Rasa de caini Barbet este originara din Franta, cunoscuta inca din secolul al XIV-lea. Ca animal de companie, cainele Barbat este recomandat persoanelor active, deoarece este foarte vioi, energic, sociabil, distractiv si iubitor de apa. Rasa este cunoscuta si cu numele de Griffon d’arret a poil laineux, Caine francez de apa si Barbette. Este considerata una din cele mai vechi rase franceze de caini.
Desi este un caine de talie medie, poate fi confundat de multe ori cu rasa Poodle, deoarece are blana foarte interesanta, alcatuita din fire de par ondulate, care sunt rasucite sub forma de cabluri, ce o fac impermeabila si astfel ii protejeaza corpul de frig si apa rece.
Cainii Barbet sunt excelenti pentru vanatoare, folositi la prinderea pasarilor de apa. Stramosii acestei rase sunt considerati cainii din rasa Poodle, Griffon si Terranova. Inca din secolul al XIV-lea erau folositi la vanatoare de pasari de apa, dar si de marineri pe vapoare, unde indeplineau diferite roluri, aduceau franghiile sau lucrurile pirdute de acestia, iar in timpul Revolutiei Franceze erau considerati cainii preferati de aristocratie pentru vanatoare, desi nu erau foarte sofisticati.
Astfel de caini iubesc apa, adora sa faca scufundari, sa inoate, sa sara si sa treaca printre trestiile din apropierea malului. Sunt caini de vanatoare excelenti dar si animale de companie foarte bune, deoarece sunt inteligente, loiale, ascultatoare, se supun stapanului si il urmeaza peste tot. Barbetul se intelege bine cu cei mici, cu alte animale de companie, caini si pisici, este jucaus si complice la jocurile si glumele copiilor, mereu fericit sa faca plimbari in aer liber, cat mai indelungate si mai ales in spatii mari, unde exista ape.
Barbetul este un caine de talie medie, care impresioneaza prin blana groasa si lanoasa care ii acopera intregul corp, si prin barba si mustata lunga din jurul botului. Acesta este si motivul pentru care masculul a primit numele de Barbet, iar femela denumirea de Barbette. Capul este mare, craniul larg si rotund, botul destul de scurt si patrat, urechile lungi, late si acoperite de fire lungi de par, iar buzele pigmentate, nu se vad din cauza suvitelor de blana. Ochii sunt mari, au irisul maroniu-inchis, iar nasul este maro sau negru.
Gatul este scurt si robust, spatele puternic, pieptul este mare, lat si rotunjit, iar umerii oblici. Membrele anterioare sunt mari, au oasele puternice, sunt acoperite cu fire de par lungi si ondulate. Membrele posterioare sunt mai musculoase si usor oblice. Femela are inaltimea la greaban de 53 cm, iar masculul este mai mare, are inaltimea de 58 cm. Greutatea unui exemplar adult variaza intre 16-20 kg. Coloritul blanii poate fi pestrit, tigrat, patat, in nuante diferite si neuniforme. Pot aparea culori ca de exemplu: negru, maro, gri, bronz, alb sau gri.
Acest caine este foarte usor de dresat si de ingrijit. O data pe saptamana trebuie spalat, iar blana periata la 3-4 zile, cu un pieptene cu dinti rari. Daca animalul se murdareste des, nu trebuie ezitat sa fie spalat. Daca este cald, trebuie lasat sa se usuce in mod natural, iar daca este iarna, trebuie spalat in casa, sters cu un prosop si folosit un uscator de par.
In Franta cainele Brabet este folosit si in programe speciale de tratament, in terapie pentru bolnavii ce sufera de afectiuni mintale, sau la caminele de batrani, pentru a crea o stare de bine persoanelor in varsta, dar si in inchisori pentru a oferi detinutilor posibilitatea sa se relaxeze, sa scape de tensiuni si sa pastreze o legatura cu lumea exterioara.
Speranta de viata la cainele Barbet este de 12-13 ani.
Video – Cainele Brabet: