Am avut numeroase interviuri pentru a angaja personal, dacă ai ști ce CV au unii, fie te-ai prăpădi de râs fie ai plânge pe rupte. Cei mai mulți angajați pe care i-am avut deodată a fost undeva puțin peste 40, cum crezi că i-am ales?
Ți-e teamă că CV –ul tău va ajunge la gunoi ?
E firesc să te temi că CV-ul tău poate ajunge la gunoi. E din ce în ce mai greu să obții un job. Paradoxal, patronii susțin că e aproape imposibil să găsești angajați buni. Prietenii mei care sunt antreprenori, indiferent că au firme mai mari sau mai mici, se plâng mereu că e mai ușor să te descurci cu birocrația, decât să cauți noi angajați. De parcă toți românii care vor să muncească ar fi emigrat. Dar și de partea cealaltă, cei care își doresc să muncească aplică peste tot și nu primesc răspuns. Sincer, urăsc birocrația, și angajați am găsit mereu, exact ce aveam nevoie, când aveam nevoie.
Două minute pentru CV-ul tău
Cam 2 minute în medie îți alocă cei de la resurse umane atunci când îți citesc CV-ul, uneori și mai puțin. Și asta dacă ai aplicat direct la firmă. Dacă ai aplicat pe site-uri de recrutare, atunci e altă poveste. Aici aplică zeci sau sute de persoane pentru un singur anunț. Așa că oamenii de la resurse umane s-au specializat. În câteva secunde ți-au scanat vizual CV-ul că să vadă dacă îl aruncă la gunoi sau merită să-l studieze mai departe.
90% din CV-urile începătorilor ajung la gunoi
Cifrele par îngrozitoare dar s-ar părea că doar 10 % dintre tinerii care se îndreaptă pentru prima dată spre piață muncii, ajung la faza interviului cu angajatorul. Cel puțin așa spun statisticile. Cauzele ar fi mai multe: fie aplică la întâmplare și nu sunt atenți la cerințele postului, fie nu au experiență în domeniu, fie au CV-uri care ridică probleme.
Top 3 greșeli din cv -urile care ajung la gunoi
Romanul vieții tale
CV-ul nu e romanul vieții tale, ci mai curând o prezentare succintă a realizărilor tale, așa încât trebuie să iei în calcul ceea ar fi relevant pentru postul pentru care aplici sau politică acelei companii. Nu este interesant pentru angajator să știe ce hobby-uri ai decât în măsură în care pot spune ceva despre caracterul sau abilitățile tale. De exemplu activitățile de voluntariat te pot avantaja în timp ce cursurile de dans nu. Rezumă-te la două pagini că să nu pierzi atenția celui care îl citește. Ce m-a impresionat pe mine în general au fost scrisorile de intenție, nu cele copy paste. Când văd un text predefinit și mor, consider din start că persoana nu merită prea multă atenție. Dacă nu ai interes și respect încât să formulezi o scrisoare de intenție care să-ți reflecte personalitatea nu te mai chinui să expediezi una standard. Chiar și un simplu mesaj pe email alături de CV poate să capteze atenția angajatorului. Folosește date personale, arată că știi exact care este jobul vizat și ai abilitățile necesare pentru a fi al tău, că poți să aduci un plus de valoare societății.
Fără greșeli
Această ar trebui să fie o regulă de baza la alcătuirea unui CV. Și totuși specialiștii în resurse umane spun că mai mult de jumătate din cv-urile pe care le-au citit au avut greșeli de ortografie, de gramatică, erau scrise cu fonturi prost alese sau datele de contact nu mai erau de actualitate. Am primit CV-uri fără numere de telefon, sau chiar email, desigur aveam pe mail, dar nu erau la îndemână. Lipsa de atenție poate fi un factor important atunci când refuzi un CV. Cine ar dori un angajat care face totul pe fugă sau nu este capabil să scrie corect? Poate pe un post de sudor, zidar etc.
Nu este personalizat în funcție de companie sau postul oferit
Sunt convins că pentru tine toate cursurile absolvite, hobby-urile sau experiențele în câmpul muncii au fost importante. Pentru angajator însă nu. Așa încât selectează-le doar pe acelea care te vor ajută să dovedești că meriți postul dorit. Unele posturi subminează modul în care un potențial angajator te vede. Cum am spus adineauri, personalizați datele, și menționați acel plus pe care îl puteți aduce ca angajat, arătați cât de determinați sunteți să faceți parte din firma respectivă.
Câteva sfaturi pe un CV care să te angajeze
Nu exagera cu CV-ul
Mi-au aplicat o mulțime de directori și manageri pentru posturi banale. Au fost manageri la firma lui tata și mama, directori la firme falimentare etc. Știu să vorbească 7 limbi, și totuși, când le dau un mic test se împotmolesc. Prima impresie contează, dar se vede de la o poștă un CV umflat, iar la interviu vei fi citit rapid că ești „plin de r****t”. Menționează doar abilitățile care le stăpânești bine și totul va fi ok. Învață tot ce poți despre firmă. Când întrebam la interviu ce știe despre ce urmează să facă, majoritatea s-au cam cotit, deși era expus totul în cerințe și sarcini. Dacă aplici pentru un post pe care nu ai mai lucrat, te rog să te documentezi, să știi mai multe, să vadă angajatorul că ai habar despre ce este vorba, altfel vei fi cotat la „fără experiență”. Eu, de exemplu, am schimbat câteva joburi în domenii foarte variate. M-am adaptat foarte repede peste tot și mereu au fost mulțumiți angajatorii. Nu aveam această șansă, dacă înainte să aplic, nu aflam tot ce puteam despre posturile respective.
Nu aplica în 100 de locuri că ești disperat să ai un loc de muncă!
Văd CV-uri care nu au nici o treabă cu postul pentru care aplică. Ok, poți spune că ți-ai găsit vocația și vrei neapărat în domeniul pentru care aplici, dar sunt cazuri rare. În general oamenii aplică aproape la tot ce văd disponibil, mai ales dacă se oferă un salariu decent. Să faci pe cât posibil doar ce îți place, aplică doar acolo unde ești determinat 100% să intri, astfel cu siguranță poți aloca mai mult timp să afli toate informațiile care te pot ajuta să obții acel job.
Discută cu familia și prietenii
Nu este o rușine să fii între locurile de muncă, toți am trecut prin asta. Spune tuturor unde vrei să aplici și de ce. Cine știe, poate unchiul unui prieten de al tău îl știe pe patron. Eu am ținut cont mereu de referințe și bine am făcut. Sau cine știe, poate îți spun 10 că au fost deja angajați acolo și patronul e un afemeiat, poate îi plac bărbații și vrea și el o „futiță”. Poate nu plătește, poate nu ai nici o șansă să faci carieră etc.
Diferențiază-te sau CV-ul ajunge la gunoi!
Am parafrazat o zicala din lumea afacerilor : “Diferențiază-te sau mori !“, dar cred este valabilă și pentru CV-ul tău. Dacă angajatorul trebuie să aleagă între 200 de potențiali angajați, îl va remarca pe cel care are ceva în plus. De exemplu acum este la modă video CV-ul . Dacă te gândești bine și îl pregătești cu seriozitate, este ca și cum ai avea deja un interviu cu angajatorul, căruia îi spui care sunt atuurile tale. În plus, scapi și de trac și poți să repeți până îți iese perfect. Gândește-te cu ce te diferențiezi față de alți candidați. Baftă !