Copiii sunt predispuși la gripă, răceală, guturai și infecții din cauza faptului că nu au organismul destul de rezistent la factori externi, au imunitatea scăzută. Medicii recomandă plimbările în natură, la aer curat și în sezonul rece, pentru că aerul proaspăt este sănătos și în timpul iernii deși este mai rece. Copiii trebuie să se joace afară și iarna, nu doar vara, să se obișnuiască cu frigul, însă este necesar să fie foarte bine îmbrăcați. Un lucru este sigur, pe măsură ce cresc, copiii devin mai rezistenți și își fortifică organismul.
Îmbrăcămintea copilului în sezonul rece trebuie să fie adecvată codițiilor climaterice, destul de groasă și confortabilă. De obicei copilul poate răci sau se poate îmbolnăvi nu pentru că se joacă iarna afară și aerul este rece, ci din cauza faptului că nu este bine îmbrăcat, nu are o căciuliță groasă pe cap, poartă cizmulițe de calitate proastă și la un moment dat se udă la picioare, nu are mănuși pentru protejarea mâinilor de frig, etc.
Mișcarea în aer curat iarna este sănătoasă, îmbunătățește starea de bine, pofta de mâncare și de somn. Aerul curat este un mod simplu prin care se poate crește rezistența organismului și se pot preveni bolile, se poate consolida imunitatea. Petreceți cât mai mult timp cu copilul d-voastră la aer curat afară pentru că astfel crește rezistența și imunitatea organismului acestuia! În plus, copiii adoră să se plimbe iarna afară și să se joace mai ales când este zăpadă.
Evitați stresul!
Copilul are nevoie de dragoste și protecție. Încercați să aveți răbdare cu cel mic, să nu-l certați și să nu-l stresați pe motiv că îi faceți educație. Copilul trebuie ferit de stres încă de la vârstă fragedă. Dacă el este liniștit, bucuros și relaxat, la fel va fi și organismul său, iar acest lucru contribuie la creșterea sistemului de apărare al acestuia împotriva factorilor externi.
Respectați igiena, alimentația și orele de somn!
Igiena este foarte importantă pentru combaterea bacteriilor care pot dăuna sistemului imunitar al organismului. Copilul trebuie să se spele des pe mâini, mai ales atunci când vine de afară, pentru a-și menține sănătatea.
Alimentația echilibrată în sezonul rece ajută la întărirea sistemului imunitar. Aceasta trebuie să conțină fructe și legume bogate în antioxidanți, minerale și vitamine, în fibre și mai ales vitamina C. Cerealele conțin multe fibre, acestea se pot consuma cu lapte mai ales la micul dejun. Hidratarea corpului este necesară, sunt recomandate ceaiurile din plante neîndulcite, laptele cald și apa plată.
Pentru creșterea imunității și a rezistenței organismului este bine să se respecte orele de somn. Comparativ cu adulții, copiii au nevoie de mai multe ore de somn pentru a fi odihniți. De exemplu un copil de 6 ani trebuie să doarmă cam 11 ore, iar un copil de 2 ani ar trebui să doarmă 13 ore în total.
Evitați zonele aglomerate!
Atât răceala cât și gripa sunt produse de virusuri, de aceea este bine să se evite zonele aglomerate deoarece astfel de agenți patogeni pot fi luați de la alte persoane care sunt bolnave, iar riscul de infectare apare mai ales în zonele cu grupuri mari de oameni.
Plimbările la aer nu sunt recomandate în cazul în care copilul are guturai.
Guturaiul este o infecție ce afectează nasul și gâtul, produce iritații și inflamații ale tractului respirator superior. Dacă apar semne clare de îmbolnăvire este bine să se stea în casă pentru recuperare. Foarte important este ca zilnic camera copilului să fie bine aerisită, pentru că aerul curat ajută la sănătate. Principalele simptome ale răcelii și guturaiului sunt: durerile de gât, tusea, stările febrile sau creșterea temperaturii corpului, curgerea nasului și senzația de nas înfundat, strănut, durere de cap. Pentru tratament se recomandă:
- repaus la pat
- picături pentru nas pentru combaterea congestiei nazale
- administrarea de sirop pentru tuse
- consumul de ceaiuri din plante medicinale, apă, lapte cald
- alimentație ușoară, piure, supe.
În caz de gripă, ține copilul în casă, la căldură!
Gripa este contagioasă de aceea se recomandă tratamentul în casă. Când apare gripa simptomele sunt destul de greu de suportat, ele apar ca urmare a infecției cu virusuri la nivelul tractului respirator superior. Apar stări de rău, dureri de cap și de gât, febră, frisoane, dureri pe diferite zone ale corpului, tuse, senzație de nas înfundat. Consumul de lichide, de apă și ceaiuri ajută în cazuri de gripă, este foarte importantă eliminarea toxinelor și hidratarea organismului.
Și laringita poate apărea frecvent la copii iarna.
Infecțiile tractului respirator superior și inferior la copii apar frecvent în sezonul rece, la fel și laringita acută. Laringele la copil este mai îngust decât la adult, iar această particularitate poate explica și sensibilitatea sa deosebit de mare. Factorii care pot favoriza înflamația structurilor mucoasei laringiene sunt: umezeala, frigul, schimbările climatice bruște, factorii alergeni sau factorii de mediu, fumul de țigară, substanțele chimice iritante și alți factori de mediu sau din colectivitate. La copii, laringita poate fi provocată și de o serie de factori ce țin de organism și anume: bronșitele, amigdalitele, vegetațiile adenoidiene care sunt inflamate, alergiile, imunitatea slabă și refluxul gastro-esofagian.