Am mai vorbit despre stres și despre combaterea stresului. Știți de ce a devenit un subiect atât de mediatizat? Pentru că e peste tot!
Stresul a devenit într-o oarecare măsură, o parte acceptată a vieţii noastre , fiind într-o continuă creştere. Odată cu creşterea accentuată a acestuia şi prin marea impresie de comprimare a timpului nostru necesar pentru viaţa cotidiană, impactul negativ al acestuia asupra sănătaţii , devine unul major . Există urmări greu reversibile.
Din păcate în acest moment nu există un remediu pentru combaterea stresului din viaţa noastră, deşi ar fi fost foarte util. Beneficiile lui ar fi avut efecte miraculoase pentru întreaga societate.
Pentru a reuşi să combatem efectele negative la care este supus organismul zi de zi sub asediul stresului specialiştii ne recomandă o alimentaţie cât mai echilibrată.
Combaterea stresului prin alimentație: ce să mâncăm?
Ton
Datorită vitaminelor B6 şi B12 , alături de grăsimile bune şi acizi omega pe care îi conţin, tonul este principalul aliat în lupta pentru combaterea stresului. Acest aliment este o opţiune atât pentru o masă de prânz cât şi pentru cină uşoară. În momentul în care acest aliment este pe lista preferinţelor culinare este recomandabil a se evita utilizarea grasimilor saturate sau a sosurilor precum maioneza.
Avocado
Fructul de avocado este bogat în grăsimii, calorii şi potasiu. Preparatele alimentare care conţin acest fruct , prin integrarea lor în alimentaţia zilnică, ar putea fi o alternativă sănătoasă, în momentul, în care doriţi să diminuaţi efectele cauzate de stres. Are conținut ridicat de potasiu și este recomandat pentru reducerea tensiunii arteriale.
Legumele verzi
Legumele de culoare închisă precum: brocoli, varza, fasolea verde, mazărea .etc sunt bogate în vitamine şi potasiu. Sunt benefice refacerii întregului sistem nervos. O dietă zilnică care include aceste alimente, în limite normale ,vă vor conferi o mai multă energie. Aceasta din urmă va fi un aliat puternic în combaterea stresului.
Migdalele
Migdalele sunt bogate în grăsimi nesaturate, minerale şi vitamine ca: B2, C şi E, în zinc şi magneziu. Sunt recomandate a fi consumate în bolile de inimă. S-a demonstrat ştiinţific scăderea semnificativă a nivelului de stres din organism, prin simpla acţiunea de ronţăire a migdalelor.
Laptele
Laptele este alimentul ideal pentru micul dejun şi pentru o zi plină de energie. De ce să nu începeţi dimineaţa cu un castron de cereale integrale amestecate cu lapte? Aşa poate veţi reuşi să faceţi faţă cu uşurinţă tuturor situaţiilor de care aveţi parte pe parcursul întregii zile! Acest aliment este bogat în vitamine, proteine, calciu şi antioxidanţi. Nutriţioniştii recomandă consumarea zilncă a laptelui cu un conţinut scăzut în grăsimi.
Ceaiul negru
Bogat în antioxidanţi, ceaiul negru este cea mai recomandată băutură pentru enţinerea unei stări de calm si relaxare. Prin conţinutul mare de cofeină acesta este un bun şi benefic înlocuitor al cafelei de dimineaţă. Un studiu realizat pe un grup de persoane care consumau zilnic ceai negru a demonstrat că, prin integrarea acestuia în alimentaţia zilnică, în situaţii stresante nivelul de cortizon ( hormonul stresului) este mai scăzut.
Așa că dacă ultima perioadă a fost cam stresantă pentru voi, vă invit să faceți un drum până la piață! Bucurați-vă de o masă/gustare benefică pentru voi! Eu cu siguranță voi încerca!