Relații de familieCum să ai viața de familie cât mai fericită? Care sunt diferențele...

Cum să ai viața de familie cât mai fericită? Care sunt diferențele dintre soț și soție?

Viața de familie poate fi fericită dacă adulții sunt responsabili și fac totul pentru ca relația dintre ei să funcționeze. În ziua de azi, când stresul este mare, doar prin efort susținut viața de familie poate rezista. Află din acest articol care sunt diferențele dintre femei și bărbați, cât de important este să-și înțeleagă partenerul și care sunt soluțiile pentru ca viața de familie să fie fericită.

Navigare rapidă în articol:

Cel mai important motiv pentru eșecul în căsătorie

2-esec-in-casnicie

Pentru ca viața de familie să fie fericită nu există nicio pregătire în acest sens, care să ofere cel puțin soluții de comunicare. Și totuși? De ce ajung oamenii la eșec în căsătorie? Principalul motiv este faptul că ei nu sunt pregătiți pentru căsătorie. Ei se așteaptă să trăiască povești romantice în timpul căsătoriei, dar acestea există doar în romane.

De la ideea de basm („și au trăit fericiți după aceea”) se ajunge destul de rapid la concluzia că nu au reușit să ducă o viață de familie împreună. Bărbații se căsătoresc fără nicio cunoștință cu privire la faptul cum se construiește o relație adevărată. Ideea este că ei ar trebui să știe despre cum să-și iubească soțiile pentru a fi amândoi fericiți, dar din păcate apar probleme când vine vorba despre întâmpinarea nevoilor celuilalt.

Lipsa de comunicare și neînțelegerile duc la despărțire și astfel, dintr-o dată, cei doi nu mai sunt împreună, sunt singuri din nou. Desigur, nu sunt singuri cu adevărat, ei au familie, au prieteni pe care se pot baza, dar nu este același lucru. Ei sunt singuri cu temerile lor, într-o lume care pare uneori prea mare pentru ceea ce simt și își doresc.

Oamenii ar trebui să aprecieze ceea ce au, momentele frumoase sau mai puțin plăcute, să nu fie lași și să renunțe atât de ușor la căsătorie. Cu siguranță, relația lor nu a fost una perfectă, au avut urcușuri și coborâșuri, au experiențe multe împreună, au râs și au plâns deseori. În pofida acestor lucruri, ei ar trebui să continue și să găsească soluții impreună, de a lupta pentru a trăi povestea lor romantică, la care au visat.

De ce apar dificultăți în viața de familie?

3-diferente-intre-femei-si-barbati

Dificultățile apar din cauza faptului că există diferențe emoționale, fizice și mentale între bărbați și femei. Probabil că acestea sunt destul de evidente, însă există și diferențe foarte importante, despre care spun cercetătorii și care sunt chiar surprinzătoare.

Potrivit studiilor științifice există diferențe majore între creierul masculin și creierul feminin. Există dovezi cu privire la faptul că „sediul emoțiilor” din creierul bărbatului este altfel configurat comparativ cu cel al femeii. Cercetătorii spun despre creierul feminin că este conectat puternic la emisferele din stânga și din dreapta, iar despre creierul masculin că tinde să îndeplinească sarcini predominant pe partea stângă, care este cea logică și rațională. De asemenea, femeile utilizează ambele părți ale creierului, pot transfera date între cele două emisfere într-un mod mai rapid decât bărbații.

Studii de cercetare ale creierului, pe care le-au realizat experții

Experții au făcut comparații între femei și bărbați și au ajuns la următoarele concluzii:

 • Femeile au creierul cu 8% mai mic decât bărbații însă, comparativ cu aceștia, la creierul femeilor sunt mai multe interconexiuni.
 • Bărbații au lobul inferior parietal al creierului mai mare decât această zonă a creierului la femei, ceea ce face ca ei să fie mai buni în rezolvarea sarcinilor matematice decât femeile.
 • Femeile au o gândire situațională mai bună decât bărbații.
 • Femeile au capacitatea de a jongla cu mai multe sarcini într-un timp scurt.
 • Bărbații au o gândire spațială mai bună decât femeile.
 • Bărbații sunt mai abstracți și pot fi mai buni la îndeplinirea unei singure sarcini.
 • Femeile au o gândire mai bună în ceea ce privește relațiile sociale și interacționează mai bine decât bărbații.
 • Bărbații preferă să se bazeze pe ei când au ceva de rezolvat.
 • Bărbații își controlează mai bine mișcările și au timpi de reacție mai rapizi.
 • Femeile comunică mai bine și sunt mai sociabile.
 • Femeile au o capacitate mai bună de învățare a limbilor străine și au o memorie mai bună decât bărbații.
 • Bărbații își amintesc mai ușor locațiile, zonele, au o gândire și o memorie vizuală, spațială și geografică mai bună comparativ cu femeile.
 • Bărbații înțeleg emoțiile cu dificultate și le exprimă mai greu verbal.
 • În relațiile intime, bărbații se bazează mai mult pe ceea ce văd, pe simțul vizual. Femeile au tendința de a utiliza simțuri multiple, ele țin cont de miros, atingere, ambianță, percepție vizuală.
 • Femeile sunt mai înțelegătoare și au o viziune mai sănătoasă asupra gândirii.
 • Bărbații pot gândi mai logic decât femeile.

Deosebiri dintre bărbați și femei din punct de vedere emoțional

4-deosebiri-emotionale-intre-femei-si-barbati

Între bărbați și femei apar diferențe de comunicare, din punct de vedere mental și emoțional. Cercetătorii au analizat modul lor de gândire și de percepere a emoțiilor și au ajuns la următoarele concluzii:

 • Femeile sunt mai interesate de sentimente, ele pot lua lucrurile mai personal decât bărbații.
 • Bărbații au o gândire logică, rațională, sunt mult mai preocupați de lucrurile practice decât de construirea relațiilor.
 • Femeile tind spre stabilitate, bărbații sunt înclinați spre competiție, au dorința de a cuceri.
 • Femeile sunt mai afectoase, mai iubioare, își doresc relații apropiate.
 • Bărbaților le place provocarea.
 • Femeile sunt interesate de cum ar putea să-și construiască relațiile.
 • Bărbații se detașează ușor de ceea ce îi înconjoară, deși intră în relație cu diferite persoane, ei nu lasă ca identitatea lor să fie afectată. Femeile în schimb au tendința de a se atașa, de lucruri și de oameni, ele își găseasc identitatea în relațiile aproapiate pe care le creează.
 • Bărbații își modifică rapid starea de spirit și pot face schimbări cu ușurință atunci când deduc logic avantajele pe care le au.
 • Femeile au nevoie de o perioadă de timp pentru a putea face vreo schimbare.

Alte diferențe dintre femei și bărbați

5-diferente-intre-soti

Femeile au intuiția mai dezvoltată decât bărbații. Cercetătorii au ajuns la concluzia că femeile au capacitatea de a interpreta mesajele subliminale mai bine, mai rapid, cu acuratețe mai mare comparativ cu bărbații. Bărbații sunt mai logici, ei fac o analiză logică a circumstanțelor. Femeile simt ceva despre o situație și reușesc astfel să știe dacă este bine sau rău.

Diferențe sexuale dintre femei și bărbați

Între femei și bărbați există și diferențe sexuale, ca de exemplu:

 • Dorința sexuală a bărbaților se datorează hormonului testosteron. La ei impulsul sexual apare mult mai frecvent, aproape în mod constat. La femei acest impuls este în legătură cu ciclul menstrual.
 • Femeile sunt atrase îndeosebi de personalitatea unui bărbat, de modul cum acesta îi vorbește.
 • Bărbații sunt stimulați sexual prin văz, ei nu fac diferențe între femeile față de care se simt atrași fizic.
 • O femeie agresată din punct de vedere emoțional, verbal, va avea o repulsie pentru avansurile pe care i le va face soțul ei. Ea are nevoie de pregătire mentală și emoțională pentru a putea avea intimitate cu partenerul ei.
 • Femeia nu privește relația de căsătorie ca pe o relație sexuală. Ea își privește partenerul ca pe un prieten, un amant, dar și ca pe un partener de viață. Bărbatul nu înțelege aceste aspecte și nu știe cum să-și iubească soția pentru a fi fericiți amândoi în căsătorie.
 • Bărbații au tendința de a manifesta la începutul căsătoriei o iubire egoistă și nu una iubitoare, care să contribuie la stabilitate în viața de familie.

Femeia care nu simte iubire din partea soțului se va simți rău. Ea va avea o stare permanentă de indispoziție fizică, îl va considera egoist, nedemn de încredere și chiar un model rău de tată pentru copiii ei. Astfel de lucruri pot avea consecințe negative asupra dezvoltării emoționale a copiilor. Pot afecta chiar și relațiile pe care copiii lor le vor avea în viitor. Cei doi soți vor fi irascibili tot timpul, își vor transmite mereu tensiuni mentale, iar acest lucru poate duce la despărțire, sau la dezvoltarea unor boli mintale.

Când dispar sentimentele din viața de familie?

6-diminuarea-sentimentelor-in-cuplu

Fiecare om atunci când se căsătorește își dorește să facă acest pas pentru toată viața. Mai ales atunci când se căsătorește din dragoste speră că sentimentele nu se vor diminua și nu va ajunge niciodată la divorț.

Psihologii spun că în relația de familie, între parteneri se pot manifesta trei tipuri de iubire – pasiunea, iubirea adevărată și prietenia – din care doar iubirea adevărată poate menține relația sigură și căsătoria. Acestea trebuie înțelese astfel:

 • Prietenia reprezintă un sentiment care se traduce prin „te plac foarte mult” și care înseamnă că te simți bine cu persoana de sex opus, îți plac multe aspecte la ea (felul cum arată, cum miroase, cum vorbește, etc). Acest tip de iubire apare la începutul multor relații și are efect bun asupra celor doi implicați în relație. Mulți se căsătoresc pentru că se plac foarte mult, dar acest lucru nu este suficient ca viața de familie să dureze în timp. Explicația este simplă: ceea ce ți-a plăcut la început se schimbă în timp (în primul rând din cauza faptului că trec anii și îmbătrânim) și nu-ți mai place, deci se ajunge la momentul când apare dorința de a căuta altă persoană care să-ți placă.
 • Sunt oameni care spun că este importantă pasiunea în relație. Acest tip de iubire se traduce prin ,,fluturi în stomac”. Pasiunea duce la implicare fizică, senzuală, pasională, sexuală. Această formă de iubire trebuie să existe în viața de familie dar dacă nu este completată și de iubirea adevărată, nu va rezista în timp.

Ce înseamnă iubirea adevărată?

7-iubirea-adevarata

Când iubești cu adevărat dăruiești, ai tendința de a-ți ajuta partenerul de viață.

Contează foarte mult capacitatea de a iubi a unui om pentru ca relația sa de dragoste să dureze. Sunt mai multe niveluri de maturitate despre care spun psihologii:

 • Iubirea imatură care se caracterizează prin gelozie, frica de a pierde persoana iubită sau ceva ce-i oferă aceasta, invidie sau dorința de a avea ceva ce aparține altcuiva, furie și frustrare, dorința de a controla oamenii, frica de a nu ne îndeplini scopurile și sentimentul de singurătate ori dependența de alți oameni.
 • Oamenii maturi au capacitatea de a ajuta alți oameni să atingă un potențial mai ridicat de viață. De asemenea, astfel de oameni nu sunt egoiști și invidioși, pot construi o căsnicie durabilă și fericită. Bărbații maturi au capacitatea de a iubi și de a-și face soția fericită.

Orice femeie își dorește o relație plină de armonie și iubire cu soțul ei. Ea are nevoie de prietenie și dragoste din partea acestuia, de înțelegere și blândețe.

Nevoile unei soții sunt:

 • Să fie pe primul loc în inima soțului ei. Să fie mai importantă decât mama acestuia.
 • Să fie apreciată și lăudată.
 • Când este supărată să fie înțeleasă și consolată pentru a trece mai ușor peste această perioadă stresantă din viața ei.
 • Să fie sigură că în orice moment soțul ei o va apăra, o va proteja.
 • Să poată comunica deschis pe orice subiect cu soțul ei.
 • Să se simtă bine în relația de cuplu, să nu fie respinsă atunci când își oferă ajutorul.
 • Să existe comunicare în viața de familie, să poată discuta despre toate problemele cu soțul, indiferent că sunt legate de casă sau de serviciu.
 • Să fie iubită, apreciată, să i se vorbească frumos, să primească complimente și gesturi tandre.

Unde greșesc bărbații?

8-unde-gresesc-barbatii

Când dispar sentimentele soției pentru soțul ei? Sunt foarte multe căsnicii în care după un timp afecțiunea soției scade și ea începe să fie preocupată de alte activități care țin doar de viața ei. Faptul că are alte priorități poate afecta viața de familie. Mai mult decât atât, sunt numeroase cazuri în care soțul este părăsit de soție și el nici nu înțelege de ce s-a întâmplat acest lucru. Consideră că el este perfect, că nu a greșit cu nimic și totuși ceva a deranjat-o pe ea, ceva a dus la diminuarea afecțiunii față de el.

Sunt multe cauze pentru care femeile decid să plece din relație:

 • Bărbatul nu are capacitatea de a-și recunoaște greșelile. Ei nu fac acest lucru datorită faptului că se simt stânjeniți și consideră acest lucru un semn de slăbiciune. În realitate, persoanele care își recunosc greșelile sunt demne de respect.
 • După o perioadă îndelungată de timp, soțul spune că s-a schimbat, însă soția nu mai are răbdare cu el și nici nu crede în acest fapt. Probabil respectul ei pentru soț s-a pierdut treptat și nu poate fi recâștigat printr-o simplă discuție, așa peste noapte.
 • Bărbatul se poartă frumos doar înainte de căsătorie, îi aduce flori și atenții, iar apoi entuziasmul său este diminuat. Faptul că nu mai este deloc atent cu soția lui va afecta relația dintre ei, va duce la scăderea afecțiunii ei treptat.
 • Există bărbați care își tratează soția într-un anume fel, pentru a arăta prietenilor cât de „bărbați” sunt. Se tem să lase „garda” jos pentru a nu se face de râs în fața prietenilor sau a pierde simpatia acestora.

Cum se comportă un bărbat atent cu soția sa?

9-barbat-atent-cu-sotia-sa

Când o soție este deprimată din cauza problemelor în relație va avea anumite stări pe care soțul le poate recunoaște imediat. Ea nu mai glumește, este tristă, apatică, oftează, nu are poftă de mâncare, are insomnie. Deseori își pierde interesul sexual, scade în greutate și are anumite dureri fizice. Îi scade capacitatea de concentrare și nu mai este atentă la ce spune și ce face.

Orice femeie își dorește iubire și atenție din partea bărbatului ei. Iată câteva sfaturi de care fiecare bărbat ar trebui să țină cont, dacă vrea să-și facă soția fericită:

 • Trebuie să aibă simțul umorului și să comunice deschis cu soția sa.
 • Să-i ceară părerea în diferite probleme și să o considere importantă pentru el.
 • Să-i înțeleagă sentimentele și să fie interesat de ceea ce se întâmplă cu ea.
 • Când nu este de acord cu ea, să o corecteze cu tact, cu blândețe, fără a țipa la ea.
 • Nu trebuie să lase orgoliul să-i strice căsătoria sau relația de dragoste.
 • Să-i arate iubirea verbal dar și prin fapte.
 • Să-i demonstreze că este un om de încredere, sincer, care o protejează și o poate ajuta în orice situație.
 • Să-și facă timp pentru ea, pentru copii, să-i facă surprize plăcute din când în când, de exemplu câte un buchet de flori.
 • Deseori să-i spună că are nevoie de ea, să-i facă complimente și să fie iertător atunci când greșește și îi pare rău.
 • Să o laude față de alți oameni pentru ca aceștia să o respecte. Să o țină de mână în public și să-i acorde atenție atunci când sunt într-un anturaj, cu prietenii.

Alte sfaturi pentru bărbați

Bărbații trebuie să aibă o atitudine pozitivă față de soția lor și să țină cont de nevoile ei:

 • Să o ajute la treburile casei, pentru că și ea este om și are anumite limite fizice. Responsabilitățile casei trebuie împărțite în viața de familie.
 • Să planifice în fiecare an vacanța împreună cu soția.
 • Să evite să se enerveze pe ea, acest lucru poate duce doar la agravarea situației de stres creată.
 • Nu trebuie să uite niciodată de aniversări, de ziua de 8 Martie.
 • Să fie sensibil față de ea, să-i facă câte un cadou sau să o ajute atunci când are nevoie.
 • Nu trebuie să o lase să observe faptul că se uită după o femeie frumoasă pe stradă. Acest lucru o va deranja foarte tare pe cea pe care spune că o consideră jumătatea sa.

Vrei să ai o viață de familie fericită? Propria fericire stă în mâinile tale! Este simplu: Laudă-ți soția în fiecare zi! Fă acest lucru măcar o dată pe zi și vei vedea cât de fericită va fi ea să știe că o apreciezi. Îi poți face complimente în legătură cu felul cum s-a îmbrăcat, cum s-a coafat, cum a gătit, etc. Toate acestea contează enorm pentru soția ta. Prin astfel de vorbe dulci se poate îmbunătăți cu siguranță relația de cuplu, iar căsnicia poate fi fericită.
 

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.