Dragoste și relațiiDespre relaţiile de cuplu „toxice”: cum recunoaştem o persoană toxică?

Despre relaţiile de cuplu „toxice”: cum recunoaştem o persoană toxică?

Relaţii nesănătoase sau relaţii toxice: am auzit toţi aceste expresii. Însă ce înseamnă mai exact o persoană toxică şi cum poţi recunoaşte că eşti prins într-o relaţie de acest fel? Aceasta este partea cea mai grea de fapt: să realizezi că partenerul de cuplu e toxic pentru tine, că relaţia voastră este dăunătoare, distructivă pentru ambii.

Des, la începutul relaţiei este greu să observi că persoana şi relaţia cu ea este distructivă, mai ales pentru că anumite tendinţe şi comportamente sunt ascunse. În plus, dacă eşti foarte atras(ă) sau îndrăgostit(ă) de persoană, te vei implica de la început, urmând ca în timp să te întrebi: ce nu a mers, de ce relaţia nu este aşa cum visam??…

Cum recunoaştem o persoană toxică

Într-un cuvânt: drama. Persoana toxică trăieşte mereu cu o dramă; dacă nu există nimic în neregulă, îşi creează o dramă. Fie ceva nu e bine în relaţia de cuplu, fie în relaţiile de familie sau prietenie, la locul de muncă etc.. O persoană toxică nu este niciodată fericită şi satisfăcută. Mereu ceva nu e bun, mereu ceva lipseşte. Poţi jura că îi place să se plângă şi caută voit problemele.

O problemă este că de obicei această persoană se poartă ca o victimă: a familiei, a celor din jur, a vieţii etc.. Şi pentru că eşti atras(ă) sau îndrăgostit(ă), tu vei avea tendinţa să o protejezi, să o aperi, să o faci fericită. Doar că…nu se poate! Ea are nevoie de drame emoţionale, prin aceasta îşi obţine atenţia dorită.

Persoana toxică se poartă şi se crede victimă, însă realitatea e că te transformă pe tine într-una. Te manipulează (fie conştient, fie nu), este nevoiaşă, posesivă, plângăcioasă, certăreaţă, geloasă, critică. Uneori, are tendinţa de a-şi face singură rău: din nevoia sa de dramă, atenţie, dar şi pentru că ea chiar nu poate fi fericită. Şi astfel îi face şi pe cei din jur nefericiţi.

Persoana toxică este şi egocentrică: se gândeşte la propriile nevoi şi sentimente. Într-o relaţie sănătoasă, este normal să ne gândim şi la persoana iubită. Dar nu este cazul.

relatia cu o persoana toxica

De ce devine o persoană toxică? Adesea aceste persoane au suferit cu adevărat şi nu au reuşit să îşi revină, astfel că au un echilibru emoţional fragil, dacă nu distrus. Nevoia de dramă vine dintr-o dramă trecută: persoana nu mai poate dobândi echilibru. Des, acestea au o stimă de sine scăzută, sunt nesigure pe ele, dau vina pe problemele lor pe ceilalţi şi caută să atragă prin dramă atenţie şi protecţie.

Când eşti într-o relaţie cu o persoană toxică, vrei să o salvezi, protejezi şi să o „repari”. În schimb, de cele mai multe ori te otrăveşti şi pe tine. Ajungi să fii nefericit, dar tot nu pleci. Fie te îndepărtezi emoţional, fie te obişnuieşti cu starea de fapt. Ceea ce e greu este să pleci.

Însă de obicei va trebui să pleci, deoarece drama creată de un partener toxic te va copleşi, te va afecta şi consuma. În curând, vei ofta uşurat în momentele când partenerul nu este lângă tine şi vei fi extenuat, iritat când te afli cu el. Cu cât te încăpăţânezi să rămâi în relaţia în speranţa că vei ajuta partenerul, cu atât devii mai consumat.

Ce poţi face dacă totuşi nu eşti pregătit să închei relaţia? Stabileşte limite clare; nu te lăsa manipulat; cere direct ceea ce vrei de la celălalt; exprimă clar ce simţi; fereşte-te, mai mult decât orice, să cazi pradă unor comportamente nesănătoase pe care le are partenerul; şi încearcă să te gândeşti şi la tine, să laşi deoparte dorinţa de a îl proteja pe celălalt şi să reflectezi la ce simţi, vrei tu.

Într-un final, o relaţie de cuplu sănătoasă trebuie să te facă fericit, satisfăcut, relaxat: de aceea avem relaţii, pentru a ne face viaţa mai bună şi nu mai rea. Dacă relaţia îţi face viaţa insuportabilă, nu merită; nu vei reuşi să îl faci pe celălalt fericit, în schimb vei deveni şi tu nefericit.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.