Animale de companieSimptome comune ale îmbolnăvirii animalelor de companie: reptile și specii exotice

Simptome comune ale îmbolnăvirii animalelor de companie: reptile și specii exotice

Cei care sunt pasionati de reptile si specii exotice, si cresc astfel de vietuitoare ca animale de companie, stiu deja ca ele pot suferi la un moment dat de anumite probleme de sanatate. Acest lucru afirma si medicii veterinari care, mai mult decat atat, considera ca pasiunea de a creste un astfel de animal de companie trebuie sa fie destul de mare, avand in vedere ca tratamentul unor astfel de vietuitoare cand se imbolnavesc este mai complicat decat la caini si pisici, si fiecare trebuie sa si-l asume in cazul in care este necesar.

La prima vedere poti crede ca este foarte usor sa cresti o reptila sau un animal exotic, insa cand vine vorba de a-l trata de o anumita boala lucrurile se complica. Medicii veterinari explica acest lucru prin faptul ca astfel de reptile au o structura diferita a organelor interne si a corpului comparativ cu animalele de companie obisnuite cu sange cald. Cand spunem reptile desigur ne referim la soparle, iguane mici, serpi, crocodili si broaste testoase. Dintre amfibieni, cei mai frecvent crescuti ca animale de companie sunt tritonii si broastele. Iar din categoria animalelor exotice fac parte aricii, mangustele, opusumii, dihorii, ratonii, liliecii, maimutele si vulpile.

Principalele simptome si cauze ale imbolnavirii:

In primul rand animalul isi pierde pofta de mancare si astfel ajunge sa piarda din corp vitamine si minerale, slabeste si are o stare de oboseala, nu mai este activ si uneori refuza chiar sa bea apa. Broastele testoase ajung sa aiba dificultati la scufundarea in apa si astfel stau mai mult pe mal. Unele specii se imbolnavesc de obstructie gastro-intestinala, iar altele care sunt mai tinere de rahitism.

Majoritatea reptilelor sufera din cauza dereglarii proceselor metabolice. Acelasi lucru este valabil si pentru animalele de companie exotice, ele ajung sa aiba diferite afectiuni si boli la nivelul intestinelor. Aceste probleme de sanatate apar din cauza conditiilor (insalubre uneori) in care sunt tinute in captivitate sau datorita hranirii incorecte.

Desigur exista si animale care ajung sa se imbolnaveasca din cauza faptului ca sunt stresate, sau poate ca nu se pot adapta la temperatura din terariu, la umiditate, sau sufera ca sunt mutate dintr-un loc in altul, pentru ele conditiile de transpot pot fi percepute ca si cum ar fi supuse unor situatii stresante. Totul depinde de fiecare animal in parte, de aceea sfaturile unui medic veterinar (specialist in reptile si animale exotice) cu privire la toate aspectele intretinerii lor sunt de mare ajutor.

Serpii cand se imbolnavesc nu mai naparlesc normal, nu mai mananca si uneori au respiratia zgomotoasa, iar reptilele sau iguanele mai mari pot suferi de insuficienta renala.

Anumite rozatoare sunt foarte pretentioase, si in acest sens putem da un exemplu de specie care din cauza ignorantei stapanului sau a conditiilor necorespunzatoare poate sa dezvolte usor boli si afectiuni grave si astfel chiar sa moara. Un astfel de animal este chinchila, dar la fel de sensibili sunt si hamsterii, iepurii si veveritele.

Cand vine vorba de rozatoare trebuie luat in calcul si faptul ca aceste specii (ca de exemplu soareci, iepuri, veverite, hamsteri, chinchila, cobai, etc) pot suferi frecvent la boli parazitare si infectioase, sunt predispuse la astfel de maladii si de aceea ingrijirea lor trebuie sa sa faca corect, iar daca apar semne clare de boala, micul animal trebuie dus la o clinica veterinara pentru a fi examinat si tratat.

Este foarte usor ca un astfel de animal exotic sa se imbolnaveasca, mai ales ca unele sunt sensibile la fluctuatiile de temperatura, la curentii de aer, la modificarile de umiditate, dar cel mai mult la stres. Ele pot dezvolta boli foarte grave, ca de exemplu: otita, conjunctivita, scabie, infectii cu purici, ciuma si asa mai departe.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.