru ca să fii fericit trebuie să nu judeci și nici să nu te judeci. Contează foarte mult ce reacții ai la orice situație, modul cum reușești să te detașezi și să faci față provocărilor în viață.
Fericirea vieții tale este determinată de natura gândurilor tale. Fericirea este un lucru care se poate amplifica dacă îl împarți cu ce dragi. Apare în familiile unde există veselie și bună dispoziție. Fericirea se simte cu inima și se bazează pe ceea ce ai în suflet.
Cum îi faci pe cei din jur fericiți?
Numeroase studii au arătat faptul că cei care au grijă de nevoile lor dar și de ale altora, îi fac pe aceștia fericiți. În plus, starea de fericire apare și la ei, se simt cu siguranță mai mulțumiți. Există diverse metode de a-i face pe oameni fericiți. Este destul de simplu. Iată câteva sugestii:
- Iubește-i pe oameni așa cum sunt.
- Fă complimente oamenilor dragi pentru că acest lucru le va face cu adevărat plăcere.
- Oferă un zâmbet simplu celor pe care îi cunoști pentru că acest lucru le va îmbunătăți starea de spirit.
- Arată-ți recunoștința față de cineva care te-a ajutat. Un simplu mulțumesc contează foarte mult.
- Fii un bun ascultător pentru oamenii care vor să-ți împărtășească ceva, aceasta este o formă de respect și atenție față de ei.
- Oferă cadouri prietenilor tăi, atunci când este ziua lor. Alege întotdeauna un cadou cu valoare sentimentală.
O mică atenție nu și-a pierdut niciodată efectul de a face pe cineva mai fericit decât este.
Cel mai simplu mod de a face pe cineva fericit este să-i dăruiești un buchet de flori. Acest lucru nu trebuie făcut oricum trebuie să alegi buchetul perfect pentru a impresiona pe cineva. Iată cum vei proceda:
- În primul rând trebuie să știi că nu ai nevoie de prea mulți bani pentru a cumpăra un buchet frumos de flori.
- Ține cont de dorințele persoanei respective: ce flori îi plac, ce culori îi plac. Poți afla astfel de lucururi de la prieteni, rude, cei care o cunosc. Vezi dacă este o persoană romantică, delicată, îndrăzneață, etc.
- Gândește-te la un mesaj pe care să-l scrii pe o mică felicitare pe care o vei prinde în buchetul de flori: Mulțumesc pentru tot ce ai făcut pentru mine. Îmi pare rău pentru…La mulți ani!…etc. Sunt foarte multe mesaje prin care îți poți exprima sentimentele pentru cineva.
- Alege o florărie unde vei găsi flori proaspete, sau unde se fac buchete de flori care să arate minunat.
- Când vrei să oferi un buchet deosebit este bine să îndrăznești să fii cât mai original. Alege buchetul perfect când este vorba despre soția ta, mai ales dacă vrei să ai o viață de familie cât mai fericită.
- Gândește-te că trandafirii nu sunt singurele flori din lume, și în plus, nici nu se pot oferi oricui, cu orice ocazie. Cu ajutorul unui florar priceput poți obține sfaturi cu privire la buchet, astfel încât acesta să nu fie unul plictisitor.
Dăruiește flori cuiva și cu siguranță vei fi apreciat, iar în plus acea persoană va fi bucuroasă și fericită!