Sarcină & BebeFebra la copiii mici – Protejarea copiilor de gripă și răceală în...

Febra la copiii mici – Protejarea copiilor de gripă și răceală în sezonul rece

Febra este un simptom care apare în diferite cazuri (de gripă, răceală, infecție bacteriană, infecții ale tractului respirator superior) și este o reacție de apărare a organismului. Bebelușii sunt foarte sensibili la frig, la aerul rece, dar mai ales la gripă, infecții cu pneumococi și enterovirusuri. Temperatura internă, normală, a corpului uman este de aproximativ 37 grade Celsius. Când temperatura ajunge la 37,5-38,0 grade Celsius se consideră ca fiind ridicată, o stare febrilă. Cercetătorii spun despre stările febrile că fac mai dificilă multiplicarea germenilor, că pot crește puterea de apărare a organismului și deci că reprezintă o reacție a corpului de a se apăra împotriva agenților patogeni. Desigur părerile diferă, sunt pro și contra, dar un lucru este sigur că febra arată sensibilitatea corpului, faptul că acesta este supus atacului unor factori agresivi ce pot deteriora sănătatea. La bebeluși sistemul imunitar este mai slab, reglarea temperaturii corpului nu este complet dezvoltată ca la copiii mai mari, metabolismul este mai rapid ceea ce face ca temperatura internă medie a corpului lor să fie de 37,5 grade Celsius.

Părinții care au un copil mic sau un bebeluș la care temperatura corpului a crescut trebuie să meargă cât mai repede cu el la medic. În cazul în care apar și alte simptome (tuse, durere, diaree, erupții cutanate) alături de stările febrile (temperatura de 38-39 grade Celsius) lucrurile sunt destul de clare și apare necesitatea unui consult medical deoarece un medic va ști ce tratament să prescrie unui copil mic. Medicii spun că situația este foarte gravă dacă temperatura copilului ajunge la 39,5-40 grade Celsius.

Principalele simptome la bebeluș, care arată că este cazul să-l duci la medic:

Refuzul de a bea lichide: apă, lapte, ceai neîndulcit. Urinări rare, cu puțină urină. Bebelușul poate avea ochii puțin înfundați, buzele deshidratate și gura uscată.

Un alt simptom poate fi creșterea ritmului cardiac, este depășit numărul de 160 de bătăi/ minut. Apar probleme respiratorii și chiar senzație de durere la respirație.

Copilul plânge și chiar țipă. Are brațele și picioarele puțin umflate, mai ales articulațiile.

Apare o stare generală de rău a organismului, senzație de frig, inactivitate, paloare a feței, sunete neobișnuite în timpul respirației.

Erupțiile cutanate, stări febrile și frisoanele sunt simptome ce pot să apară în caz de infecții în organism. Bebelușii cu vârsta de 0-3 luni care au temperatura peste 38 grade Celsius trebuie duși de urgență la medic. La bebelușii mai mari, de 3-6 luni, temperatura critică poate fi de 39 grade Celsius.

Tratamentul pentru reducerea febrei:

Administrarea de medicamente antitermice și multe lichide este recomandat pentru reducerea simptomelor. Toate medicamentele trebuie să fie recomandate de medic, mai ales când este vorba despre tratamentele pentru copiii mici sau pentru bebeluși. Indiferent de medicamentul prescris, părinții trebuie să respecte doza indicată de medic, pentru că altfel efectul poate fi unul nedorit și chiar pot să apară intoxicații la anumite substanțe pe care acesta le conține. Pentru scăderea febrei pot fi folosite și supozitoare (cum este paracetamolul) sau siropuri pentru bebeluși. În ceea ce privește ibuprofenul acesta reduce febra dar are un efect antiinflamator foarte puternic. Paracetamolul poate reduce de asemenea febra dar trebuie administrat în doză mică, corectă, precizată de medic. Supradozajul poate avea riscuri pentru sănătate, deci este bine să nu se greșească, să nu se ajungă la un dozaj incorect când este vorba despre administrarea medicamentelor la copiii mici.

Copilul bolnav trebuie să stea în casă, în pat, la cădură, acoperit cât mai bine cu păturică mai ales dacă are frisoane. Picioarele trebuie să fie calde, copilul nu trebuie să simtă că îi este frig la picioare și nici în restul corpului. Lenjeria de pat și îmbrăcămintea trebuie schimbate mai des mai ales atunci când copilul transpiră. În cazurile cu stări febrile mai mari, când temperatura corpului este de 39-40 grade Celsius se aplică comprese cu apă pe pielea copilului, pe zona pieptului, pentru reducerea febrei. În astfel de cazuri copilul trebuie să fie dus la un medic pediatru pentru a fi consultat, mai ales că riscul de apariție al unor complicații este destul de mare. La 40 de grade Celsius, există riscul de deshidratare, creșterea ritmului cardiac și convulsii.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.